Türk Devletleri Teşkilatı'ndan enerjide stratejik hamle
Haber
15 Aralık 2022 - Perşembe 09:32 Bu haber 2193 kez okundu
 
Türk Devletleri Teşkilatı'ndan enerjide stratejik hamle
Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi, Türkmenbaşı şehrinde yapıldı. Zirvede üç ülke arasında ticaret, bilim, eğitim, kültür, gümrük, enerji ve ulaştırma alanlarında 5 anlaşma imzalandı.
Ekonomi Haberi
Türk Devletleri Teşkilatı'ndan enerjide stratejik hamle

Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan liderleri, Türkmenistan'ın Türkmenbaşı şehrinde düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi'nde buluştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zirve kapsamında düzenlenen heyetler arası görüşmede yaptığı konuşmada, Avaza Liderler Zirvesi'nde çok farklı, anlamlı bir güne hep birlikte şahitlik ettiklerini söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:

 

 

“Kardeşlik bağlarımızla güçlenen ilişkilerimizin sahip olduğumuz stratejik avantajlar temelinde daha da pekişeceğine yürekten inanıyorum. Hedefimiz küresel ve bölgesel dinamiklerle birlikte gelişen yeni imkanları insanlarımızın refahı ile bölgemizin istikrarı doğrultusunda değerlendirmektir. Dayanışma içinde hareket ettiğimiz her konuda başarıya ulaşacağımız muhakkaktır. Karabağ'ın 30 yıllık işgaline son veren vatan muharebesi bunun son örneğidir.”

Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı'nın da bu bakımdan son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, “Geçen yıl teşkilatımıza gözlemci üye olarak katılan Türkmenistan'ın tam üyelik sürecinin en kısa sürede tamamlanması bizlere büyük güç katacaktır.” dedi.

Orta Koridor bağlamında işbirliğinin ortak menfaatlerine olduğunu kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkmen doğal gazının Batı pazarlarına nakline yönelik çalışmalara artık başlamamız gerekiyor. Hazar'daki dostluk sahasında da Türkmen ve Azerbaycanlı kardeşlerimizle işbirliğine hazırız. Ayrıca bölgemizde, ülkelerimiz arasında karşılıklı elektrik ticaretinin geliştirilmesini önemsiyoruz. Bu çerçevede Türkmenistan ve Azerbaycan'dan ülkemize elektrik nakli konusunda da çalışmaya hazırız.”

 

 

ZENGEZUR KORİDORU

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de, Zengezur Koridoru'nun açılması için çalıştıklarını belirterek, “Zengezur Koridoru'nun Azerbaycan'dan geçen kısmında demiryolunun yüzde 40'ı, karayolunun yüzde 70'i tamamlandı. İşler 2024'te tamamlanacak ve sonuçta yeni nakliyat koridoru oluşturulacak.” dedi.

Uluslararası Bakü Limanı'nın yılda 15 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olduğunu ve bu hacmin 25 milyon tona ulaştırmayı planladıklarını söyleyen Aliyev, geçen yıl temeli atılan Hazar kıyısındaki Alat Ekonomik Bölgesinin imkanlarından Türkiye ve Türkmenistan şirketlerini faydalanmaya davet etti.

'ZAMANI GELDİ'

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov da ülkesinin, Azerbaycan ve Türkiye'nin, enerji kaynaklarının dünya pazarına gönderilmesi için uyumlu ve çok yönlü bir sistem oluşturmak üzere çalıştıklarını söyledi. Doğu-Batı istikametinde güvenli ulaşım koridorlarının oluşturulmasında Türkmenistan, Türkiye ve Azerbaycan'ın başrolde olması gerektiğini vurgulayan Berdimuhamedov, “Ülkelerimiz arasında aktif olarak istikrarlı ekonomik koridorlar oluşturmak için çalışmanın zamanının geldiğine inanıyorum.” ifadesini kullandı.

 

 

5 ANLAŞMA İMZALANDI

Üç ülke arasında Avaza Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende, ticaret, bilim, eğitim, kültür, gümrük, enerji ve ulaştırma alanlarındaki anlaşmalara imza atıldı.

Bu kapsamda, 3 ülke arasında, “Ticari ve Ekonomik İşbirliğine Dair Anlaşma”, “2023-2025 Yıllarına Yönelik Bilim, Eğitim ve Kültür Alanlarında İşbirliği Çerçeve Programı”, “Gümrük Geçiş Noktalarında Gümrük Prosedürlerine İlişkin Bilgi Değişimine Yönelik Ortak İstişare Komisyonu Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı”, “Enerji Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Mutabakat Zaptı” ve “Ulaştırma Alanında İşbirliğinin Daha Fazla Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı. İmza töreninde zirvenin ortak bildirisi kabul edildi.

