Optimar'dan anket
Haber
29 Aralık 2024 - Pazar 00:33 Bu haber 203 kez okundu
 
Optimar'dan anket
Optimar’ın son anket sonuçları dikkat çekici. Toplumun en önemli sorunu hangisi? CHP, 9 ay sonra nasıl ikinci sıraya düştü? Suriye’de son yaşananların seçmende etkisi oldu mu?
Siyaset Haberi
Optimar'dan anket

Optimar’ın önceki gün yayınlanan son anketinde, AkParti  yüzde 33,5 ile birinci, 9 ay önce yapılan yerel seçimlerde birinci olan CHP ise yüzde 27 ile ikinci sırada yer aldı.  Optimar Araştırma Başkanı Hiulmi Daşdemir, anketin ilginç sonuçlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı. İşte o sorular ve yanıtlar.

‘CHP SORUN ÇÖZECEK POZİSYONDA DEĞİL’

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP yüzde 37 ile birinci, AK Parti de muhtemel ekonomik tepkiler nedeniyle ikinci parti konumunda kalmıştı. Son anketinizde ise AK Parti birinci, CHP de yüzde 27 ile ikinci sırada yer alıyor. Geçtiğimiz 9 ayda ne değişti?

Öncelikle şunu söylemem gerekir, biz son 10 yıldır Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlerin en iyi tahmin eden araştırma şirketiyiz. Yerel seçimlerde özellikle hükümette mesaj ve ders vermek isteyen seçmen, AK Parti'nin rakibi pozisyonda olan en büyük rakibi pozisyonda olan CHP'ye oy verdi. Dolayısıyla CHP oyları yükseldi.

Ancak CHP'nin de yüksek olduğu dönemlerde bile “Türkiye'nin en önemli sorunu nedir” diye sorduğumuzda ‘ekonomi’ başta çıkarken, CHP'nin Türkiye'nin en önemli sorununu çözecek pozisyonda bir yerde olmadığını seçmen görüyor. Mesela AK Parti'nin en düşük olduğu dönemde “ekonomiyi kim çözer” diye sorduğumuzda AK Parti yüzde 20 çıkarken, CHP yüzde 18 çıkıyordu, yüzde 30 hiçbiri diyordu. Ancak CHP'nin oy oranıyla “CHP çözer” diyenler arasında bir korelasyon, bir doğru orantı yoktu. Bu bir göstergeydi.

CHP'deki dağınıklık, iktidar olma ya da yönetme noktasındaki sıkıntıların görülmüş olması -özellikle yüzde 30'lara çıkan bir kararsız kesim vardı- seçmenin tekrar AK Parti'ye yönelmelerini sağladı. Tabii AK Parti de yüksek oranlara henüz ulaşmış değil ama yüzde 33'lerde bir noktada olduğunu görüyoruz. CHP de kendi tabanına, yüzde 25'lere doğru gidiyor. CHP'de bir köpük vardı. O köpük sönüyor diyebiliriz.

Daşdemir, son anketinin sonuçlarını anlattı: ‘CHP'de bir köpük vardı, o sönüyor’ - Resim : 1

‘EKONOMİK SIKINTILARDA MUHALEFETTEN ÖNE ÇIKAN YOK’

Anketinizi hangi tarihler arasında yaptınız? Çünkü 8 Aralık’ta Suriye’de Beşar Esad yönetimi son buldu. AK Parti’nin Suriye’deki bu sonuçta etkili olduğu algısı yaygın. Yanı sıra, işçi kesiminin yüzde 50’si Asgari Ücretle çalışıyor. 24 Aralık’ta açıklanan rakam geniş halk kesimlerinde büyük hayal kırıklığı yarattı. Suriye ve ekonomik sıkıntılar etkili oldu mu seçmen tercihlerinde?

Anketimiz 23 Aralık’ta tamamlandı. Ondan 5 gün kadar önce başladık.

Evet, bizim yaptığımız araştırmada da asgari ücret beklentilerini sorduğumuzda 30 bin lira civarında olmasıydı. Ancak biz asgari ücretin enflasyonu yükseltme noktasında bir etkisinin olduğunu, ücret artışlarının bir etkisinin olup olmadığını sorduğumuzda da evet diyenlerin oranı yüzde 51 idi. Bu konuda fikri olmayanlar yanılmıyorsam yüzde 20'ler civarındaydı. Dolayısıyla ağırlıklı olarak bu ücret artışlarının enflasyona etkisi olduğunu düşünen de bir kesim var.

Zaten uzun zamandır bir ekonomik sıkıntı içinde ülkemiz. Ama ekonomik sıkıntılar olsa da şu an muhalefetten herhangi bir partinin öne çıkamadığını görüyoruz.

