ABD Kongresi’nde ‘soykırım anması’
Haber
25 Nisan 2023 - Salı 09:54 Bu haber 1565 kez okundu
 
ABD Kongresi’nde ‘soykırım anması’
ABD’li yetkililer, Capitol Hill’de düzenlenen resmi ‘soykırımı anma’ etkinliğinde Türkiye’yi ‘1915-1923’te başladığı işi bitirmekle’ suçladı. Meclis’e getirilen ‘Soykırım Eğitimi Yasası’nın arkasında yatan, Türkiye’yi bugün ‘soykırımcı millet’ olarak yaftalama amacı ayyuka çıktı
Dünya Haberi
ABD Kongresi’nde ‘soykırım anması’

ABD, Türkiye’ye yönelik sözde ‘Ermeni soykırımı’ baskısında vites yükseltti. ABD Kongresi çatısı altında resmi bir “Ermeni Soykırımı Anma Etkinliği” yapıldı. 19 Nisan’da Capitol Hill binasında yapılan etkinlik adeta Türkiye düşmanı ABD’li siyasetçilerin geçit törenine sahne oldu. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve Michael Rubin gibi azılı Türkiye karşıtlarının yanı sıra Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi gibi Amerikan derin devletinin üst düzey temsilcileri de toplantıda konuşma yaptı.

 

 

‘SOYKIRIM YASASI’NIN DESTEKÇİLERİ TOPLANDI

Etkinlik, dün ABD Temsilciler Meclisi’ne sunulan “Ermeni Soykırımı Eğitimi Yasası”nı destekleyen Kongre üyelerini bir araya getirdi. Meclise sunulan yasa, “Türkiye’nin 1915-1923 arasında Ermeni ve tüm Hıristiyan etnik azınlığa soykırım yaptığını” savunuyor. ABD’nin eğitim müfredatına “Türkler soykırımcı bir millettir.” propagandasının dahil edilmesini amaçlıyor. Ayrıca ABD Kongre Kütüphanesi’ne ‘soykırım’ yalanının daha etkin bir şekilde yayılması için 5 yıl boyunca 10 milyon dolarlık kaynak tahsis edilmesini öngörüyor.

Ermeni lobisi çatı örgütü Amerika Ulusal Ermeni Komitesi (ANCA), Kongre’de yapılan etkinliğe ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi’nden 20 temsilcinin katıldığını açıkladı. Yasanın “eş sponsoru” olan ABD Temsilciler Meclisi Üyeleri Anna Eshoo, David Valadao, Ted Lieu ve Gus Bilirakis sözde anma etkinliğinde konuşan isimler arasında yer aldı.

 

 

KONGRE’NİN RESMİ ETKİNLİĞİ

Sosyal medyada ABD Kongresi logosuyla paylaşılan etkinlik, “İkinci Bir Ermeni Soykırımı Olmasını Önleyin” başlığını taşıyor. Altbaşlıkta ise “Artsah’ın (Dağlık Karabağ) Hayatta Kalması ve Ermenistan’ın Güvenliği İçin Kongre’nin Duruşu” ifadesi yer alıyor.

ANCA İcra Direktörü Aram Hamparian, etkinliğin amacıyla ilgili şunları söyledi:

“Bugün Capitol Hill'den Başkan Biden'a verilen mesaj çok basittir: İkinci bir Ermeni Soykırımını önleyin. Azerbaycan'a Amerikan silah ve yardımlarını göndermeyi durdurun. Başkan Biden, bu suçu tamamlamaya kararlı ırkçı, petrol zengini bir diktatörlüğü silahlandırırken ve ona yardım ederken Ermeni Soykırımını inandırıcı bir şekilde kınayamaz."

Bob Menendez

DERİN DEVLETİN KIDEMLİLERİ

Etkinlikte Amerikan emperyalist devlet aygıtının üst düzey temsilcileri konuştu.

 

 

  • Eski Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Pelosi, “İkinci bir Ermeni Soykırımını önleyerek, bu vahşetin bir daha asla yaşanmamasını sağlamalıyız.” dedi.
  • Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert (Bob) Menendez, “Savaş suçları ve komşu bir devlete karşı saldırganlığıyla bilinen bir savaş gücüne herhangi bir yardım yapılmasına şiddetle karşıyım. Böyle hükümetlerle aynı yatağı giremeyiz. Bu affedilemez ve ahlaki açıdan iğrençtir.” diye konuştu.
  • Temsilciler Meclisi Eski İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff, “Azerbaycan’ın Türkiye’nin desteğiyle Ermenistan’a karşı yeni bir topyekûn savaş başlatmasından endişeleniyorum. Bölgedeki Ermeniler yeni bir soykırım riski altındadır.” ifadesini kullandı.
  • Kongre Ermeni Grubu Kurucu Eş Başkanı Frank Pallone, “Laçin Koridoru’nun kesilmesiyle ilgili olarak gördüklerimiz, soykırımın devamından başka bir şey değil.” şeklinde konuştu.
  • American Enterprise Institute Kıdemli Üyesi Michael Rubin ise şunları söyledi:
    “Cumhurbaşkanı Aliyev dünkü açıklaması da dahil olmak üzere yaptığı açıklamalarda etnik temizlik ve benzeri uygulamalara girişme niyetinde olduğunu açıkça ortaya koyarken, yeniden başladığını görmemize rağmen, buyurun kalkın ve Azerbaycan'a silah satmamız gerektiğini söyleyin."

