Yalnızlık,başa bela.!
Haber
09 Ağustos 2022 - Salı 14:03 Bu haber 2087 kez okundu
 
Yalnızlık,başa bela.!
Yalnızlaşma insan sağlığını bozuyor. İngiltere’de yapılan araştırma yalnızlık ve sosyal izolasyonun kalp krizi ve inme riskini 1,5 kat artırdığını gösterdi. Amerikan Kalp Derneği yalnız bireylerin sağlığını iyileştirmek için müdahalelere ihtiyaç olduğu uyarısında bulundu.
Sağlık Haberi
Yalnızlık,başa bela.!

Amerika'da 65 yaş üzeri her dört kişiden biri sosyal olarak izole. Çeşitli anketlere göre nüfusun yüzde 22 ila 47'si yalnız yaşıyor. Amerikan Kalp Derneği'nin yaptığı derleme yalnız yaşayanların kalp damar ve beyin hastalıklarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi. 

Yalnızlaşma sağlığı bozdu. Amerikan Kalp Derneği Dergisi (Journal of American Heart Association -JAHA)’nde yayımlanan bilimsel araştırma, 50 yaş üstü yetişkinlerde yalnızlığın kalp ve beyin sağlığına etkisine odaklandı. Dört veri tabanı incelendi. Yalnızlığın koroner kalp hastalığı ve felçle ilişkili olduğu değerlendirildi. Buna karşılık, kalp yetmezliği ve bunama ile yalnızlık arasındaki ilişki daha seyrekti.

 

 

EN YALNIZ GRUP GENÇLER

ABD’de 2018 yılında yapılan üç ayrı ankette yalnızlığın toplumdaki yaygınlığı yüzde 22 ile yüzde 47 arasında çıktı. Anketlere göre 72 yaş üstü en az yalnızlık çeken grup, 18-25 yaş arası ise en yalnız kuşak olarak görülüyor. Araştırma Kovid-19 salgını sonrası yaşanan kapanma döneminde sosyal medya kullanımının yaygınlaşması, yüz yüze faaliyetlerin azalması nedeniyle insanların daha fazla yalnızlaşmış olabileceğine dikkat çekiyor.

YALNIZLAR DAHA HASTA

JAHA’daki makalede yalnızlığa odaklanan çok sayıda araştırmaya atıf yapıldı. Bunlardan biri de İngiltere’de 2019 yılında yapılan BMJ Journals’ta yayımlanan çalışma. 40-69 yaş arasındaki 479 bin 59 kişi ile yapılan araştırmada katılımcılara, hanede kaç kişi yaşadıkları, arkadaşlarını veya ailesini ne sıklıkla ziyaret ettikleri, sosyal etkinliklere katılım sıklığı, hangi sıklıkla yalnız hissettiği, yakın birisine hangi sıklıkla güven duyduğu gibi sorular yöneltildi. Yanıtlar puanlandı ve katılımcıların yüzde 9’u sosyal olarak izole (kendisini ayrı hissetme), yüzde 6’sı yalnız, yüzde 1’i izole ve yalnız olarak değerlendirildi. Sosyal olarak izole ve yalnız bireylerde kronik hastalık ve sigara içme oranı yüksek çıktı. Yalnız bireyler, yalnız olmayanlara göre daha fazla depresif belirtiler gösteriyordu.

KADINLARI DAHA ÇOK ETKİLİYOR

Katılımcılar ortalama 7 yıl takip edildi. 5 bin 731 kişi kalp krizi, 3 bin 471’i inme geçirdi. Kalp krizi geçirenlerden 900’ü, inme geçirenlerden 844’ü takip sırasında öldü. Araştırmanın sonuçlar bölümünde, yalnızlık ve sosyal izolasyon ile kalp krizi ve inme arasındaki ilişkinin kadınlarda erkeklere göre daha güçlü olduğu ifade edildi.  Sonuç olarak sosyal izolasyon ve yalnızlığın kalp krizi ve inme riskini 1,5 kat arttırdığı saptandı.

 

 

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖZÜM ARAYIŞINDA

Yalnızlığın kalp ve beyin sağlığının yeterince tanımlanmayan etkeni olduğuna dikkat çeken Amerikan Kalp Derneği, yalnızlıkla ilgili verilerin sağlık sistemi veri tabanına dahil edilmesi ve yaygınlaştırılması uyarısında bulundu.

4 Ağustos’ta yayımlanan makalenin sonuç bölümünde araştırmacılar, “Sosyal izolasyon ve yalnızlık kalp damar ve beyin sağlığı için bağımsız risk etkenleri gibi görünmekte. Bununla birlikte sosyal olarak izole veya yalnız bireyler için kardiyovasküler ve beyin sağlığını iyileştirmek için müdahaleler geliştirilmesine ve bunların test edilmesine ihtiyaç var” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Yalnızlık,başa, bela.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı