TÜRK İŞ:Beklentiler karşılanamadı.!
Haber
22 Aralık 2022 - Perşembe 16:27 Bu haber 1625 kez okundu
 
TÜRK İŞ:Beklentiler karşılanamadı.!
eni asgari ücret, işveren ve hükümet temsilcileri tarafından belirlendi. TÜRK-İŞ, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni asgari ücrete ilişkin çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamadığı görüşünde olduklarını bildirdi
Ekonomi Haberi
TÜRK İŞ:Beklentiler karşılanamadı.!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak net asgari ücretin 8 bin 506 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol ile basın toplantısı düzenledi. Toplantıya işçi temsilcileri adına pazarlık yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) yöneticileri katılmadı. 2023 yılında uygulanacak asgari ücret oy çokluğuyla, işveren ve hükümet temsilcileri tarafından belirlendi.

 

 

Yapılan bir dizi toplantı sonunda çalışan ve işveren taraflarının ortak bir rakam üzerinde anlaşamadığını hatırlatan Erdoğan, hükümet olarak tüm tarafların tekliflerini ve gerekçelerini saygıyla karşıladıklarını söyledi. Her kesimin kendi öncelikleri, hassasiyetleri, çıkarları doğrultusunda bir tutum ortaya koyduğunu kaydeden Erdoğan, "Ne emekçilerimizin haklarının yenmesine ne de işverenlerimizin üzerine, altından kalkamayacakları bir yükün bindirilerek istihdamın zarar görmesine rıza gösteririz." diye konuştu.

TEMMUZA GÖRE YÜZDE 54 ARTIŞ

Erdoğan'ın açıklamasına göre, 2023 yılında brüt asgari ücret 10 bin 8, net asgari ücret 8 bin 506 lira olacak. Net asgari ücretteki artış oranı ocak ayına göre yüzde 100, temmuz ayına göre yüzde 54,66 olurken, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 74,43 olarak gerçekleşti.

Asgari ücretin bütün yansımalarını düşünerek bu adımları attıklarını vurgulayan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Açıklanan rakam, devlete, işverene olan maliyeti itibarıyla nihai bir rakam değil. Bunun adeta katlayanları var. Bununla bu maliyet daha da artıyor. İşin diğer yanı, devlet olarak unutmayalım ki bizim sırtımızda önemli bir küfe var. Bu küfe devamlı doluyor. Altyapıyla üstyapıyla, sağlıkta, eğitimde attığımız adımlarla, ulaşımda atılan adımlarla Türkiye, yeni yüzyıla çok farklı bir girişin içerisinde. Geçmişte hep 'batıda ne varsa doğuda, güneydoğuda da o olacak' demiştik. Şimdi onları da bir taraftan gerçekleştirmenin gayreti içerisindeyiz."

 

 

TÜM EMEKÇİLERİ ETKİLEYECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de asgari ücretin, Türkiye'deki ücretli çalışanların yaklaşık yüzde 37'sini ilgilendirdiğini ancak bununla sınırlı kalmayarak bütün ücret yapılarını düzenlediğini ifade etti. Asgari ücretin üzerindeki ücretlerin, yeni asgari ücretin belirlenmesiyle yeniden ayarlandığına işaret eden Bilgin, şu ifadeleri kullandı: "Bu rakam, bütün çalışanları, sadece asgari ücretle çalışanları değil onun üzerindeki çalışanları da emekçileri de refahtan pay alacakları yeni bir ücret skalasına ulaştıracaktır." dedi.
TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücretle ilgili olarak, "Bugün açıklanan ücreti düşük bulanlar olacaktır, yüksek bulanlar olacaktır, dengeli ve makul bulanlar olacaktır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi asgari ücret bir taban ücrettir." değerlendirmesinde bulundu.

'BEKLENTİ KARŞILAMADI'

Komisyonda işçi kesimi adına bulunan TÜRK-İŞ karar toplantısına katılmadı. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, komisyonda işçi kesimini temsil eden üyelerle birlikte yaptıkları toplantının ardından şu değerlendirmede bulundu:

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi kesimi adına görev yapan TÜRK-İŞ temsilcileri, bugünkü mevcut sosyal ve ekonomik şartlarda, 2023 yılı için belirlenen asgari ücretin, çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamadığı görüşündedir. Kamuoyunun beklentisi de giderilmemiştir. Asgari ücretin yürürlükte kalacağı dönem boyunca meydana gelecek fiyat artışlarının gerisinde kalması söz konusudur. Ücretli çalışanların satın alma gücü bu nedenle azalmaktadır. Çalışanların satın alma gücünü koruyacak tedbirler uygulanmalıdır... Asgari ücreti belirleme çalışmaları sadece ücretli kesimi değil toplumun tümünü yakından ve doğrudan ilgilendirmektedir. Kamuoyunun beklentisi maalesef karşılanmamıştır. Özelikle sendikasız işçilerin önemli bir bölümünün temel meselesi olan asgari ücretin işçi kesiminin savunduğu ilkeler çerçevesinde karara bağlanması, ülkemiz çalışma hayatı açısından önemli bir açılım sağlayacaktı."
Atalay açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu'nun Anayasada asgari ücretin tespitinde “çalışanların geçim şartları” göz önünde bulundurulması hükmüne ilişkin çalışma yapmaktan kaçındığını da kaydetti.

Kaynak: Editör:
Etiketler: TÜRK, İŞ:Beklentiler, karşılanamadı.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı