Nereden nereye..
Haber
05 Temmuz 2022 - Salı 16:25 Bu haber 2957 kez okundu
 
Nereden nereye..
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, ülkenin her yıl yükselen ihracat rakamlarını ve ülke ekonomisindeki sermayenin değişim-dönüşümünü değerlendirdi..
Manşet Haberi
Nereden nereye..

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı, Ocak-Haziran 2022'de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20 artarak 126 milyar dolara yaklaştı.Bu dönemde iller bazında yapılan ihracat ise (serbest bölgelerden yapılan ihracat hariç) yüzde 19,2 artarak 114 milyar 5 milyon dolara yükseldi. İlk yarıda ülke genelindeki 81 ilden 67'si ihracatını artırırken, 6 ilde düşüş tek hanede kaldı.

 

Ocak-haziran döneminde en yüksek ihracatı 49,95 milyar dolarla İstanbul yaptı. İstanbul’da ve İstanbul’u Kocaeli, Bursa, İzmir, Gaziantep, Sakarya, Denizli, Manisa, Hatay, Kayseri, Yozgat, Bingöl, Bitlis, Nevşehir, Kars, Adıyaman, Van, Erzurum, Yalova, Balıkesir gibi daha bir çok büyükşehir ve vilayet izliyor.

 

İhracatta  70-80 il’ e ulaşmış Türkiye için  Cumhuriyet tarihinde bu sayı  bir rekor. Yıllık ve aylık İhracat  rakamları  da toplamda  bir önceki yıla ve aya göre rekorların bir bir egale edildiğini görüyoruz. Bu tablo ve açıklanan rakamlar, çok kişiye   anlamsız ya da ‘küçük’ gelebilir. Oysa ki, bir ülkenin ekonomide ve üretim de böylesi tabana yayılmış bir ihracat hamlesi içerisine girebilmesi için Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın verilerine göre, 1980 yılında 2 milyar 910 milyon dolar olan ihracat rakamının 2000 yılında 27 milyar 485 milyon dolar olduğunu bilmek ya da anımsamak gerekiyor. Bu rakamların yakalanmasına vesile olan da başta İstanbul olmak üzere 3-5  metropol kentti. Bugün 70-80 kentten söz ediyoruz. Bugün ise, 2023 hedefi, Cumhuriyetin 100.yılında,  300 milyar ..!

 

Peki,  20 sene öncesine kadar ülkenin Batısında belli  mega kentlerle  sınırlı  olan hem üretim ve istihdamı  hem de ihracatı bugün omuzlayan kentlerde  bunlar tik ve hangi firma ya da şirketler? Bu firmalar/şirketler ile yatırımcılar, ihracatçılar Mars’tan mı geldi?

 

Uzağa gitmenize gerek yok. Gönen’e, çevrenize bir bakın, yaşanan gelişmeyi, yatırım, istihdam ve üretimi, üretilen ürünleri pazarlama gayretlerine ve hem iç pazarlarda hem de dış pazarlarda verdikleri mücadeleye  tanık olacaksınız. Bunların  ekonomi literatüründeki genel adı; Anadolu kaplanlarıdır..

Kaynak: Editör:
Etiketler: Nereden, nereye..,
Yorumlar
Haber Yazılımı