Aynur Ç. ARICAN BASIN’DA AHLÂK, NAMUS, ŞEREF VE İLKE
Yazı Detayı
23 Kasım 2021 - Salı 04:22 Bu yazı 106 kez okundu
 
BASIN’DA AHLÂK, NAMUS, ŞEREF VE İLKE
Aynur Ç. ARICAN
sonkursungazetesi@gmail.com
 
 

Basın’ın da bir kanunu var. Basın ve yayın organlarında doğru habercilik, basın ahlâk kurallarına, ilkeli haberciliğe uymakla olur. Haberciliğin de bir şerefi bir namusu vardır! Ahlâk’ı vardır. İlkeli olmak kaçınılmaz! Karşınızdaki kişi ya da kurumu,”Nasıl da vurdum. Nasıl da geçirdim. İşleri bitti”… çamur deryası  bir mesleki anlayışla olmaz..!

 

Bandırma Belediyesi Eğitim Destek Evi koordinatörü bir eğitimcinin ‘eğitim kurumu dışında’ özelinde yaşadığı bir ‘taciz’ olayı Bandırma Belediyesine, diğer taraftan CHP’ye mal edilmeye çalışılırken, kimi yazılı, sözlü ve görüntülü medya organları ile sosyal medyada yayılan haberler, basın ahlâk ve ilkelerinden uzak, birin yanına bin eklenerek, olmayan tecavüz olayını bile varmış gibi yansıtılarak kasıt içeren haberler, yorumlar ile  adeta hepimizin sabrını zorluyor.

 

Ahlâk derken, basın ahlâkına yakışmayacak haberler yapılmakta. Namus derken, basının da bir namusu olduğu hiçe sayılmakta. İlke ise, zaten yok olmuş.!

 

Olaya bakalım;  Eğitimcinin, bağlı olduğu ve çalıştığı kurum dışında, özelinde 17 yaşında olan kıza sarkıntılık ya da cinsel taciz iddiası  yargıya taşınmış. Ama sosyal medya ve haber kanallarında kızın yaşı 14’e düşürülmüş.? Olay tacizden, sarkıntılıktan çıkarılmış, üstüne bir de tecavüz eklenmiş. ! Oysa ki, daha mahkeme süreci devam ederken, fısıltıdan fısıltıya, kulaktan dolma, kaynak yetersizliğiyle yazılmış kamuoyuna yayılmaya çalışılan haberlerin doğruluğu ‘hüküm’ kabul edilerek, yargısız infaz yapılmış.. Kanunlarımızda sarkıntılığın, tacizin, tecavüzün yeri ayrıdır. Zanlının sarkıntılığı, tacizi  mahkemede kanıtlanırsa  yasalar doğrultusunda zaten cezasını çeker…

 

Bir insanın özelinde gerçekleşen olayı CHP’ye, Bandırma Belediyesinin üzerine yapıştırmak düşündürücü ve kasıtlıdır. Olay, Eğitim destek evinin sınırları içinde gerçekleşmemiştir. Basın yayın organları, haber portalları, haberi oradan alıp oraya kopyala yapıştır yaparken üzerine akıl almaz suçlamalar inşaa ederek, eklemeler yaparak yayınlıyorlar. Bu yanlış!  Habercilikte ‘doğruluk’ esastır. Ahlâktan bahsederken, nerede basın ahlâkı?! İlke nerede?

 
Etiketler: BASIN’DA, AHLÂK,, NAMUS,, ŞEREF, VE, İLKE,
Yorumlar
Haber Yazılımı