Fatma Sultan Türbesi restore edildi
Haber
21 Ekim 2022 - Cuma 14:24 Bu haber 1718 kez okundu
 
Fatma Sultan Türbesi restore edildi
Fatih Sultan Mehmet’in halası Fatma Sultan ve kızı Sitti hatun’un Halalca – Ovaköy arasındaki türbesi Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi.
Bölge Haberi
Fatma Sultan Türbesi restore edildi

Fatma Sultan’ın, Zağanos Paşa’nın eşi olduğu düşünülüyor. Bu tezi çeşitli kaynaklar doğruluyor.

Uzun yıllar metruk halde duran ve ne olduğu çok bilinmeyen türbenin Fatma Sultan’a ait olduğu belirlenmişti. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, türbenin restorasyonu için başlattığı çalışmaları tamamladı.

Türbe 21 Ekim Cuma günü (yarın) saat 14.00’de düzenlenecek törenle açılacak.

Büyükşehir Belediyesi, türbenin restorasyonuyla ilgili bir broşür hazırladı. Broşürde, türbenin metruk haldeki görüntülerinden restorasyonun tamamlanıncaya kadarki öyküsü yer alıyor.

Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da broşürde görüşlerini kaleme aldı.

 

Başkan Yücel Yılmaz, tarihi ve kültürel mirasa her zaman sahip çıkacaklarını söyledi. Yılmaz’ın açıklamaları şöyle:

 

“Dünyada saygın ve kimlikli bir yer edinmeyi hedefleyen kentler, her şeyden önce kendi değerlerini ve kültürlerini korumalı, yaşatmalıdır. Çünkü geçmiş ile gelecek arasındaki bağlantıyı güçlendiren en önemli unsurlar, kentin sahip olduğu değerleri ve kültürel varlıklarıdır. Balıkesir, gerek köklü tarihi gerekse zengin kültürel varlığıyla bu konuda kendine dünyada saygın bir yer edinebilecek bir şehir. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler, var olan bu zenginliklerimizi korumanın, yaşatmanın ve geleceğe aktarmanın gayreti içerisindeyiz. Bu anlayış ile şehrimizde yaşamış önemli şahsiyetlerden Zağnos Paşa’nın eşi Fatma Sultan ve kızı Sitti Hatun’un kabirlerinin bulunduğu Fatma Sultan Türbesi’ni restore ederek şehrimize, kültürümüze ve manevi hayatımıza kazandırdık. Tarihsel mirasımızın önemli yapı taşlarından biri olan bu türbenin yaşaması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Gayemiz Balıkesir’i tarihinden aldığımız ilhamla geleceğe taşımak. Bu doğrultuda şehir genelindeki tarihi yapılarda bakım, onarım ve restorasyon çalışmalarını titizlikle yürütüyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi belleğin korunması açısından oldukça önemli olduğuna inandığımız kültürel miraslarımıza, tarihi zenginliklerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.”

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Fatma, Sultan, Türbesi, restore, edildi,
Yorumlar
Haber Yazılımı