Lades..!
Haber
04 Mart 2022 - Cuma 13:22 Bu haber 3368 kez okundu
 
Lades..!
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, Bandırma Belediyesi'nin Mart ayı Olağan toplantısında Meclis üyeliklerinin düşürülmesi olayını değerlendirdi.
Son Dakika Haberi
Lades..!

Susurluk’ta AK Partili Belediye Meclis üyesi İbrahim Dürmüş’ün devamsızlığı gerekçe gösterilerek İyi Partili ve CHP’li Belediye Meclis üyelerinin oy çokluğuyla Meclis üyeliğinin düşürülmesiyle aynı gerekçelerle Büyükşehir ve ilçe belediyelerini saran   ‘devamsızlıkları’ gerekçesiyle AK Partili Meclis üyelerinin Meclis üyeliklerinin düşürülmesi vakası, Bandırma Belediye Meclisi’ne de nihayet taşındı.

Hem de Dürmüş ile ilgili AK Parti alınmış ‘Meclis üyeliğini düşürme’ kararını Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıyarak ‘yürütmeyi durdurma’ kararı ile İbrahim Dürmüş’ün mahkeme kararı ile meclis üyeliğine dönmüş olduğu bir ortamda İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda yayınladığı genelge ortadayken, Bandırma Belediye Meclisi’nin gündemine bir Bağımsız, üç AK Partili olmak üzere toplamda dört meclis üyesinin ’devamsızlık’ gerekçesiyle yargı yolu açık üç meclis üyeliklerinin oy çokluğuyla düşürülmesi kararı alındı.

Kuşkusuz meclis üyesi olarak seçilmiş Meclis üyeleri yasal yükümlülüklerine ve mevzuatlara uygun, seçmenlerine karşı duydukları saygı gereği görevlerini yerine getirmeli ve her ay gerçekleşen Meclis toplantılarına katılmalılar. Toplantılara şu veya bu nedenle katılamıyorlarsa da ‘izin’ ve ‘mazeret’ dilekçelerinin gerekçelerini anlaşılır, belgeli ortaya koyabilmeliler. Bu noktada yaşanan tartışmaların ve siyasi restleşmelerin anlamı yok. Çünkü, Türkiye bir hukuk devleti..!

Ancak, 1.si ortada 2021 yılının bütününü içine almış bir pandemi gerçeği var. O zaman, pandemi gerçeği  üzerinden ‘izin’ ve ‘mazeretlerinizin’ içini dolduracaksınız ama ‘biz geçmişte böyle davranmamıştık’  diye bir gerekçe bulunmuyor.! Çünkü, o artık sizin sorununuz oluyor…

2.si,  ‘devasızlıkları’ gerekçe göstererek, Büyükşehir Meclisi’nde bu yöntemle zaten hassas olan dengeleri matematiksel açıdan siyasi olarak lehinize çevirip, Büyükşehir Meclisi’ni kitleyerek, Başkan Yılmaz’ın elini kolunu bağlamayı hedefliyor, bu yönüyle yaşananlar siyasi bir operasyon ise, iktidar partisi  ve Başkan Yılmaz böylesi bir siyasi operasyona zemin hazırladığı için önce kendi dizini dövmeli ve yaşananlardan gerekli dersleri çıkartmalı.

Sonuç olarak, ‘devasızlıkları’ gerekçe gösterilerek Meclis üyelikleri Meclis kararıyla düşürülenler Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz ederek, yargı kararıyla belki de bir çoğu ya da tamamı aynı Dürmüş gibi Meclis üyeliklerine geri dönecekler. Ancak, tüm bu yaşananların hem siyasi partiler hem de Meclis üyeleri ve belediye başkanları için öğretici bir ders olduğunu inanıyorum.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Lades..!,
Yorumlar
Haber Yazılımı