Japon eski Başbakanı Abe'ye suikast
Haber
08 Temmuz 2022 - Cuma 13:06 Bu haber 2339 kez okundu
 
Japon eski Başbakanı Abe'ye suikast
Nara kentindeki tren istasyonu dışında seçim kampanyası yürüten Şinzo Abe, silahlı bir saldırgan tarafından hedef alındı. Japon medyası, hastaneye kaldırılan eski başbakan Abe'nin kurtarılamayarak hayatını kaybettiğini duyurdu.
Dünya Haberi
Japon eski Başbakanı Abe'ye suikast

Japonya eski başbakanı Şinzo Abe, Nara kentindeki bir seçim konuşması sırasında vurulduktan sonra yere yığıldı. NHK televizyonu sırtından vurulan 67 yaşındaki Abe'nin konuşmasının ortasında yığıldığını duyurdu. 

 

NHK televizyonu, saldırının ülkenin batısındaki Nara kenindeki bir tren istasyonunun dışında gerçekleştiğini, duyulan silah sesini beyaz bir dumanın izlediğini aktardı. Yerel saatle 11.30'da meydana gelen saldırıda kullanılan silahın el yapımı olduğu ortaya çıktı. NHK muhabiri, iki el ateş edildiğini söyledi.
 

Son dakika... Japonya eski başbakanı Abeye suikast

 

TBS televizyonu ise sol göğsünden vurulan Abe'nin aynı zamanda boynundan da kurşun almış gibi göründüğünü izleyicilerine bildirdi.

Sosyal medyada dolaşan ve bağımsız kaynaklarca doğrulanamayan videoda, sağlık görevlilerinin sokağın ortasında Abe'nin etrafında toplandığı görüldü.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, eski başbakanın helikopterle hastaneye taşındığını yazdı.

 

Son dakika... Japonya eski başbakanı Abeye suikast



ESKİ BAŞBAKAN KURTARILAMADI

Aktarılan son bilgilere göre vurulan Abe, kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Nara Tıp Fakültesi hastanesi doktorları, eski başbakan Abe'nin hastaneye getirildiğinde hayati fonksiyonlarının yerinde olmadığını söyledi.

 

Son dakika... Japonya eski başbakanı Abeye suikast

 

 

SALDIRGAN ESKİ BİR ASKER

Görgü tanıkları, bir kampanya konuşması için Nara'ya giden Abe'nin uğradığı saldırıdan önce, arkasından büyük bir silah çıkartan bir adam gördüklerini söyledi.

İlk atışın hedefi bulamadığı ancak ikinci atışın Abe'nin sırtına isabet ettiği sanılıyor. Abe daha sonra hemen yere düştü ve güvenlik güçleri kaçma girişiminde bulunmayan saldırganı yakaladı.

 

Son dakika... Japonya eski başbakanı Abeye suikast

 

42 yaşındaki saldırganın eski bir asker olduğu açıklandı. Nara'da ikamet eden ve eski bir Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri mensubu olan 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami, 2005 yılında ordudan ayrılmıştı.

Gri bir gömlek ve haki renk pantolon giyen Yamagami'nin, Abe'nin arkasına nasıl geçtiği ve yaklaşmaması gereken yere nasıl girdiği bilinmiyor.

 

Saldırgan ilk sorgusunda Abe'yi öldürmeyi hedeflediğini söyledi.
 

Son dakika... Japonya eski başbakanı Abeye suikast

 

TÜRKİYE VE DÜNYADAN TEPKİLER

Abe'nin vurulmasına Türkiye ve dünyadan tepkiler geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yayımladığı mesajda "Japonya Eski Başbakanı, değerli dostum Şinzo Abe’nin silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duydum. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Dostum Abe’nin ailesine, sevenlerine, tüm Japonya halkına ve hükûmetine başsağlığı dileklerimi iletiyorum" dedi.

Dışişleri Bakanlığı, internet sitesinden yaptığı resmi açıklamayla saldırıyı kınadı, Japon halkına geçmiş olsun dilekleri iletildi. Açıklama şöyle:

"Japonya eski Başbakanı Abe Shinzo’ya yönelik bugün gerçekleştirilen menfur silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Türk-Japon ilişkilerine önemli katkılarda bulunmuş olan Abe Shinzo’ya acil şifalar diliyor, ailesi ile dost Japon halkı ve Hükümetine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Abe'nin durumundan derin endişe duyduğunu, düşüncelerinin aile ve Japon halkıyla birlikte olduğunu söyledi.

ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Emanuel ise, şoka uğradığını ve üzüntü duyduğunu kaydetti. Büyükelçi Emanuel Abe'yi olağanüstü bir lider ve sarsılmaz bir müttefik olarak tanımladı, ABD hükümetinin ve Amerikalıların dua ettiğini belirtti.

ABD'nin eski lideri Donald Trump da sosyal medya hesabından Abe'nin saldırıya uğramasının gerçekten yıkıcı olduğunu ve kendisine dua ettiğini yazdı.

Siyasi çalkantılarla boğuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise, Twitter hesabından 'alçakça' olarak nitelediği saldırıyı duyduğu zaman tümüyle dehşete kapıldığını ve üzüldüğünü kaydetti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yaptığı açıklamada Pekin yönetiminin şoka uğradığını söyledi, Abe'nin bir an önce iyileşmesini dilediklerini söyledi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Avustralya'nın eski başbakanı Malcolm Turnbull, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi de açıklama yayınladı.

 

Son dakika... Japonya eski başbakanı Abeye suikast

 

Japonya'nın en uzun süre hizmet veren başbakanı olan Abe, 2020'de sağlık sorunları nedeniyle görevi bırakmıştı. Daha sonra bağırsaklarında bir rahatsızlık olduğunu açıklamıştı.

Abe'nin yerine görevi partideki yakın dostu Yosişide Suga almış daha sonra Fumio Kişida başbakan olmuştu. Abe başbakanlıktan çekilse de Liberal Demokrat Parti'de fazlasıyla etkili, partinin büyük gruplarından birini kontrol ediyordu.

Silah edinmenin oldukça zor olduğu Japonya'da, politikacıları hedef alan saldırılar nadiren yaşanıyor. Tam 15 yıl önce, Nagazaki belediye başkanı aşırı sağcı bir grubun üyesi tarafından vurulmuştu.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Japon, eski, Başbakanı, Abe'ye, suikast,
Yorumlar
Haber Yazılımı