Zelenskiy ve neonazilerin savaş suçları
Haber
21 Nisan 2022 - Perşembe 14:41 Bu haber 4174 kez okundu
 
Zelenskiy ve neonazilerin savaş suçları
ABD’li gazetecilerin hazırladığı Ukrayna rejiminin suç dosyası niteliğindeki analizde, 2014’teki ABD destekli Maidan darbesinden sonra CIA güdümüne giren Ukrayna güvenlik teşkilatlarının, Neonazi rejimine muhalif olan siyasilere ve vatandaşlara yönelik cadı avı işleniyor.
Dünya Haberi
Zelenskiy ve neonazilerin savaş suçları

YUNUS EMRE ÖZGÜN

ABD merkezli araştırmacı gazetecilik sitesi The Grayzone (Gri Alan), Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Ukrayna güvenlik güçlerinin savaş suçlarını ortaya koyan bir dosya hazırladı. ‘Bir hain daha eksildi: Zelenskiy, insan kaçırma, işkence ve öldürme kampanyası yürütüyor’ başlıklı analizde, Zelenskiy’in Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ni ve güvenlik teşkilatlarını ele geçiren Neonazi güçlerinin sistemli işkence, insan kaçırma ve katliam siciline detaylı biçimde yer verildi. Max Blumenthal ve Esha Krishnaswamy imzalı analiz, Ukrayna rejiminin insanlık dışı faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler raporlarına da yansıdığı ancak Batı medyası tarafından hasıraltı edilmeye çalışıldığını ortaya koydu.

Haberde 2014’teki Euro-Maidan olaylarıyla rejim değişikliği operasyonunun ardından ABD destekli hükûmetin gücü ele geçirmesiyle, ülke çapında Rusya dostu ve ‘yeterince milliyetçi olmayan’ siyasi unsurlardan arındırma politikası yürüttüğü vurgulanıyor. Ukrayna parlamentosu tarafından ‘komünizmden arındırma’ yasalarının kabul edilmesiyle, ülkedeki tüm muhalif unsurlara yönelik baskının ve aktivistlerin siyasi konuşmaları nedeniyle yargılanmasının daha da kolaylaştığı belirtiliyor.

 

 

SAVAŞA HAYIR DİYENLER HAİN İLAN EDİLİP ÖLDÜRÜLDÜ

Haberde, Rusya’yla iyi ilişkileri savunan ve hükûmetin insan hakları ihlallerini belgeleyenlerin Neonazilerle işbirliği yapan Zelenskiy rejimi tarafından özellikle hedef alındığı belirtildi:

 “Ukrayna rejimi, öfkesini ülkenin doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçılarla barış anlaşmasını savunan Ukraynalılara, Ukrayna ordusunun insan hakları ihlallerini belgeleyenlere ve komünist örgütlerin üyelerine odakladı. Muhalif unsurlar, sürekli olarak aşırı milliyetçi şiddet, hapis ve hatta ölüm tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

 “Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşanko, Zelenskiy’in Rusya’yla işbirliği yapmakla suçladığı bir belediye başkanının Neonaziler tarafından öldürülmesi sonrasında ‘Ukrayna’da bir hain daha eksildi’ ifadelerini kullandı.”

 

 

ZELENSKİY SUİKASTLARIN TALİMATINI VERDİ

Max Blumenthal, Ukrayna’nın Kreminna, Gostomel ve Kupyansk kentlerinin belediye başkanları ile Ukraynalı müzakere ekibinin üst düzey üyelerinden Denis Kireev gibi kişilerin, Zelenskiy’in talimatıyla öldürülmesi veya ailelerinin hedef alınmasıyla, savaş karşıtı kişilere gözdağı verildiğine dikkat çekti:

  • “Rusya, Ukrayna içindeki askeri operasyonunu başlattığından beri, SBU, Rusya'dan insani yardım kabul etmeye karar veren veya sivil tahliyeler için insani koridorlar açmak için Rus güçleriyle müzakere eden yerel yetkililerin peşine düştü.”
  • Rusya ile ilk tur görüşmelerin ardından Ukrayna müzakere ekibinin üst düzey üyelerinden Denis Kireev, Kiev'de güpegündüz öldürüldü. Kireev, daha sonra Ukrayna medyasında ‘ihanet’ ile suçlandı.

Zelenskiy'in “Rusya’yla müzakere çağrısı yapan işbirlikçiler, bunun sonuçlarına katlanacaktır.” açıklaması, bu vahşetlerin hükûmet tarafından onaylandığını gösteriyor.

Müzakere heyetinde yer alan Kireev, Kiev rejimi tarafından katledildi.

