Atatürk'ün Yunanlılara büyük tuzağı: Başaramazsak beni asarsınız
Haber
09 Ağustos 2022 - Salı 14:24 Bu haber 3675 kez okundu
 
Atatürk'ün Yunanlılara büyük tuzağı: Başaramazsak beni asarsınız
"Bilirsin ben, askerliğin her şeyden ziyade sanatkârlığını severim." Bu sözler Türk'ün ulusal kurtuluş savaşını büyük bir askeri dehayla zafere ulaştıran Mustafa Kemâl Atatürk'e ait. 26 Ağustos 1922 tarihinde başlayan Büyük Taarruz’un en kritik anı... Atatürk'ün Yunanlılara büyük tuzağı neydi?
Türkiye Haberi
Atatürk'ün Yunanlılara büyük tuzağı: Başaramazsak beni asarsınız

26 Ağustos 1922 Atatürk'ün hayatındaki en zor gündür. Çünkü beş bin yıllık milletin yükü onun omuzlarına binmiştir. Savaşın kaybedilmesi halinde yapılması gerekeni söylemiştir. 

Atatürk 1921'de Sakarya Savaşı'nı kazandı fakat ordunun önemli bir kısmı firar etti. Aslında firarlar Filistin cephesinden beri artarak devam ederken Sakarya savaşından sonra doruğa ulaşmıştı.  

O esnada Anadolu'nun batı yakasına geniş bir yığınak yapan İngiliz destekli Yunan ordusu, "Türkler'in o cepheyi 6 ayda yaramayacağını" düşünmekteydi.

Atatürk'ün Yunanlılara büyük tuzağı: Başaramazsak beni asarsınız - Resim: 2

'BAŞARAMAZSAK BENİ ASARSINIZ!

TBMM'de bile birtakım ajanlar olduğunu çok iyi bilen Mustafa Kemal Paşa, gizli taarruz plânı için hazırlıklarını sürdürdü.

Yakup Şevki Paşa kaybedilmesi halinde hain ilan edileceklerini söyleyince Atatürk tüm sorumluluğu üzerine aldı. "Sorumluluk bana aittir. Başaramazsak beni hemen asarsınız" diyerek tartışmayı bitirdi.

KARAR VERİLİYOR

Atatürk, taarruz yapılacağını gizlemek için Meclis dahil herkese “asla taarruz yapmayacakmış gibi” davranarak futbol maçı düzenleyip komutanları davet ederek görüşmenin gizliliğini korumuştu. Ayrıca, muhalefetin kara propagandasını göze alarak Ankara'da çay partisi düzenlemişti.

İNGİLİZLERİ YANILTTI

Muhaliflerin bu kara propagandası Atatürk'ün işine geliyordu. Mecliste bile bunların konuşuluyor olması, Atatürk'ün taarruzu gizleme stratejisine hizmet ediyor, ajanlar tarafından mecliste konuşulanları öğrenen İngilizler bir taarruza ihtimal veremiyordu.

DELİ HALİT BEY TUZAĞI

Sadece Sakarya Savaşı’nın değil, 1920’de Doğu Cephesinin de, daha sonra İkinci İnönü ve Kütahya-Eskişehir Savaşlarının da en göze çarpan, başarılarda doğrudan etkisi olan komutanlardandır Miralay Halit Bey.

 

111

Kaynak: Editör:
Etiketler: Atatürk'ün, Yunanlılara, büyük, tuzağı:, Başaramazsak, beni, asarsınız,
Yorumlar
Haber Yazılımı