Zeytinyağı ömrü uzatıyor
Haber
09 Ağustos 2022 - Salı 14:35 Bu haber 2354 kez okundu
 
Zeytinyağı ömrü uzatıyor
Prof. Dr. Güner Sönmez, 92 bin kişilik araştırmanın sonuçlarını sosyal medya hesabından paylaştı. Araştırmaya göre günde yarım çorba kaşığından biraz daha fazla zeytinyağı tüketenlerin pek çok hastalığa yakalanma riski azalıyor.
Sağlık Haberi
Zeytinyağı ömrü uzatıyor

Prof Dr. Güner Sönmez'in açıklamaları şu şekilde:

 
92 bin kişilik bir çalışma günde yarım çorba kaşığından (7gr) azıcık daha fazla zeytinyağı tüketenlerde tüketmeyenlere göre; Nörodejeneratif hastalıklara (alzheimer, parkinson gibi) bağlı ölüm riski 29 azalır.

 

 

Kalp damar hastalığına bağlı ölüm riski 19 azalır.

Kansere bağlı ölüm riski 17 azalır.

Solunum hastalıklarına bağlı ölüm riski 18 azalır

28 yıl süren bir gözlemsel çalışma sonucudur. 

 

 


EN SAĞLIKLI YAĞ

Zeytinyağı; Antioksidan, Omega 3, Omega 6, Oleik asit içeriği ile dünyadaki en sağlıklı yağdır.

Kronik hastalıklar, kalp rahatsızlıkları, inme, alzheimer, tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerininin riskini azalttığına dair sayısız makale var.

İçeriğindeki oleik asit inflamasyonu ve bazı kanser türlerini önleme üzerine etkili bulunmuştur. Antioksidan içeriği kronik hastalıkları engelleyebilir ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilir.

Kronik inflamasyonun; Diyabet, metabolik sendrom, obezite, alzheimer, kanser gibi hastalıklara neden olduğu düşünülür. Zeytinyağı inflamasyonu azaltır. Bazı yayınlarda antiinflamatuar ilaç etkisi gösterdiği ve CRP değerini düşürdüğü raporlanmış.

 

 

140.000 kişilik bir çalışmada zeytinyağı tüketenlerde, tüketmeyenlere göre inme riski daha düşük bulunmuştur. İnflamasyonu azaltarak, kötü kolesterol düzeyini azaltarak ve tansiyon üzerine olumlu etkisiyle kalp hastalığı riskini azaltır.

Birçok çalışmada zeytinyağından zengin diyetin kiloyu korumak üzerine olumlu etkisini gösteriyor.

Bir çalışma; alzheimer’a neden olan plakları azalttığını iddia ediyor.

Bir çalışma tip 2 diyabet riskini 40 civarında azalttığını belirtiyor.

Özetle zeytinyağı tüketmenin; Alzheimer, parkinson, tip 2 diyabet, inme, kalp damar hastalığı, yüksek tansiyon, obezite, kronik hastalıklar ve bazı kanser türlerini önlemede etkili olduğuna dair sayısız araştırma var.

Zeytinyağı dünyadaki en sağlıklı yağdır.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Zeytinyağı, ömrü, uzatıyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı