Maymun Çiçeği vakalarının yüzde 98'i eşcinsel
Haber
29 Temmuz 2022 - Cuma 15:04 Bu haber 2436 kez okundu
 
Maymun Çiçeği vakalarının yüzde 98'i eşcinsel
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği vakalarıyla ilgili son bulguları paylaştı. Vakaların yüzde 98’inin eşcinsel ya da biseksüel ilişkisi olduğunu söyleyen DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ‘Güvenli seçimler yapın, partner sayınızı azaltın.’ dedi.
Sağlık Haberi
Maymun Çiçeği vakalarının yüzde 98'i eşcinsel

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde maymun çiçeği vakalarının sayısının 18 binin üzerine çıktığını açıkladı. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün Cenevre'deki merkezinde önceki gün düzenlenen basın toplantısında, maymun çiçeği salgınına dair son gelişmeleri paylaştı. Vakaların yüzde 98’inin eşcinsel ya da biseksüel olduğunu ifade eden Ghebreyesus, risk altındaki toplulukların korunmasını istedi. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, eşcinsel ve biseksüelere “Korunmak için partner sayınızı azaltın.” dedi.

18 BİN VAKA

DSÖ, geçen hafta maymun çiçeği ile ilgili uluslararası acil durum ilanında bulundu. Vaka sayısı 1 hafta içinde 16 binden 18 bine çıktı. Salgında son durumla ilgili açıklama yapan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Mayıs ayından bu yana saptanan maymun çiçeği vakalarının yüzde 98’inin eşcinsel, biseksüel ilişki içinde olan erkekler olduğunu söyledi. DSÖ, risk altındakilerin korunmak için adımlar atmasını istedi. Bu adımlarla ilgili açıklama yapan Ghebreyesus, "Bu, erkeklerle seks yapan erkekler için kendiniz ve başkaları için güvenli seçimler yapmak anlamına gelir. Bu, şuan için cinsel partner sayınızı azaltmayı içeriyor." dedi.

 

 

‘PARTNERİNİN İLETİŞİM BİLGİSİNİ AL!’

DSÖ Başkanı, bulaşıcı bireylerin yakın fiziksel temas içeren toplantıları izole etmeleri ve bunlardan kaçınmaları gerektiğini, insanların daha sonra takip etmeleri gerekebileceği için yeni cinsel partnerlerin iletişim bilgilerini almaları gerektiğini söyledi. The Guardian’da yayımlanan habere göre DSÖ yetkilileri sadece cinsel temas değil hastanın giysi ya da çarşaflarına yakın temas halinde de virüsün bulaşabileceğini ifade etti.

DSÖ’nün HIV, hepatit ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar konusunda danışmanı olan Andy Seale, uzmanların maymun çiçeği salgınının ‘Cinsel ilişki sırasında açıkça bulaştığını’ belirlediğini, ancak henüz cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olup olmadığına karar veremediklerini söyledi. Bilimsel yayınlarda bu durum, ilişki sırasındaki yakın temastan da kaynaklanıyor olabilir diye açıklanmıştı. İngiltere’de maymun çiçeği hastalarını tedavi eden Dr. Hugh Adler, takibi yapılamayan çoklu partnerlerle hastalığın yayılımının kolaylaştığını ifade etti. Adler, “Maymun çiçeğinin her zaman bu şekilde bulaşma ve kendini gösterme kabiliyeti olması muhtemeldir, ancak daha önce resmi olarak bildirilmemiştir veya bu kadar yaygın değildi" dedi.

YÜZDE 10’U HASTANEDE TAKİP EDİLİYOR

Maymun çiçeği 78 ülkede yaklaşık 18 bin kişide görüldü. Vakaların yüzde 10’u hastanede takip edildi. DSÖ yetkilileri, toplu aşılamadan yana değil.  Dr. Rosamund Lewis, bu konudaki soru üzerine "Toplu aşılamaları şimdilik tavsiye etmiyoruz. Virüs belli bir gruba mensup kişileri etkiliyor." dedi. Risk altındaki ya da temaslı kişilere aşı yapılması öneriliyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Maymun, Çiçeği, vakalarının, yüzde, 98'i, eşcinsel,
Yorumlar
Haber Yazılımı