KOMŞU ÜLKELERE DE KATKI SAĞLAYACAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, üçlü zirve sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Çavuşoğlu, "Devlet Başkanlarımız, Zirve'de kabul ettikleri ortak bildiriyle işbirliğimizi geliştirme irademizi en üst düzeyde vurguladılar." dedi. Toplantılarında küresel ve bölgesel sınamalara karşı işbirliğini güçlendirme konusunda mutabık kaldıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT), bir araya gelerek ortak hedefler belirledikleri en önemli platform olduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Zirve'nin en önemli gündem maddelerinden birinin üç ülke arasında enerji işbirliğinin güçlendirilmesi olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, "Türkmenistan doğal gazı konusunda üç ülkenin yararına olacak şekilde ortak adımlar atmaya hazırız ve bu konuda bir çalışma grubu oluşturma kararı da aldık." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin temelinde, asırlara dayanan ortak dil, tarih, inanç ve kültür mirasının yer aldığını söyleyerek şunları kaydetti:

"Bilim, eğitim ve kültür alanında imzaladığımız işbirliği çerçeve programı (2022-2024) temelinde ilgili kurumlarımız somut projeler gerçekleştirecek. Önümüzdeki süreçte, Türk Dünyası’nı birleştiren önemli değerlerden biri olan dil ve ortak alfabe konusunda çalışmaları hızlandırmak istiyoruz. Bugün ortaya koyulan işbirliği vizyonu, zadece 3 ülkeye değil komşu ülkelerin de refah ve istikrarına katkılar sağlayacaktır."

 

RUSYA’NIN TUTUMU ÖNEMLİ

Enerji Uzmanı Doç. Dr. Sohbet Karbuz, Trans Hazar Boru Hattı projesi ile ilgili Aydınlık'a yaptığı değerlendirmede, şu bilgileri paylaştı:

“Türkmenistan'dan 16 bcm gaz alınması konusunda 1999 yılında bir anlaşma imzalanmıştı ancak söz konusu anlaşma yürürlüğe girememişti. Trans Hazar Gaz Boru Hattı'nın yapılamaması ve o zamanlarda Azerbeycan'ın tutumu üzerine hayata geçirilemeyen bu proje, bir çok kere tekrar gündeme gelmiş ancak somut adım atılamamıştı. Bugün şartlar değişti, ancak gazın nasıl getirileceği ve bunun ne miktarda olabileceği hala bir soru işareti. Hazar geçişi konusu halen Rusya ve İran'ın oluru olmadan oldukça zor ama imkansız değil. Değişen jepoplitik dinamikler çerçevesinde tüm tarafların anlaşabileceği bir yol bulma konusunda daha yapıcı bir yol izlemek için bugün koşullar çok farklı değil aslında. Rusya'nın tutumu daha önceden olduğu gibi bugün de önemli ve belirleyici.”

ÜÇ ALTERNATİF

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, daha önce yaptığı açıklamada Türkmenistan gazının taşınmasıyla ilgili 3 alternatif üzerinde çalışıldığını söylemişti:

1) Hazar'ın altına boru hattı döşemek

2) Hazar'dan gemilerle gazı geçirerek TANAP'a bağlamak

3) SWAP anlaşması ile gaz temin etmek

 

HAZAR'IN STATÜSÜ KAPILARI AÇTI

Türkmenistan, dünyada ispat edilen doğal gaz rezervlerine göre Rusya (47,57 trilyon metreküp), İran (29,6 trilyon metreküp) ve Katar’dan (25,47 trilyon metreküp) sonra 24,3 trilyon metreküple dördüncü sırada geliyor. Dünyadaki doğal gaz kaynaklarının yüzde 11,7’si Türkmenistan’da yer alıyor. Türkmenistan'dan gaz ithalatının yüzde 52'sini Çin, yüzde 24'ünü Rusya, yüzde 22'sini İran yapıyor.

Bölgedeki tartışma konularından en önemlisi, Hazar’ın “Bir deniz mi yoksa göl mü?” olduğu sorusuna bağlıydı. Yaklaşık 20 yıl süren müzakereler sonunda, 12 Ağustos 2018'de Kazakistan'ın Aktau kentinde imzalanan anlaşmayla, bölgenin aşağıdaki şekilde kullanılmasına karar verildi.

* Sahilden 15 deniz mili mesafeye kadar olan bölgeler, her ülkenin kendi arazisi (karasuları) olarak kabul edilecek.

* Bu mesafeye 10 deniz mili eklenecek ve buralar her ülkenin balıkçılık alanı olarak belirlenecek.

* Hazar'ın dibi, yan yana ve karşı karşıya olan ülkeler arasındaki mutabakata göre sektörlere bölünecek ve taraf ülkeler genel kabul görmüş uluslararası prensip, norm ve yasalara uygun olarak deniz dibi üzerinde egemenlik hakkını kullanabilecek.

* Taraflar Hazar'ın dibine sualtı kabloları ve boru hatları döşeyebilecekler ve bunların rotaları geçecekleri sektörde hak sahibi olan tarafın mutabakatı ile belirlenecek.

Sözleşmede kesin olarak göl veya deniz tanımlaması yapılmasa da, Hazar aslında bir deniz şeklinde kabul gördü. Böylece Hazar'a kıyısı olan ülkeler de karşılıklı anlaşma imkanlarına kavuştu.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Türk, Devletleri, Teşkilatı'ndan, enerjide, stratejik, hamle,
Yorumlar
Haber Yazılımı