‘BİR HAİN DAHA EKSİLDİ’

  • 1 Mart'ta Lugansk’ın, Ukrayna kontrolündeki kısmında bulunan Kremina şehrinin Belediye Başkanı Volodymyr Struk’un eşi, kocasının askeri üniformalı erkekler tarafından kaçırıldıktan sonra kalbinden vurularak öldürüldüğünü söyledi. 3 Mart'ta Belediye Başkanı Struk'un işkence görmüş vücudunun fotoğrafları ortaya çıktı. Struk'un öldürülmesinden bir gün önce Ukraynalı meslektaşlarını, Rus yetkililerle müzakere etmeye çağırdığı bildirildi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Geraşenko, Belediye Başkanı Struk’un öldürülmesini kutlayarak, Telegram sayfasında “Ukrayna'da bir hain daha eksildi.” yazdı. Lugansk bölgesindeki Kreminna Belediye Başkanı ve Lugansk parlamentosunun eski milletvekili ölü bulundu.

Kremmina Belediye Başkanı Struk'un katledilmesini Telegram'dan böyle duyurdular.

Rejim yetkilisi Geraşenko, Strok’un “halk mahkemesi tarafından yargılandığını” iddia etti. Böylece, Rusya ile işbirliği yapmayı seçen herkese tüyler ürpertici bir mesaj verildi: “Rusya’yla müzakere ederseniz öldürülürsünüz.”

 

 

  • “Mart'ta Gostomel Belediye Başkanı Yuri Prylipko ölü bulundu. Prylipko'nun, şehir sakinlerinin tahliyesi için bir insani koridor düzenlemek için Rus ordusuyla müzakerelere başladığı bildirildi. Bu, belediye başkanıyla uzun süredir çatışan Ukraynalı aşırı milliyetçiler için kırmızı bir çizgiydi.
  • 24 Mart'ta kuzeydoğu Ukrayna'daki Kupyansk Belediye Başkanı Gennady Matsegora, Ukrayna istihbarat teşkilatı SBU ajanları tarafından rehin tutulan kızının serbest bırakılması için Devlet Başkanı Zelenskiy ve yönetimine hitap eden bir video yayınladı.

MUHALİFLER KARA LİSTEYE ALINDI VE ÖLDÜRÜLDÜ

2019’daki seçimlerde Poroşenko’ya karşı Zelenskiy’i açıktan destekleyen ancak sonrasında Zelenksiy’in seçim vaatlerini yerinde getitmediğini söyleyen Shariy Partisi lideri ve gazeteci Anatoly Shariy gibi birçok ABD destekli Maidan rejimine muhalif olan Ukraynalı birçok siyasetçi ve aydının rejimin ‘kara listesinde’ hedef alındı:

  • ABD’li gazeteci Dan Cohen'in bildirdiği üzere, yakın zamanda yasaklanan Shariy Partisi'nden Anatoly Shariy, yakın zamanda bir SBU suikast girişiminin hedefi olduğunu söyledi. Shariy Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko kurduğu sözde barış ve ulusal güvenlik çalışmaları yapan yarı resmi sivil toplum kuruluşu Barış Merkezi’nin (Myrotvorets) ‘devlet düşmanları’ olarak bilinen kara listesine alındı.
  • 2015’te Ukraynalı ünlü gazeteci Oles Buzina da dahil olmak üzere birçok gazeteci ve Ukraynalı muhalif, isimleri listede görüldükten sonra devlet destekli Neonazi ölüm mangaları tarafından öldürüldü.

NAZİ KARŞITLARININ EVLERİNİ BASIP İŞKENCE YAPTILAR

Suç dosyasında Zelenskiy rejimi destekli Neonazilerin, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ile birlikte Nazi karşıtı kişilerin evlerini basıp, işkence ve yasadışı tutuklamalar yaptığını, olayı yaşayanların tanıklığıyla ortaya koyuldu. Ayrıca söz konusu işkencelerin Ukraynalı yetkililer tarafından videoya kaydedildiği ve internette yayınlandığı belirtildi:

  • 3 Mart'ta Dnipro şehrinde, SBU personellerinin Azak Taburu üyeleriyle birlikte, sosyal yardım ödeneklerinin kesilmesine ve medyadaki Neonazi propagandasına karşı eylem yapan Livizja (Sol) örgütünün üyelerinin evlerine baskın düzenledi. Bir kadın eylemci, Azak Taburu üyelerinin bıçakla saçını kestiğini ve eşi Alexander Matjuşenko'nun kafasına silah dayayıp işkence yaparak ırkçı ‘Slava Ukraini’ sloganını atmaya zorladığını söyledi.

Eylemciler, başlarına çuval geçirilip, ellerinin bantla bağlandığını ve arabayla SBU binasına götürüldüğünü belirtti. Livizja üyesi kadın eylemci, “sorgulama binada devam etti ve Ukraynalı yetkililer, bizi kulaklarımızı kesmekle tehdit etti.” dedi. Azak üyeleri ve SBU ajanları, işkence seansını kaydettiler ve Matjuşenko'nun kanlı yüzünün görüntülerini internette yayınladılar.

Matjuşenko'nun işkence görüntüleri.

