Arıcan: İnsanım ve haklarım var!
Haber
12 Aralık 2022 - Pazartesi 15:51 Bu haber 1581 kez okundu
 
Arıcan: İnsanım ve haklarım var!
Gazeteci-yazar Engin Arıcan,10 Aralık İnsan Hakları Gününü değerlendirdi.
Manşet Haberi
Arıcan: İnsanım ve haklarım var!

1914-18 yılları arasında yaşanan 1.Dünya Savaşı sonucunda dünyada farklı ülkelerden ve savaşan taraflardan 6 milyon 600 bin insan yaşamını yitirdi. Yaklaşık 10 milyon asker yaşamını yitirirken, her gün savaşlarda 6 bin insanın yaşamını yitirdiğine dikkat çekiliyor. Osmanlı ise bu savaşta yaklaşık 500 bin askerini yitirirken, sadece Çanakkale savaşında 250 bin insanını kaybetti.

 

2.Dünya Savaşı’nda ise 60 milyon insan yaşamını yitirirken, sadece SSCB,27 milyon insanını yitirdi, Sadece ABD’nin Jponya’nın Hiroşima ve Nagazaki de kullandığı atom bombası sonucu bir anda yaklaşık 350 bin insan yaşamını yitirdi.

 

Dünya insanlığı için dehşet verici bu felaket tablosuna karşı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Haziran 1948'de hazırlandı ve 10 Aralık 1948'de Genel Kurulun Paris'te yapılan oturumunda kabul edildi.

 

Bu beyannameye göre; ırk, renk, din, cinsiyet, dil, siyasi veya diğer görüşler, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğum veya diğer statüler sebebiyle ayrımı gözetmeksizin herkesin doğal insan haklarına sahip olduğu ilan edildi. Ülkeler, bu değer ve ilkeleri gözetecekleri konusunda ortak bir anlaşmaya varıp, onaylayarak, Anayasa ve yasalarını buna göre düzenledi. Bu anlaşma ve beyanname ile de insanlık yetinmedi ve her ülke ve toplum bu değer ve ilkeler üzerinden hak ve özgürlük alanlarını genişletti, hak ve özgürlüklerini Anayasal ve yasal güvence altına almaya çalıştı.

 

Yani insanız ve hepimizin birey ve toplum olarak, tüm dünyanın ve ülkelerin, insanlığın kabul ettiği kayıt altına alınmış haklarımız ve özgürlük alanlarımız var. Örneğin,  tüm dünya da savaş kışkırtıcılığı yapmak, ırkçılık ve etnik, inanç, cinsiyet ayrımcılığı ve işkence yapmak suçtur. Birey ve toplumların yaşama hakkını ve özgürlüklerini, onurunu güvence altına almak, sağlıklı, güven ve huzur içerişinde gelişimini sağlamak esastır.

 

İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948'den bu yana her 10 Aralık'ta kutlanan gündür ve bu günü Sonkurşun ve Gönen GÜRSES gazetesi olarak içtenlikle kutluyoruz.

 

Kuşkusuz, hak sahibi olmak önemli bir şeydir ama yeterli değildir. Hiçbir hak ve özgürlük, kağıt üzerinde kalmamalı ve insan olarak, yurttaş olarak hak ve özgürlüklerimizin bilincinde olmalıyız. Hak ihlallerine karşın  ‘dur’ deme bilinci ve iradesine hepimiz sahip çıkmalıyız. Bilinçli kullanılmayan, sahiplenilmeyen hak ve özgürlük ne hak ne de özgürlüktür.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Arıcan:, İnsanım, ve, haklarım, var!,
Yorumlar
Haber Yazılımı