Türk Devletleri Teşkilatı'nın bayrağı
Haber
07 Kasım 2024 - Perşembe 14:26 Bu haber 382 kez okundu
 
Türk Devletleri Teşkilatı'nın bayrağı
Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlendi. Türk Devletleri Teşkilatı'nın bayrağında değişikliğe gidildi. Yeni bayrakta Türk dünyasının kültürel mirası yansıtıldı ve ortak tarihi değerlere atıfta bulunuldu.
Türkiye Haberi
Türk Devletleri Teşkilatı'nın bayrağı

Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlendi. Türk Devletleri Teşkilatı'nın bayrağında değişikliğe gidildi.

Bayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov  ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından onaylandı.

Yeni bayrakta Türk dünyasının kültürel mirası yansıtıldı ve ortak tarihi değerlere atıfta bulunuldu. Türk İslam geleneğine vurgu yapılan yeni bayrak, sekiz köşeli yıldızdan oluşuyor.

Bayrağın tasarımında sekizgen, hilal ve yıldız ile turkuaz mavisi bir zemin üzerinde, eşit dağılan düz ışınlara sahip bir güneş yer aldı. Sekiz köşeli yıldız aynı zaman da Selçuklu yıldızı olarak da ifade ediliyor.

Bayrağa eklenen sekizgen; yüzyıllardır süregelen Türk devlet yapısını temsil ediyor. Bayrağın her bir köşesi, Türk Devletleri Teşkilatı'na tam üye ve gözlemci üye olan ülkeleri de temsil ediyor.

Sekizgen aynı zamanda, cumhuriyetin onaylanmasının, istikrarın, birbirine bağlılığın ve ortak Türk kültürel mirasından gelen gücün işaretini simgeliyor. Hürriyet, istikrar, dayanışma ve ortak kültürel mirastan gelen güç gibi değerler yeni bayrakta temsil ediliyor. Türk ve İslam geleneklerinde sekizgen, rehberlik ve bilgeliğin simgesi olarak kabul ediliyor.

Sekiz köşeli yıldız motifi Karahanlılar döneminde başlayıp Selçuklularda devam eden
süreçte günümüze kadar ulaştı. Motifler tek tek ya da geçmeli olarak veya yan yana ya da üst üste gelecek şekilde yerleştirilebiliyor. İslam’ın geleneksel inancında, yedi cehenneme karşılık sekiz cennet kapısı vardır. Bu Allah’ın merhametinin azabından büyük olduğunu ifade ediyor.

Sekiz köşeli yıldız motifi cennet kavramına atıfta bulunuyor. Bu motif mutluluk ve bereketi simgeliyor. Sekiz sayısı, azim, cesaret, kendine güven ve
başarıyı ifade eder aynı zamanda sonsuzluk anlamına geliyor.

Bu yıldızın sekiz farklı köşesi, merhamet, şefkat, sabır, sır tutma, cömertlik, sadakat, şükretmek ve doğruluğu temsil ediyor. Sekiz sayısının sonsuzluğu simgelediğini, sonsuz mutluluk, bereket ve aşkı temsil ettiğini de söylemek mümkün. Özgüven ve kararlılık anlamında da kullanılan sekiz sayısı ile günlük hayatta sık sık karşılaşmak başarının artması ve güç kazanmaya işaret ediliyor.

Seki köşeli yıldız, Selçuklu devletinde kültür ve sanatın temsili.

Sembolün bulunduğu bazı yerler; Osmanlı devlet arması, T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü arması, Osmanlı bayrağı, Azerbaycan Devleti bayrağı, Türkmenistan devlet arması, II. Abdülhamid'in tuğrası.

Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkiye gibi ülkelerde bu şekilde kullanımı çok fazla bulunuyor ve Türk geleneğinin mirası olarak kabul ediliyor.