İşkenceye uğrayan Livizja örgütü üyesi Matjuşenko, Zelenskiy’in ‘saldırganca bir askeri operasyon yürüttüğü’ yorumu nedeniyle hapse atıldı ve şimdi on ila on beş yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. Devlet destekli aşırı milliyetçiler tarafından dövülerek kaburga kemikleri kırılmış olmasına rağmen, kefaletle serbest bırakılmadı. Bu arada Dnipro'da da düzinelerce sol görüşlü kişi, benzer suçlamalarla hapse atıldı.

  • SBU tarafından hedef alınanlar arasında, Ukrayna'da artık yasadışı olan Leninist Komünist Gençlik Birliği üyeleri Mikhail ve Aleksander Kononoviç kardeşler de vardı. Mikhail ve Aleksander, “Rusya ve Belarus yanlısı görüşleri yaymakla” suçlanarak, 6 Mart'ta tutuklandı ve hapse atıldı.

YAHUDİ SPORCUYU KAÇIRIP ÖLDÜRESİYE DÖVDÜLER

Ukrayna’daki Neonazi örgütü üyelerinin, Ukraynalı Yahudi bir profesyonel sporcuyu hedef almasına, Batı medyasının kasten öne çıkardığı Zelenskiy’nin ‘Yahudi kimliği’ de engel olmadı:

Esir aldıkları Rus askerin gözünü oyup "Tek gözlü domuz Nazileri gözlüyor." yazısıyla paylaştılar.

“Neonaziler, profesyonel MMA dövüşçüsü Maksim Ryndovskiy'i, Çeçenistan'daki Akhmat Spor Salonu’nda Rus dövüşçülerle antrenman yaptığı gerekçesiyle kaçırıp, ona vahşice işkence yaptı. Aynı zamanda Yahudi olan Ryndovskiy, bacağına Davut Yıldızı dövmesi yaptırmış ve sosyal medyada doğu Ukrayna'daki savaşa karşı konuşmuştu.”

SAVAŞ SUÇLARIYLA ÖVÜNÜYORLAR

Belki de son haftalarda sosyal medyada ortaya çıkan en ürkütücü görüntü, öldürülmeden önce bir gözü oyulmuş ve işkence görmüş bir Rus askerinin görüntüsüydü. Nisan ayında, ‘fckrussia2022’ adlı Ukrayna yanlısı bir Telegram kanalı, gözü bandajlı bir Rus askerinin, gözünün işkence sırasında oyulduğunu belirten ve kurbanın cesedinin ‘Nazileri arayan tek gözlü bir domuz’ yazılarak alay edildiği bir gönderi yayınladı.

Ayrıca Ukraynalı askerlerin Harkov şehrinin dışında savunmasız olduğu görülen Rus savaş esirlerinin bacaklarına ateş ettiğini gösteren bir video da ortaya çıktı. Ukrayna ve ABD destekli Gürcü Lejyonu askerleri tarafından yayınlanan başka bir videoda, Ukrayna ve paralı Gürcü askerlerin, Kiev dışındaki bir köyün yakınında yaralı Rus esirleri infaz ettikleri ve infaz sonrasında kutlama yaptıkları görülüyor.

Yaralı Rus savaş esirlerinin saha infazlarına katılan Gürcü Lejyonu komutanı Mamula Mamulaşvili, birliğinin özgürce işlediği savaş suçlarıyla, ‘Evet, bazen onların ellerini ve ayaklarını bağlıyoruz. Gürcü Lejyonu adına konuşuyorum, Rus askerlerini asla esir almayacağız. Bir tanesi bile esir alınmayacak.’ diyerek övünüyor.

Benzer şekilde, Ukrayna Askeri Sağlık Hizmeti Başkanı Gennadiy Druzenko, Ukrayna-24 kanalına verdiği bir röportajda, ‘Tüm Rus erkeklerinin, hamamböceklerinden daha kötü oldukları için hadım edilmesini emrettiğini’ belirtiyor.

ESİRLERİN YAKINLARINI BULMAK İÇİN ABD TEKNOLOJİSİ KULLANDILAR

“Ukraynalı askerlerin, hayatını kaybeden Rus askerlerinin cep telefonlarını akrabalarıyla alay ve hakaret etmek için kullanması yaygın bir uygulama gibi görünüyor. Ukrayna hükümeti, Rus kayıplarını tespit etmek ve akrabalarıyla sosyal medyada alay etmek için ABD'li bir teknoloji şirketi olan ‘Clearview Artificial Intelligence'ın bilindik kitlesel yüz tanıma teknolojisini kullanmaya başladı.”

Lukasz Raczylo’nun tweeti: Ukraynalı askerler, vefat eden Rus askerlerin ailesini arayarak alay ve küfür ediyor. Modern telefonların özellikleri göz önünde bulundurulursa söz konusu asker, cihazının kilidini açmadan önce hayatta olmalı. Bu, repertuarlarına bir başka savaş esirlerine yönelik savaş suçu.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Zelenskiy, ve, neonazilerin, savaş, suçları,
Yorumlar
Haber Yazılımı