‘2014'TEN BU YANA BİZDEN DAHA İYİ SONUÇ VEREN YOK’

AK Parti ve MHP’nin yüksek çıkması, çok sayıda istifa yaşayan İYİ Parti’nin yüzde 8,3 görünmesi vb… Optimar’ın X hesabında, partilerin oy oranıyla ilgili paylaşımın altında çoğunlukla sonuçları inandırıcı bulmadığını söyleyen yorumlar var.

Herkes durduğu yerden bakıyor. Bizim araştırmamız da eleştirilmez bir araştırma değil. Tüm araştırmalar, tüm veriler eleştirilebilir. Ama ben son talihinde şunu tekrar hatırlatmak isterim; 2014'ten bu yana genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bizden daha iyi sonuç veren hiçbir araştırma şirketi yok. Elbette araştırmanın hataları olabilir. Artı eksi 2 civarındadır bizim hata payımız da. Eleştirilebilir, bunlara da saygı duyarız ama bizdeki verilerde bu şekilde.

EKONOMİ VE SURİYE’NİN ANKETE ETKİLERİ

EKONOMİ

Vatandaşın gündemi ekonomik zorluklar. Optimar Araştırma Şirketi’nin son anketi de bunu gösteriyor. Katılımcılara göre Türkiye’nin en önemli sorunu yüzde 53.7 ekonomi. Arkasından yüzde 5.2 terör, yüzde 5.2 adalet, yüzde 5.1 eğitim, yüzde 5 işsizlik geliyor.

ASGARİ ÜCRETLİ VE EMEKLİNİN BEKLENTİSİ

Anket sonuçları katılımcıların asgari ücretle ilgili taleplerinin de açıklanan orandan daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Ankette ortaya çıkan asgari ücret için ortalama talep 29 bin 953 lira. Zira bu rakam, TÜRK-İŞ’in Asgari Ücret Tespit Komisyonu masasına getirdiği rakamla da örtüşüyor. En düşük emekli maaşı beklentisi ise ortalama 24 bin 742 lira. “Gelirinizle geçinebiliyor musunuz?” sorusuna “Evet rahatlıkla geçinebiliyorum” diyenlerin oranı ise sadece yüzde 28.1.

SURİYE

Araştırmanın Suriye’de Beşar Esad yönetiminin değişmesinden sonra yapılması önemli. Suriye politikası konusunda ayrıntılı sorular yer alıyor.

Katılımcıların yüzde 43.5’i Türkiye’nin Suriye’de etkin ve müdahil bir politika izlemesi gerektiğini düşünüyor. Yüzde 27.8’lik kesim tarafsız kalınmasını isterken, yüzde 28.6 oran fikri olmadığını söylüyor.

Türkiye’nin Suriye politikasının bölgesel barışa katkı sunacağını düşünenlerin oranı yüzde 42.6. Sunmayacağını düşünenler yüzde 23.9. Fikri olmayanlar ise yüzde 33.5.

Esad yönetiminin devrilmesini katılımcıların yüzde 56 olumlu, yüzde 25.1’i kararsız, yüzde 18.8 olumsuz değerlendiriyor.

Suriye Milli Ordusu’nun hangi ülkeye daha yakın olduğu sorusuna, katılımcıların yüzde 51.3’ü Türkiye, yüzde 15.2’si ABD yanıtını veriyor.

‘HTŞ TERÖR ÖRGÜTÜ’ DİYENLER ÇOĞUNLUKTA

“Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinde önemli bir rol oynayan HTŞ terör örgütü mü?” sorusuna yüzde 28.6’lık oran evet derken, yüzde 45.6 fikrim yok, yüzde 25.9 hayır yanıtını veriyor.

SURİYELİ GÖÇMENLER DÖNER Mİ

Beşar Esad yönetiminin son bulmasının ardından Türkiye’de bulunan Suriyeli göçmenler ülkelerine geri dönüp dönmeyecekleri konusundaki soruya şu yanıtlar veriliyor:

Çoğunluk Türkiye’de kalır diyenler: Yüzde 41.6

Çoğunluk Suriye’ye döner diyenler: Yüzde 38.9

Kararsızlar: Yüzde 19.5

TÜRKİYE’DE 3. DÜNYA SAVAŞI ENDİŞESİ

Anket sonuçları 3. Dünya Savaşı olasılığına ilişkin de endişelerin arttırdığına işaret ediyor. Katılımcıların Yüzde 43.2’si böyle bir savaş ihtimalini ciddiye alıyor, yüzde 35’i bu görüşe katılmıyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Optimar'dan, anket,
Yorumlar
Haber Yazılımı