Erdoğan’dan Ahmet Kaya çıkışı
Haber
18 Kasım 2022 - Cuma 00:00 Bu haber 2145 kez okundu
 
Erdoğan’dan Ahmet Kaya çıkışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ailesinin olur vermesi durumunda Ahmet Kaya'nın mezarını Fransa'dan getirmek için adım atmaya hazır olduklarını söyledi. Erdoğan, “O, bu toprakların insanı. Ona yapılanları, o geceyi unutmamız mümkün değil. Kusura bakmayın, bazıları kızıyor ‘niye öyle diyorsun’ diye ama bu beyaz Türkler var ya; neler yaptılar malum." Peki o gece neler yaşandı? Erdoğan'ın "Beyaz Türkler" dediği kimlerdi?
Manşet Haberi
Erdoğan’dan Ahmet Kaya çıkışı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Endonezya’da Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

AHMET KAYA’NIN MEZARININ NAKLİ

Şair, yazar ve fikir insanı Sezai Karakoç ve sanatçı Ahmet Kaya’nın vefat yıldönümü olduğu ve haklarındaki düşüncesi sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

 

“Her ikisine de Allah rahmet eylesin. İki gün önce de Ahmet Kekeç kardeşimin vefat yıldönümüydü. Onu da rahmetle anıyorum. Tabii Sezai Karakoç zaten sürekli olarak şiirlerini okuduğumuz, terennüm ettiğimiz bir üstadımız. Ahmet Kaya da ben cezaevine girerken Yedikule’de Kazlıçeşme’de yapılan programa gelmişti. Bu anlamlı günümüzde onun orada yaptığı konuşma, söylediği parçalar hakikaten unutulmazdı. Ben tabii istedim ki nakli kubur yapmak suretiyle Fransa’dan alalım, burada defnini yapalım. Aile olumlu yaklaşmadı, onun için getiremedik. Yoksa o, bu toprakların insanı.

‘O GECEYİ UNUTMADIK’

Ona yapılanları, o geceyi unutmamız mümkün değil. Kusura bakmayın, bazıları kızıyor ‘niye öyle diyorsun’ diye ama bu beyaz Türkler var ya; neler yaptılar malum.

Normal zamanda ‘Ahmet Kaya şöyle, Ahmet Kaya böyle’ Peki o gece yaptığınız ne? Neler demediler ki? Biz bir kez daha rahmet diliyoruz. Ama bizim nakli kubur teklifimiz hala masadadır. Bu teklifin değerlendirilmesiyle buna göre bir adım atılabilir. Çünkü bu topraklar, onun toprağıdır. Yeter ki aile bu konuda kararını versin ve adımı da ona göre atarız. Çünkü bu ülkede sevenlerinin olduğu kadar herhalde Fransa’da seveni olmaz.”

 

O GECE NELER YAŞANDI?

Her sene düzenlenen ve sanatçılara ödüllerinin takdim edildiği Magazin Gazetecileri Derneği ödül töreninin tarihi 11 Şubat 1999 olarak açıklanmıştı. Ahmet Kaya ve eşi Gülten Kaya da davetliler listesindeydi çünkü Ahmet Kaya da o gece bir ödül alacaktı.

Ödülünü almak için sahneye çıkan Ahmet Kaya, kısa bir konuşma yaptı. Bu konuşma salonda infial yarattı. Kaya şöyle konuşmuştu: “Ben bu ödül için İnsan Hakları Derneği’ne, Cumartesi Anneleri’ne, tüm basın emekçileri ve tüm Türkiye halkına teşekkür ediyorum. Bir de bir açıklamam var: Şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim. Aramızda bu klibi yayınlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum, yayınlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını bilmiyorum.”

Konuşmasını bitirip şarkısını söylemeye geçmeden salonda tepkiler yükseldi. Şarkısı bittikten sonra Ahmet Kaya şu cümleleri söyleyerek yerine oturdu: “Yuhalayan arkadaşlara da teşekkürler. Biz yaşamımız boyunca Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünü savunduk ama Kürt halkının realitesini kabul etmeyen insanların da kafasından inmeyeceğiz, bu böyle biline.”

Ahmet Kaya yerine geçtiğinde ortalık çoktan karışmış, insanlar ayaklanmışlardı. Kaya’yı ve ailesini korumak isteyen Mehmet Aslantuğ ve Savaş Ay aynı masadaydı. Garsonlar da etten duvar ördü.

Basın mensupları yeniden Ahmet Kaya’ya mikrofon uzattıklarında şöyle konuştu:

“Ben güzellikle ve dostlukla söyleme çalıştım ama insanlar nasıl algılarsa algılasınlar, benim kimliğimi kimse benden alamaz; bu böyle biline. Yani ben, yıllarca bunu söyledim. Kürt ve Türk halkları kardeştir ve yıllarca da böyle kalacaktır. Ve ben yıllarca Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünü savunduğumu söyledim. Binlerce yıl daha bölünmeyeceğini savunuyorum ama Kürt realitesini sahiplenmek ve kabullenmek zorundadır bu ülke, bunu söylüyorum. Bu kadar.”

Bu esnada sahneye Padişah şarkısı söylemek üzere çıkan Serdar Ortaç, şarkının sözlerini “Bu devirde kimse sultan değil, hükümdar değil, padişah değil/ Atatürk yolunda tüm Türkiye/ bu vatan bizim/ ellerin değil” şeklinde değiştirmişti.

Bu şarkıdan sonra mikrofondaki Serdar Ortaç ile hep bir ağızdan salonda 10. Yıl Marşı söylenmeye başlandı. Bu sırada gerginlik had safhaya ulaştığı ve Ahmet Kaya’nın masasına çatal bıçak atılmaya da başlandı. Ardından Reha Muhtar’ın teklifiyle tüm sanatçılar sahneye çıkarak hep birlikte “Bir Başkadır Benim Memleketim” şarkısını söylemeye başladılar.

 

10. Yıl Marşı bittikten sonra Ahmet Kaya ve Gülten Kaya, Magazin Gazetecileri Derneği çalışanlarının yardımıyla mutfak kısmından çıkabildiler.

 

Bu olayın ardından Ahmet Kaya Fransa’ya gitti ve 1 yıl sonra, 6 Kasım 2000 tarihinin sabahında geçirdiği kalp krizi sonucu Paris’te hayatını kaybetti. (onedio.com)

Kaynak: Editör:
Etiketler: Erdoğan’dan, Ahmet, Kaya, çıkışı,
Yorumlar
Haber Yazılımı