Kaynak makineleri sektörü de ara eleman arayişinda
Haber
18 Kasım 2024 - Pazartesi 02:13 Bu haber 248 kez okundu
 
Kaynak makineleri sektörü de ara eleman arayişinda
Ar-Ge yatırımları yapılamadığı için meslek liseleri, yüksekokullar ve üniversiteler ile temas edilemediğine dikkat çeken Vega Makina Genel Müdürü Zengin, ara eleman sarmalına girdiklerini söyledi; kaynakçılık mesleğinin saygınlığını artırmanın önemine dikkat çekti
Ekonomi Haberi
Kaynak makineleri sektörü de ara eleman arayişinda

Türkiye’de hemen hemen her sektörden yükselen “ara eleman ihtiyacı” sesine kaynak makineleri sektörü de eklendi. Vega Makina Genel Müdürü Serdar Selim Zengin, “Maalesef bu yüzden kendimizi gençlere tanıtamadık. Bunu yapamadığımız için de genel ihracatımızın yüzde 30’luk kısmına önemli katkı sağlayan sektörümüz ara eleman sarmalının içerisine girdi.” dedi.

MİLYONLAR İŞ ARIYOR SEKTÖR DE ELEMAN

OECD eğitime Bakış 2024 Türkiye raporuna göre, Ne Eğitimde Ne İstihdamda (NEET) olarak ifade edilen ev gençlerinin sayısı endişe verici. OECD genelinde ortalama NEET oranı 2016-2023 arasında yüzde 15,8'den yüzde 13,8'e düşerken; Türkiye'de bu oran yüzde 33’ten yüzde 31,1'e yükseldi.

Bu oran Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’na göre daha düşük olsa da tablo iç açıcı değil. TÜİK İkinci Çeyrek İşgücü İstatistikleri’ne göre 15-24 yaş arası gençlerde NEET oranı yüzde 20,8. Mesleki ve teknik lise mezunu 15-24 yaş arası gençlerde ise durum daha kötü. NEET oranı bu grupta yüzde 26.

TÜİK’in eylül ayı iş gücü verilerine göre de genç işsizlik oranı yüzde 17,1’e yükseldi. 15 yaş ve üzerinde işsizlik oranları mezun olunan bölüme göre incelendiğinde, mesleki veya teknik lise mezunlarının yüzde 9,9’unun da işsiz olduğu görüldü.

Bu tabloya göre, milyonlar ya iş arıyor ya da ne eğitimde ne de istihdamda yer alabiliyor. “Ara eleman” arayan sektörler ise bu gençlere ulaşamıyor.

YETERLİ AR-GE ÇALIŞMASI YAPILMIYOR

Vega Makina Genel Müdürü Serdar Selim Zengin, kaynak makineleri sektöründe teknolojik dönüşüm için yeteri ölçüde Ar-Ge çalışması yapılmadığını aktardı ve ekledi:

“Bunu başarabilseydik haliyle meslek liselerine, meslek yüksekokullarına ve üniversitelere temas edebilir, sektörümüzü genç arkadaşlarımıza tanıtabilirdik. Bunu yapamadığımız için 370 milyon avroluk cirosal büyüklüğe ulaşan, genel ihracatımızın yüzde 30’luk kısmına önemli katkı sağlayan kaynak makineleri sektörü de ara eleman sarmalının içerisine girmiş oldu. Gençleri kazanmamız için kaynakçılık mesleğine toplum nezdinde maddi ve manevi anlamda itibar karşılığını vermeliyiz.” dedi.

EN BÜYÜK SORUN TEKNOLOJİ ÜRETEMEME

Kaynak sektöründe de diğerlerinde olduğu gibi zincirleme problemler olduğuna dikkat çeken Serdar Selim Zengin, “Sarf malzeme tarafı nispeten daha iyi. Ancak kaynak makineleri tarafında sorunlar var. En büyük problemimiz teknolojik ürün üretememe.” ifadelerini kullandı. Aslında fabrikaların makine üretmek için finansal güçlerinin olduğunu belirten Zengin, “Fakat teknoloji ile makine üretme Ar-Ge ile ilgili bir konu. Bunun için yatırım yapmanız, buna paralel olarak da meslek liseleri, meslek yüksekokulları ve üniversiteler ile temas ederek oradaki hocalardan danışmanlık almanız lazım. Salt malzeme pazarı daha büyük ve daha kolay olduğu için kimse kaynak makinesi üretmek için Ar-Ge yatırımı yapmak istemiyor. Haliyle üniversitelerle, meslek yüksekokullarıyla ve meslek liseleriyle diyaloğunuz ve temasınız olamıyor. Bu tekniker veya mühendis arkadaşlarımız sektörü tanımadıkları için bizi tercih etmiyorlar.” cümlelerini kurdu.

SAYGINLIK BOYUTU

Ailelerin çocuklarını sektöre yönlendirmeleri için kaynakçılık mesleğinin toplumda bir karşılığının oluşması gerektiğine dikkat çeken Zengin, sözlerine şöyle devam etti:

“İnsanların doktor, mühendis ya da avukat gibi mesleklere yönelmelerinin nedeni maddi yönünün yanı sıra manevi olarak da toplumda bir saygınlığının olması. Biz de kaynakçılık mesleğinin saygınlığını üst seviyelere taşımalıyız ki; önce aileler ikna olsun. Bunun hem maddi hem de manevi boyutu var. Her iki konuyu da çözüme kavuşturamadığınız müddetçe aileleri yanımıza almamızın imkanı yok.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: Kaynak, makineleri, sektörü, de, ara, eleman, arayişinda,
Yorumlar
Haber Yazılımı