Sırbistan'da LGBT dayatmasına karşı anne-babalar yürüdü
Haber
18 Ağustos 2022 - Perşembe 14:40 Bu haber 2524 kez okundu
 
Sırbistan'da LGBT dayatmasına karşı anne-babalar yürüdü
Sırbistan’da on binler, Avrupa çapında LGBT Onur Haftası'nın Belgrad’da düzenlenmesine karşı yürüdü. ‘Çocuklarımızdan elinizi çekin’ sloganı ve ‘Batı işgali’ vurguları öne çıktı. Bebek arabalarıyla en önde yürüyen anne ve babalar yürüyüşün sembolü oldu.
Dünya Haberi
Sırbistan'da LGBT dayatmasına karşı anne-babalar yürüdü

Cumhurbaşkanı Vucic, EuroPride 2022’yi iptal edebileceğinin işaretini verdi.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yaklaşık 30 bin kişi, şehirde yapılması planlanan LGBT Onur Haftası’nın iptali için yürüdü. Avrupa’nın her yerinden katılımların olduğu EuroPride (Avrupa Onur Haftası) etkinliğinin bu yıl 12-18 Eylül arasında Belgrad’da yapılması planlanıyordu. Pazar günü şehir meydanında toplanan Sırp vatandaşları, ana caddelerden geçerek Aziz Marko Kilisesi önünde bir miting yaptı. LGBT dayatmasının Batı’dan gelen bir saldırı olduğunu vurgulayan göstericiler “Ailemizi, çocuklarımızı ve geleneksel değerlerimizi koruyacağız.” mesajı verdi. Sırp hükümetine EuroPride etkinliğinin iptal edilmesi çağrısı yaptı.

 

 

‘ÇOCUKLARIMIZDAN ELİNİZİ ÇEKİN’

Yerel basında protestonun “Aileyi Korumak İçin” adında gayrı resmi bir platform üzerinden düzenlendiği bildirildi. Kiril Alfabesinin Korunması ‘Dobrica Eric’ Derneği ile diğer vatansever ve Hristiyan Ortodoks derneklerin eylemin öncülüğünü yaptığı kaydedildi.

Sırbistan Ortodoks Kilisesi eylemi açıkça desteklerken kiliseye bağlı din adamları da yürüyüşün en önünde yer aldı. LGBT karşıtı sert açıklamalarıyla tartışmaların odağında olan Kilise Piskoposu Nikanor Bogunovic yürüyüşçüleri kutsadığını ilan etti.

Sırp bayrağının yanı sıra milliyetçi ve Ortodoks semboller taşıyan göstericiler, yürüyüş boyunca “Eşcinsel yürüyüşü ve Batı işgalini istemiyoruz!”, “Çocuklarımızdan elinizi çekin!” ve “Utanç yürüyüşünü durdurun!” sloganları attı.

 

 

Pusetlerinde bebekleriyle tek sıra halinde yürüyen anne babalar sosyal medyada özellikle dikkat çekti. Omuzlarında çocuklarını taşıyan babalar ve el ele yürüyen çiftler de göze çaptı. İş yerinden çıkıp yürüyüşe katılmış gibi görünen çoğu insan herhangi bir döviz ya da pankart taşımazken gösteri olaysız bir şekilde sonuçlandı.

Batı etkisinde olan Sırp medyası yürüyüşü haber yapmadı. Polis ve medya tahminleri yaklaşık 5 bin kişinin yürüdüğünü ileri sürerken protestocular 20-30 bin insanın eyleme katıldığını belirtti.

NATO KARŞITLIĞI ÖNE ÇIKTI

Geleneksel değerleri savunan Dveri Hareketi’nin lideri Bosko Obradovic, eylemin son yıllarda iktidardaki Sırbistan İlerici Partisi veya bir önceki hükümet tarafından kontrol edilmeyen en büyük muhalefet protestosu olduğunu söyledi. Obradovic “Yürüyüş sadece Avro-NATO Onur Yürüyüşü’ne karşı değildi. Aynı zamanda Rusya’nın desteklenmesi, Kosova ve Metohija’nın Sırbistan’ın parçası olarak kalması içindi. Yeni bir vatansever muhalefet doğuyor ve daha da kendisinden söz ettirecek.” şeklinde konuştu.

