MIGIRDİÇ MARGOSYAN'I YİTİRDİK
Haber
04 Nisan 2022 - Pazartesi 13:40 Bu haber 2978 kez okundu
 
MIGIRDİÇ MARGOSYAN'I YİTİRDİK
Türkiye Yazarlar Sendikası(TYS) öykü ve deneme yazarı Mıgırdiç Margosyan yaşamını yitirmemiz nedeniyle başsağlığı açıklaması yaptı.
Türkiye Haberi
MIGIRDİÇ MARGOSYAN'I YİTİRDİK

"...Babam İstanbul'a git anadilini öğren, 'adam' ol demişti. İstanbul'a gittim; anadilimi öğrendim, anadilimin öğretmeni oldum, öğrencilerim oldu. Sonra 'Gâvur Mahallesi'ni yazdım. O kadar önemli işler yapmışım ki gerçekten 'adam' oldum..." diyen öykü ve deneme yazarı Mıgırdiç Margosyan yaşamını yitirdi.

Margosyan, 1938’de Diyarbakır, Sur ilçesi Hançepek’te (Gâvur Mahallesi'nde) doğdu. Ortaöğrenimini Bezciyan Ermeni Ortaokulu ve Getronagan Lisesinde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirdi. Tıbrevank Ermeni Lisesinde felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyatı dersleri verdi.

Edebiyata ilgisi hep süren Margosyan’ın Ermenice ve Türkçe yazdığı yapıtları şunlardır: Mer Ayt Goğmeri (Bizim Oralar1984), Gâvur Mahallesi (1992), Söyle Margos Nerelisen? (1995), Biletimiz İstanbul’a Kesildi (1998), Dikrisi Aperen (Dicle Kıyılarından, 1999), Kürdan (2010), Memleket Meseleleri (2019). Çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazıları yayımlanan Margosyan'ın Evrensel gazetesindeki yazılarının bir bölümü Kirveme Mektuplar (2006) adıyla, bir bölümü de Çengelliiğne (2010) adıyla yayımlandı. Margosyan, öykü ve yazılarında mizahtan alabildiğine yararlanarak halklar arasında kardeşlik ve dostluğu güçlendiren bir içerik oluşturdu.

Ülke edebiyatına katkılarıyla yaşayacak olan Mıgırdiç Margosyan'ın yakınları başta olmak üzere dostlarına, yazar arkadaşlarına ve okurlarına Türkiye Yazarlar Sendikası olarak başsağlığı diliyoruz. 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MIGIRDİÇ, MARGOSYAN'I, YİTİRDİK, , , , ,
Yorumlar
Haber Yazılımı