Savunma sanayi nefesimiz oldu
Haber
15 Şubat 2023 - Çarşamba 04:11 Bu haber 1940 kez okundu
 
Savunma sanayi nefesimiz oldu
Türkiye'nin yerli ve millî olanaklarla geliştirdiği çok sayıda savunma sanayi ürünü, arama kurtarma çalışmalarında etkin bir rol oynadı
Türkiye Haberi
Savunma sanayi nefesimiz oldu

Türk savunma sanayisi, yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği çok sayıda ürününü kısa sürede deprem bölgesine sevk ederek, enkaz altındaki canlarımıza nefes oldu

Bilim insanlarının “bin yılın felaketi” olarak nitelendirdiği Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilde büyük yıkım yaratan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından harekete geçen Türk savunma sanayisi, enkaz altındaki canlarımıza ulaşmada kritik bir rol oynadı.

 

Depremin ilk günü olan 6 Şubat'ta yoğun hava muhalefeti, fırtına, kar yağışı ve bütün bölgeyi kapatan yoğun bulutluluk nedeniyle uçaklar ve helikopterler havalanamazken, sadece Bayraktar Akıncı TİHA'lar insansız olmasının verdiği avantajla risk alınarak görev uçuşu yaptı. Deprem bölgesinden alınan ilk görüntülerle yıkımın boyutu daha iyi anlaşılırken, planlama için de önemli veriler sağlandı.

Takip eden günlerde bölgede görev yapan Bayraktar Akıncı ve Bayraktar TB2 sayısı artırıldı.

Toplamda 9 Bayraktar Akıncı ve 35 Bayraktar TB2, depremin meydana geldiği ilk günden itibaren 1215 saat 58 dakika uçuş görevi yaptı. Bu TB2'lerin 3 tanesine Hızlı Haritalama Podu entegre edilerek yüksek çözünürlüklü görüntüler alındı. Deprem bölgelerinden alınan görüntü ve veriler, anlık olarak kriz masasına aktarıldı. Böylece Bayraktar'lar; hasar tespitinde, arama-kurtarma ekiplerinin koordinasyonunda ve lojistik faaliyetlerde önemli bir kolaylık sağladı.

 

STM tarafından üretilen radar cihazı, onlarca kişinin yerini tespit ederek kurtarılmasını sağladı.

AKSUNGUR İLETİŞİMİ KURDU

TUSAŞ trafından üretilen Aksungur da ilk kez baz istasyonu faydalı yükü ile deprem bölgelerinde görev yaptı. Bu sayede uçuş yapılan bölgelerde, telefon iletişiminin mümkün kılınması sağlandı. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Operasyon bölgelerinde kesintisiz iletişim için geliştirmekte olduğumuz teknoloji, ilk kez uygulamayı afet bölgesinde gerçekleştirdi. Aksungur İHA, hem anlık görüntü aktarıyor hem de üzerindeki baz istasyonuyla bölgedeki vatandaşlarımıza cep telefonu iletişim hizmeti sunuyor.”

Aksungur, 45 saat kesintisiz havada kalarak görüntü ve iletişim desteği verdi.

BAHA SAHAYA ÇIKTI

HAVELSAN tarafından tasarlanan BAHA (Bulut Altı Otonom Hava Aracı) ve POYRAZ gibi hava araçları da Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından bölgeye sevk edilen sistemler arasında yer aldı.

 

Dikey iniş kalkış ve soğuk iklim koşullarında görev yapma kabiliyetine sahip BAHA ile, bulutlu ve yağışlı havalarda, dağlardaki en ücra noktalarda bulunan yerleşim yerlerinden bile anlık hava görüntüsü alınabildi. BAHA ve POYRAZ, hem gündüz hem gece olmak üzre 30 saat deprem bölgelerinde keşif/gözetleme görevini yerine getirdi.

Bunun yanında 100’den fazla bu tipte insansız hava aracı ve multikopter drone da bölgeye nakledildi. Türk Hava Kuvvetlerine ait ANKA SİHA’lar bölgede aktif şekilde uçuş yaptı.

Bayraktar Akıncı TİHA’lar depremin ilk günü yoğun hava muhalefetine rağmen havalandı.

CANLARIMIZA ULAŞAN ÖZEL TESPİT SİSTEMLERİ

10 ili etkileyen depremlerde 8 binden fazla bina yıkıldı, on binlerce vatandaşımız enkaz altında kaldı. Arama kurtarma faaliyetlerine de destek veren Türk savunma sanayisi, canlarımıza ulaşmada kritik rol oynadı.

Enkaz altında yaşayanların bir an önce tespit edilmeleri için Türk savunma sanayisi şirketleri tarafından geliştirilen özel görüntüleme ve radar sistemleri bölgeye sevk edildi.

Bu kapsamda 78 yeraltı görüntüleme, tespit ve analiz cihazı, Duvar Arkası Radar, 343 çeşitli tip ve özelliklerde kamera sistemi, göçük altı görüntüleme cihazı, çubuk kamera, termal kamera, güneş enerjili kamera ve yaka kamerası, arama kurtarma ekiplerinin hızlı ve etkili şekilde çalışabilmesi için kullanıma sunuldu. Bu cihazlar sayesinde, enkaz altındaki binlerce canın yeri hassas olarak tespit edildi ve kurtarma ekipleri o yerlere yönlendirildi. Üstelik bu ekipmanların birçoğu, ilk kez bir afette kullanıldı.

Diğer yandan Türk savunma sanayii tarafından çalışmalarda ihtiyaç duyulan çok sayıda araç ve malzeme de bölgeye sevk edildi. Projektörler başta olmak üzere arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olacak kırıcı, delici, kesici gibi ekipman ve teçhizatlarla sahadaki çalışmalara destek verildi. Bölgedeki enerji ihtiyacının karşılanması için de çeşitli güçlerde 1800'e yakın jeneratör deprem bölgesine gönderildi.

HAVELSAN tarafından geliştirilen BARKAN İnsansız Kara Aracı, deprem bölgesine gönderildi.

TEKNİK EKİPLER GÖNÜLLÜLER SAHADA

Başta Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfına bağlı kurumlar olmak üzere, çok sayıda savunma sanayii şirketinin gönüllü ekipleri de bölgedeki arama-kurtarma çalışmalarına katıldı ve lojistik işlerde görev aldı. HAVELSAN, ekiplerinin adına NEFES ve HAYAT koydu. Ekiplerin yürüttüğü ve destek verdiği çalışmalarla enkaz altından çok sayıda kişi kurtarıldı.

Türk savunma sanayisi şirketleri, depremin ardından hızla organize olup, AFAD ile koordinasyon içerisinde, gıda ve temel ihtiyaç malzemelerinin olduğu çok sayıda tırı da bölgeye yolladı.

MİLYARLARCA LİRALIK BAĞIŞ

Savunma sanayii şirketleri, bağışlarıyla da deprem sonrasında ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanmasına yönelik yardım kampanyalarına destek oldu ve olmaya da devam ediyor.

BAYKAR, 1000 adet kalıcı konut ve 2000 kişilik konteyner kent olmak üzere 1 milyar 855 milyon TL'lik yardım yaptı. Deprem bölgesine giden BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, “Medeniyet meskenle başlar.” diye konuştu.

ASELSAN'ın başlattığı yardım kampanyasında, ayni ve nakdi toplam bağış tutarı 51 milyon lirayı aştı. ASELSAN, yaşam alanları dahil tüm yardımlar için 100 milyon lira destek aktarma kararı aldı.

TUSAŞ, nakdi yardımları yanında gıda malzemesi, yardım malzemesi, giyecek ve hijyen malzemesi dolu çok sayıda tırı bölgeye gönderdi.

Bunun gibi çok sayıda savunma sanayii şirketi de ayni ve nakdi desteklerini sundu.

'BİZ YARALARIMIZI SARARIZ, SİZ UÇAKLARINIZI UÇURUN'

Depremin merkez üslerinden Elbistan ilçesinde afetzede bir vatandaş, Selçuk Bayraktar'a “Arkanızdayız. Burada zaman harcamayın, gidin, uçaklarınızı uçurun.” dedi. “Devletimiz var, biz yaralarımızı sararız.” diyen afetzedeye Bayraktar, “Bu yarayı sarmadan hiçbir yere gitmek yok.” yanıtı verdi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Savunma, sanayi, nefesimiz, oldu,
Yorumlar
Haber Yazılımı