Türkiye talep etti İsveç harekete geçti!
Haber
16 Kasım 2022 - Çarşamba 22:07 Bu haber 1489 kez okundu
 
Türkiye talep etti İsveç harekete geçti!
İsveç parlamentosunda yapılan oylamada, terörle mücadele kanunlarını sıkılaştıran anayasa değişikliği onaylandı.
Dünya Haberi
Türkiye talep etti İsveç harekete geçti!

Türkiye’nin İsveç’ten NATO üyeliği için terörle mücadele konusunda daha sıkı önlemler alınması yönündeki talebi doğrultusunda İsveç parlamentosu, terörle mücadele kanunlarını sıkılaştıran anayasa değişikliğini onayladı. İsveç'in 349 sandalyeli parlamentosunda yapılan oylamada, 278 milletvekili “evet” oyu verirken, 25 milletvekili ise “hayır” oyu verdi. Oylamaya 46 milletvekili ise katılmadı. Sol Parti ve Yeşiller Partisi, söz konusu anayasa değişikliğine karşı çıktı.

 
 

Anayasa değişikliği, teröre bulaşan veya destekleyen gruplar söz konusu olduğunda örgütlenme özgürlüğü sınırlanmasını ve buna karşı yeni yasalar getirilmesini mümkün kılıyor.

Milletvekillerine öneriyi onaylamalarını tavsiye eden parlamentonun anayasal işler ile ilgili daimi komitesine göre, değişiklik, "terör örgütüne katılımın daha geniş çapta suç sayılmasını veya terör örgütünün yasaklanmasını" sağlayacak.

Uzmanlar ise, anayasa değişikliğinin terör örgütü PKK/YPG üyelerinin yargılanmasını kolaylaştıracağını ifade etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 'KAYGILARIMIZI GİDEREN BİR İSVEÇ' İSTİYORUZ DEMİŞTİ

İsveç'in yeni Başbakanı Ulf Kristersson geçtiğimiz günlerde Türkiye'yi ziyaret etmşti. Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un TBMM'yi ziyaret ettiğini ifade ederek şöyle konuşmuştu.

 
 

 

Türkiye talep etti İsveç harekete geçti Parlamentoda onaylandı

 

"Sayın Başbakan bugün Gazi Meclisimizi ziyaret ederek FETÖ'nün demokrasimizin kalbine nasıl hançer saplamaya çalıştığını bizzat yerinde görmüş oldu. İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz. Madrid'de imzalanan 3'lü muhtırada da vurgulandığı üzere NATO'nun en temel unsurlarından biri terörizmin tüm biçim ve tezahürleri, mücadelede tam dayanışma ve iş birliğidir. Yeni İsveç hükümetini 3'lü muhtırayı uygulama yönündeki taahhütlerinden memnuniyet duyduk. Savunma sanayinde ülkemize uygulanan kısıtlamaların kaldırılması ve ihracat izinlerinin verilmeye başlanması keza olumlu bir adım teşkil etti. Sayın Başbakanla bugünkü istişarelerimizde de muhtırada kayıtlı hükümlerin somut adımlarla hayata geçirilmesine yönelik beklentilerimizi açık bir şekilde paylaştım."

 

Türkiye talep etti İsveç harekete geçti Parlamentoda onaylandı

 

"PKK, PYD-YPG, FETÖ ve DHKP-C terör örgütlerinin İsveç'in demokratik ortamını istismar etmesi muhakkak engellenmelidir" diyen Erdoğan, "3'lü muhtıranın bir bütün olarak eksiksiz uygulanmasının akabinde İsveç'in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi ve yüzyıllara dayanan dostluk ilişkilerimize müttefiklik boyutunun da eklenmesi samimi temennimizdir. 3'lü muhtırada kayıtlı hususların uygulanmasını sağlamak ve izlemek için kurulan Finlandiya'nın da dahil olduğu daimi ortak mekanizmanın 2'nci toplantısı ay sonuna doğru Stockholm'de düzenlendiğinde daha olumlu bir tablo ile karşılaşmayı ümit ediyorum. Stratejik ortağımız İsveç'le ikili ilişkilerimizi ticaretten savunma sanayine kadar her alanda geliştirmek istiyoruz. Ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene 3,7 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Sahip olduğumuz potansiyel temelinde bu rakamı ilk planda 5 milyar dolar düzeyine çıkarmayı planlıyoruz" şeklinde konuşmuştu.

 
 

 

Türkiye talep etti İsveç harekete geçti Parlamentoda onaylandı

 

TARTIŞMALI CASUSLUK YASASI DA ONAYLANDI

İsveç parlamentosu ayrıca, anayasanın basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü ile ilgili maddelerini tartışmalı bir şekilde değiştiren yabancı casuslukla ilgili yeni bir yasayı oyladı. Oylamada, 270 milletvekili “evet” oyu, 37 milletvekili “hayır” oyu kullanırken, 42 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Anayasada yapılan değişiklik ile İsveç'in BM veya NATO gibi uluslararası kuruluşlarla veya başka bir ülkeyle olan ilişkilerini etkileyen ve böylece yabancı bir güce yardım eden gizli verileri ifşa edenlere hapis cezası getirilirken, “yabancı casusluk” suçu işleyenler 4 yıla, “ağırlaştırılmış yabancı casusluk” suçu işleyenler 8 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacak.

 
 

İsveç'in mevcut casusluk yasasına göre, elde edilen, ifşa edilen veya başka bir ülkeye aktarılan gizli bilgiler İsveç'in güvenliğine doğrudan zarar vermelidir. Yeni yasaya göre ise, başka bir ülke ile ilişkilerin zedelenmesi yeterli olarak görülecek.

Oylamadan önce Başbakan Ulf Kristersson, değişikliklerin İsveç'in uluslararası işbirliği yeteneğini geliştirmek için gerekli olduğunu savundu. Her iki Anayasa değişikliği, 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Türkiye, talep, etti, İsveç, harekete, geçti!,
Yorumlar
Haber Yazılımı