Yeni bayrakta, eski bayraktan kalan kırk ışın, ay yıldız ve mavi arka plan korunmuştur. Mavi zemin, gökyüzü kadar berrak bir barışı ve refahı ifade ediyor. Tek renkli zemin, Türk milletinin birliğini sembolize ederken, mavi renk tarihsel olarak Türk kültürüyle özdeşleştiriliyor.

Kırk ışın ise eşit aralıklarla güneş gibi yayılıyor. Işınlar, Türk dünyasının yolunu aydınlatan, onu daha parlak ve daha müreffeh bir geleceğe yönlendiren paylaşılan değerleri ve ortak vizyonu temsil ediyor.

Türk dünyasının tanıdığı hilal ve yıldız, Türk devletçiliğini, büyümeyi, geleceğe dair umutları ve ilerlemeyi temsil ediyor. Bu unsurlar, Türk devletlerinin köklü ortak tarihine dayanan Teşkilatın dinamik ve geleceğe dönük ruhunu yansıtıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsmail Gaspıralı'nın "dilde, fikirde, işte birlik" şiarına yer verilen hatıra parayı liderlere takdim etti.

Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, KKTC, Macaristan, Kırgızistan ve Azerbaycan bayraklarının bulunduğu hatıra parada, "dilde, fikirde, işte birlik" ifadesi yer alıyor.

Hatıra paranın bir yüzünde ise Türk Devletleri Teşkilatı'nın bayrağı ve ismi ile kuruluş tarihi olan 3 Ekim 2009 ibaresi bulunuyor.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılan para, 2,5 Türk lirası değerinde ve bronz madenden üretildi. Sınırlı sayıda basılan paranın çapı 38,61 mm, ağırlığı ise 23,33 gram. Paranın tasarımı, Tekin Gülbasar tarafından yapıldı.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi), Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan'ın gözlemci statüsünde yer aldığı Türk devletlerinden oluşan bir uluslararası kuruluştur

Türk Devletleri Teşkilatı'nın İşleyişi Nasıl?

“Teşkilatın ana karar organı, Dönem Başkanlığı'nı üstlenen ülke (alfabetik sıraya göre) tarafından başkanlığı yürütülen Devlet Başkanları Konseyi'dir. Faaliyetler İstanbul'da yerleşik Sekreterya tarafından koordine edilmekte ve desteklenmektedir. Halihazırda Dönem Başkanlığı Kırgız Cumhuriyeti tarafından yürütülmektedir.

Türk halklarının en köklü töresi “ata”ya ve “akil” kişiye müracaat ve istişare müessesesinin, Teşkilat kapsamında tesis edilmiş karşılığı olan Aksakallar Konseyi, Türk Devletleri Teşkilatının daimî istişare organıdır. İstanbul’da düzenlenen TDT 8. Zirvesi sırasında Aksakallar Konseyi’ni daha etkin hâle getirmek ve her biri engin tecrübeye sahip aksakallardan müteşekkil Konseyden daha fazla istifade edebilmek amacıyla Devlet Başkanları tarafından Aksakallar Konseyinin yönetmeliği yenilenmiş ve Konseyin başkanlığına Türkiye Aksakalı Binali Yıldırım atanmıştır.. 
 
Türk Devletleri Teşkilatı aynı zamanda  Ankara'da bulunan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Bakü'de bulunan Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA),Astana'da bulunan Uluslararası Türk Akademisi, yine Bakü'de bulunan Türk Kültür ve Miras Vakfı ve İstanbul'da bulunan Türk Ticaret ve Sanayi Odası  gibi mevcut işbirliği mekanizmaları için bir şemsiye kuruluş niteliğindedir.

Türk Devletleri Teşkilatı'nın Organları Nelerdir?

» Devlet Başkanları Konseyi,

» Dışişleri Bakanları Konseyi,

» Aksakallar Konseyi,

» Kıdemli Memurlar Komitesi

» Sekreterya

Kaynak: Editör:
Etiketler: Türk, Devletleri, Teşkilatı'nın, bayrağı,
Yorumlar
Haber Yazılımı