 

 

Sosyal medyada yürüyüşe destek veren paylaşım yapan Sırp vatandaşları, LGBT Onur Yürüyüşü planını “Batı’nın kültürel işgal girişimi” olarak yorumladı. Bazı vatandaşlar daha önce NATO’nun resmi hesaplarından yapılan LGBT Onur Haftası paylaşımlarını alıntıladı. Sırbistan’ın NATO’ye üye olmasını savunan Eski Sırbistan Demokrat Partisi lideri Dragan Sutonovac da yürüyüşü kınayarak “Bu yürüyüş Sırbistan’ın Avrupa Birliği üyeliğine, Rusya’ya yaptırım uygulanmasına, Batı değerlerine karşıdır.” ifadelerini kullandı.

RESMİ İPTAL BAŞVURUSU

“Dik Dur Sırbistan” isimli bir demokratik kitli örgütü, pazartesi günü Avrupa Onur Haftası etkinliğinin iptali için hükümete resmi dilekçeyle başvurdu. Dilekçeyi hazırlayanlar, 17 Eylül’de yapılması planlanan “Onur Yürüyüşü”nün toplum ahlakını tehlikeye atacağı ve şiddet, mülke zarar ve kamu düzeninde geniş ölçekli bozulma yaratacağı gerekçesiyle yürüyüşün iptal edilmesi gerektiğini savundu.

Aleksandar Vucic

VUCİC’TEN DESTEK SİNYALİ

Eylemden bir gün sonra bir televizyon programına katılan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, “Geçen gece EuroPride’a karşı 4.650 kişinin katıldığı çok daha büyük bir protesto gerçekleşti. Bu zamana kadar yapılan en büyük muhalefet eylemlerinden daha fazla kişi.” ifadelerini kullandı. Vucic ayrıca Sırp Ortodoks Kilisesi’nin tutumunu anladığını söyleyerek henüz Onur Haftası Yürüyüşü için resmi iznin verilmediğini açıkladı.

Sırp milliyetçisi çizgisiyle bilinen ve geleneksel değerlere sıkça vurgu yapan Vucic, LGBT hareketine karşı ılımlı tutum almakla eleştiriliyor. Ülkede Batı’dan fonlanan LGBT derneklerinin serbestçe faaliyet yürütmesine izin veriliyor. Ayrıca Vucic, lezbiyen olduğunu açıkça ilan eden ve LGBT hareketi destekçisi Ana Brnabic’i başbakanı yaptı.

Vucic, önceki hafta EuroPride etkinliğiyle ilgili “rahatsız olanlar o gün pikniğe çıkabilir” gibi itirazları görmezden gelen bir yorum yapmıştı. Ancak büyük kitlesel gösteri sonrası Vucic’in daha önce dile getirdiği tavrını değiştirdiği ve hafta boyu sürecek etkinlik için gerekli yasal izni vermeyerek EuroPride 2022 etkinliğini iptal edebileceği kaydediliyor.

BELGRAD’I ÇOK ÖNEMSİYORLAR

EuroPride, LGBT örgütleri tarafından her yıl farklı bir Avrupa şehrinde düzenleniyor. Geçen yıl Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen etkinliğin Belgrad’da düzenlenmesi, ilk defa Avrupa Ekonomik Bölgesi dışında bir şehre taşınması anlamına geliyor.

EuroPride2022 internet sitesinde yapılan duyuru metninde “Bu yılki etkinlik, bölgedeki LGBTI+ topluluğu için bir dönüm noktasıdır ve yeni bir çağın başlangıcıdır.” ifadesi yer aldı. Batı Balkanlarda LGBT topluluğunun ayrımcılık ve eşitsizliğe maruz kaldığı belirtilen açıklamada Belgrad’da EuroPride yapılmasının LGBT’ler için büyük bir zafer olacağı vurgulandı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Sırbistan'da, LGBT, dayatmasına, karşı, anne-babalar, yürüdü,
Yorumlar
Haber Yazılımı