Almanya’daki Türkler başardı!Çifte vatandaşlık.!

Çifte vatandaşlık, bir kişinin iki ülkenin vatandaşı olarak yasal olarak tanınması anlamına geliyor. Almanya 'da bu konudaki yasal çerçeve oldukça karmaşıktı. Yeni reform yasasına kadar katı kısıtlamalara tabiydi. Yeni yasa ile bu kısıtlamalar gevşetiliyor.

 

Almanya'da tüm ülkelerin vatandaşları, kendi ülkelerinin yasaları da buna izin verdiği sürece prensip olarak çifte vatandaşlığa sahip olabilecekler. 27 Haziran 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek yeni yasa, vatandaşlığa kabul başvurusunda bulunanların asıl vatandaşlıklarını korumalarını kolaylaştıracak.

Yeni Vatandaşlık Kanunu 26 Mart tarihinde Federal Resmî Gazetede yayımlandı ve haftaya yürürlüğe girecek. Kanun çifte vatandaşlıkla ilgili kapsamlı değişiklikler içeriyor. Alman vatandaşlığının korunmasına dair izin belgesi (Beibehaltungsgenehmigung) kaldırılıyor. Alman vatandaşlığına alınmanın ön koşulu olarak Nüfus Müdürlüğünün resmî duyurularında önkoşulun ‘Almanya´nın menfaatine olup olmadığına bakıldığı’ yazıyor. Bunun için bazı ön şartları yerine getirenler başvuru hakkını kullanabilecek.

BEŞ YIL YASAL İKAMET  

Alman vatandaşlığına alınabilmek için esasen Almanya´da sürekli ikametin olması şartı bulunuyor. Beş yıl yasal ikamet süresini dolduranlar yasadan faydalanabilecek. Bu süre entegrasyon ve iyi bir mesleki duruma göre üç yıla indirilebilecek.

GEÇİMİNİ DEVLET YARDIMI OLMADAN KAZANMAK

Devletten yardım almadan (sosyal yardım) geçimini sağlayabilenler, olası bir hastalık durumunda, bakıma muhtaç olma halinde ve yaşlılıkta geçim sıkıntısı yaşamayacak kişiler yasadan faydalanabilecek. Evliler için, aile geliri veya aile malvarlığı da bu bağlamda dikkate alınacak.

ALMANCA’YI B1 SEVİYESİNDE BİLMEK

Bu koşulu yerine getirmek için Almanca sertifika sınavını (Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına Göre B1 Seviyesi) hem sözlüde hem de yazılıda geçmiş olmak gerekiyor. Ana dil seviyesinde Almancası olmayanların bu sınava girmesi zorunlu. Bu arada yasadaki bir istisna Türkiye’den göç anlaşmasıyla gelen birinci kuşak için yapıldı. Alman devleti, onlara yeterli dil öğrenme imkânı sağlamadıkları gerekçesiyle, 65 yaş üzeri gurbetçileri Almanca yeterliliğinden muaf tuttu.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Almanya'da çifte pasaport için başvuru süreci birkaç adımdan oluşuyor. Birinci aşama gerekli belgelerin gözden geçirilmesi. İkamet kâğıdı, yerleşim izni, ebeveynlik belgesi, evlilik cüzdanı başvuru formuyla birlikte Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi'nin veya ilgili vatandaşlığa kabul makamına yapılacak. Resmî web sitesinden ilgili başvuru formunun doldurulması gerekiyor.

Belgeler yetkili makama şahsen ve elden teslim edilecek. Başvurunun durumu hakkında yetkili makamlardan bilgi almak mümkün. Kararın olumlu olması halinde, çifte vatandaşlığınızın onayını alacak ve çift pasaportlu olunabilecek.

Başvuruda önemli ipuçları

Çifte vatandaşlık için başarılı bir şekilde başvurmak, dikkatli bir hazırlık ve çeşitli önemli belgelerin toplanmasını gerektiriyor. En başta geleni ise eksiksiz başvuru evrakları.

Gerekli belgelerin ayrıntılı bir listesini resmi makamların genelgelerinden sizler için derledik.

Geçerli pasaport ve kimlik kartı: Şu anda ikamet ettiğiniz ülkeden güncel belgeler.

Doğum belgesi: Kimliğinizi ve ebeveynliğinizi doğrulamak için resmi doğum belgesi.

İkamet belgesi: Ülkede uzun süreli kaldığınızı kanıtlayan belgeler (örneğin kira sözleşmeleri, faturalar).

Yerleşim izni veya diğer vize belgeleri: AB vatandaşı olmayanlar için gereklidir.

Dil sertifikaları: Ülkenin gereksinimlerine göre dil becerilerinin kanıtı.

Gelir belgesi: İstikrarlı gelir veya mali kaynakların kanıtı.

Sosyal entegrasyon kanıtı: Sosyal, kültürel veya gönüllü faaliyetlere katılım ile sağlanabilir.

Tüm belgelerin güncel, eksiksiz ve gerekirse resmi olarak tercüme edilmiş ve noter onaylı olması önemli. Yetkilileri ziyaret ederken süreci hızlandırmak için tüm belgelerin düzenli ve kolay erişilebilir olması gerekiyor.

Çifte vatandaşlığın avantajları ve dezavantajları

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, vatandaşların sahip olduğu fırsatlar şu çerçevelerde genişleyecek.

Oy kullanma hakkı: Her iki ülkede de oy kullanma ve siyasi olarak aktif olma imkânı sağlayacak.

Vizesiz seyahat: Vizeye ihtiyaç duymadan diğer ülkelere daha kolay erişim olanağı mümkün hale gelecek.

Genişletilmiş çalışma olanakları: Ek bir çalışma izni olmadan her iki ülkede de çalışma şansı elde edilecek.

Mülkiyet hakları: Bir veya iki ülkede mülk sahibi olma hakkı kolaylaşacak.

Birçok avantaja rağmen, çifte vatandaşlıkla ilgili zorluklar ve potansiyel dezavantajlar da var:

Çifte vergi yükümlülüğü: Vergi ödeyeceğiniz yeri seçebilseniz bile her iki ülkede de olası vergi yükümlülüğü doğabilecek.

Askerlik hizmeti: Zorunlu askerlik hizmeti Türkiye’de mevcut ve askerliğini yapmamış çifte vatandaşlar için geçerli olacak.

Karmaşık bürokrasi: Başvuru süreci, karmaşık yasalar nedeniyle uzun ve maliyetli olabilecek.