Arıcan: Kızılelma.!
Haber
22 Aralık 2022 - Perşembe 16:00 Bu haber 1719 kez okundu
 
Arıcan: Kızılelma.!
Gazeteci-Yazar Arıcan, Türkiye'nin ilk milli insansız jet uçağı Kızılelma'nın ilmk uçuşunu ve ülke gündemindeki anlamsız siyasi polemikleri değerlendirdi.
Manşet Haberi
Arıcan: Kızılelma.!

15 Aralık tarihi Cumhuriyet Türkiyesi için bir milat. Öyle ki, Türkiye 100 yıllık hayalini ve hedefini gerçekleştirerek Bayraktar Kızılelma’yı uçurdu. Türkiye’nin ilk insansız jet uçağı. Ki, gerçekleşen başarının ülke ve millet için önemini en iyi askeri güvenlik uzmanları, askerler, havacılar ve pilotlar biliyor.

Kızılelma’nın önemi ve anlamı büyük.!

Öyle ki, Bayraktar Kızılelma muharip insansız uçak sisteminin (MİUS), 20 Kasım günü Çorlu Havaalanı’nda taksi ve koşu testini tamamlandı. Özellikle jet motorlu bir insansız hava aracı (İHA) için taksi denemesi, hem motorun güvenli bir şekilde çalıştığının hem de uçağın ana ve alt sistemlerinin otonom iniş kalkış için uygun olduğunun tespit edilmesi bakımından önem taşır. Tam da denemenin yapıldığı gün Rusya, Kızılelma da dahil bir dizi projede devam eden Türkiye-Ukrayna savunma sanayii işbirliğinin önemli aktörü Motor Sich firmasının üretim tesislerini bombalayarak tahrip etti. Keza, aynı zamanda Türkiye, ABD’den talep ettiği F-16’larla ilgili müzakerelerini sürdürüyordu.

Düşünsenize, “Muharip İnsansız Uçak Sistemi” (MİUS) projesi kamuoyuna ilk olarak Temmuz 2021’de gösterildi. Mart 2022’de ise uçağın adının “Bayraktar Kızılelma” olduğu açıklandı. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Kızılelma, 2022 yılı sonunda ise hangardan çıkartılarak, ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Ayrıca, Kızılelma’da tüm bilgisayar yazılımları yanı sıra tüm silah sistemleri yerli. Motoru ise Ukrayna’dan. Motorların temini için Baykar Savunma ile Ukraynalı İvçenko Progres arasında Kasım 2021’de anlaşma imzalandı. Firmadan temin edilmiş AI-322F motoru ile de Kızılelma, ses üstü sürate çıkacak. Ayrıca, motorun yerli ve milli olarak geliştirilmesi ve üretilmesi için çalışmalar da yürütülüyor.

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Kızılelma’nın atmosferde yaptıkları en güçlü, en gelişmiş ve bir anlamda son platform olduğunun altını çizerek,        ” “Tabii yeni bir dünyanın kapılarını açması anlamı itibariyle biraz Ergenekon destanındaki demir dağları eritip yeni bir dünyaya yürümeye benziyor. Tabii bu dünyanın kapılarını henüz açtık ve yürümemiz gereken daha çok yol var ama bundan sonrası için atmosferdeki yapacağımız belki 30 sene sonrası için dahi son platform diyebilirim. Bizler de tabii Kızılelma’yı uzayda yürüteceğimiz, ülkemizin uzay serüvenine destek olmak maksadıyla kurduğumuz girişimde arıyoruz. İşte yörünge transfer araçları ve alçak yörünge uyduları üzerine yaklaşık bir yıldır çalışmaya başladık.” değerlendirmesini yaptı.

Cumhuriyet’in 2.yüzyılında yeni bir dünyanın kapılarını açarak, atmosfer ve uzay da yürümek, kuşkusuz çocuklarımız ve gençlerimiz için ulaşılması güç bir hayal olarak  bugün görülüyor. Bir yanda 2023 yılı Haziran ya da Mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen C.başkanlığı seçimleri ile genel seçimler öte yanda 6’li masa etrafında dönen dolaplar ve yaşanan anlamsız tartışmalar. Bitmeyen ‘sen mi ben mi’ davaları, çekişmeleri.. Türkiye gündeminden ayrık otu gibi ayrışanların gündeminde ne TOGG ne Kızılelma, ne de Gabar dağında keşfedilmiş petrol yatakları var..! Ülke ve millete yabancı ayrık otları ile çocuklarımız ve gençlerimiz.. Kızılelma, sözcük anlamı ve derin manası ile 2.yüzyılımızın ta kendisi 2023 ise bu tarihsel yürüyüşün sadece bir köşe taşı, yol ayrımı olmanın ötesinde bir merhaledir.Bir engelin aşımı ve bir tarihsel başarı öyküsüdür.

Tüm anlamsız tartışma ve çekişmelerden sıyrılın ve yüzünüzü göğe çevirin. Attürk’ün yıllar önce işaret  ettiği gibi, istikbal göklerdedir..

Kaynak: Editör:
Etiketler: Arıcan:, Kızılelma.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı