Erhan GÖÇMEN KİŞİSEL KABİLİYETLERDEN TEKNOLOJİK KABİLİYETLERE
Yazı Detayı
19 Aralık 2022 - Pazartesi 15:19 Bu yazı 27 kez okundu
 
KİŞİSEL KABİLİYETLERDEN TEKNOLOJİK KABİLİYETLERE
Erhan GÖÇMEN
 
 

             

Hangi açıdan bakarsak bakalım bugün dünyamızda hemen hemen her alanda teknolojik olarak büyük değişimlerin yaşandığı bir gerçek. Başta üretim alanları olmak üzere güncel uğraşılarımızda, sağlık ve eğitim gibi hizmet alanlarında yüksek teknolojinin yaygınlaşması ile hem zamandan hem de verimli sonuçlar açısından toplum adına çok faydalı gelişmeler olarak değerlendiriyorum.

 Teknolojik gelişimin bir diğer önemli avantajı ise çok önemli hassas işlerde yavaş yavaş teknolojinin yer alması ile kişisel kabiliyetlerin yerine teknolojik yani makine kabiliyetlerinin kullanıma girdiğini görüyoruz. Örneğin ameliyathanelerde, çeşitli fabrikalarda, bankacılık faaliyetlerinde, havacılık ve uzay çalışmalarında, silah sanayii gibi daha bir çok alanda yapay zeka ve yeni yazılımlarla teknolojik başarıların artışına şahit oluyoruz.

 Örneğin daha dün Türkiye savunma sanayi olarak geliştirilen insansız uçak çalışmalarına baktığımızda pilot yerine geliştirilen teknik sistem sayesinde insansız bir uçağın, KIZILELMA’nın uçurulduğunu ve de başarılı bir şekilde iniş kalkış yaptığını görüyoruz. Aslında askeri havacılık alanında böylesi pilota ihtiyaç göstermeyen bir çalışmanın bir önemli faydası da pilot eğitimi gibi hem zaman ve hem de ekonomik olarak çok zorlu bir çalışmaya ihtiyaç göstermemesidir. Demem o ki, teknolojik olarak iyi bir hazırlık yapıldığında insansız hava araçlarının gelecekte savaş planları üzerinde ciddi değişimlere sebep olabileceğidir.

    Dolayısıyla yapılan çalışmalarla tecrübe dediğimiz önemli bir kavramın yerini bundan böyle yavaş yavaş yeni teknolojilerin devreye girmesiyle teknoloji kullanabilme kabiliyetinin aranabileceğini düşünüyorum.

    Sonuç olarak sadece Türk Savunma Sanayisi olarak değil daha bir çok alanda Türk gençliği olarak  büyük mesafeler alabileceğimizi düşünüyorum. 

 

   

   

 
Etiketler: , KİŞİSEL, KABİLİYETLERDEN, TEKNOLOJİK, KABİLİYETLERE,
Yorumlar
Haber Yazılımı