‘ERDOĞAN VE ALİYEV BAŞLADIKLARI İŞİ BİTİRİYOR’

ANCA'nın koalisyon ortakları olan In Defense of Christian (Hıristiyan Müdafaası), American Friends of Kurdistan, (Kürdistan’ın Amerikalı Dostları) ve A Demand for Action (Eylem Çağrısı) gruplarının sözcüleri, Türkiye düşmanlığında başı çekti.

A Demand For Action İcra Direktörü Steve Oshana, “Azerbaycan ve Artsah’ta uygulanan hukuki abluka, Türkiye'nin Kürt toplumuna, Suriyelilere ve Kıbrıs'taki Rumlara yönelik saldırganlığı, soykırımın bitmediğini bize sürekli hatırlatıyor. Erdoğan ve Aliyev başladıkları işi bitirmeye kararlılar.” şeklinde konuştu.

Michael Rubin

‘ATALARININ MİSYONUNU TAMAMLAYACAKLAR’

Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin ABD Temsilcisi Robert Avetisyan, “Erdoğan’ın, 2020'de Azerbaycan'la bir uluslararası terörizm işbirliği yapıp Karabağ’a saldırdıklarında yapmaya söz verdiği şeyi yapması için tarihi bir fırsat var. Kafkasya'daki atalarının (soykırım) misyonunu tamamlamaları için tarihi bir fırsat var.” dedi.

In Defense of Christians İcra Direktörü Richard Ghazal, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hıristiyanlardan kılıç artıkları, kalıntılar olarak bahsediyor. Ona göre soykırım henüz tamamlanmamıştır. Soykırımın, Ermenilere karşı işlenen savaş suçlarında bizzat Türkiye tarafından desteklenen Azerbaycan tarafından ve Türkiye'nin Suriye, Irak, Kıbrıs ve evet, hatta Türkiye'nin Boko Haram olarak bilinen IŞİD'e silah sağladığı Nijerya'daki Hıristiyanlara karşı işlediği savaş suçları şeklinde bugün bile devam ettiğini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Nancy Pelosi

PKK DA ETKİNLİĞİN KONUŞMACISI

Kürdistan’ın Amerikalı Dostları Grubu Başkanı Diliman Abdulkader de konuşmacılar arasında yer aldı. Abdulkader, sözde “Rojava Devrimi”nin ve PKK-YPG’nin sıkı bir savunucusu. Ayrıca sosyal medya hesaplarında HDP’yi ve Selahattin Demirtaş’ı açıktan destekliyor. Amerika’daki PKK lobisinin önde gelen figürlerinden.

Abdulkader, konuşmasında Türkiye’nin ABD’den aldığı silahlarla “savunmasız halkları yok edeceğini” savundu ve Türkiye’ye yaptırım çağrısı yaptı:

“Soykırıma birlikte karşı durmazsak Türkiye eninde sonunda Azerbaycan'la birleşecek. Tek bir dev Türkiye olacak ve onların ana hedefi Osmanlı İmparatorluğu'nu yeniden canlandırmak. Sahada neler olup bittiğini kabul ettiğimizde, Azerbaycan'a karşı yaptırımlar uygulayabiliriz. Türkiye'ye karşı yaptırımlar uygulayabiliriz. Çünkü meslektaşım Richard Ghazal'ın da belirttiği gibi, eğer onlara silah verirsek, hiç şüpheniz olmasın, bu silahlar Ermenistan ve Karabağ gibi savunmasız halkları yok etmek için kullanılacaktır.”

TÜRK HÜKÜMETİ SESSİZ KALDI!

ABD’nin hem Kongre çatısında sözde ‘soykırım anma etkinliği’ yapması, hem de Temsilciler Meclisi’ne ‘soykırım eğitim yasası’ sunma hazırlıklarına Türkiye hükümet temsilcilerinden hiçbir tepki gelmedi. Dışişleri Bakanlığı sitesinde, 19 Nisan’da yapılan etkinlik veya dün (24 Nisan’da) meclise sunulacağı ilan edilen Türkiye düşmanı yasa tasarısıyla ilgili bir uyarı veya kınama paylaşılmadı. Cumhurbaşkanlığı ve İletişim Başkanlığı da tepkisiz kaldı. TC İletişim Başkanlığı, New York’ta Türk Evi’nde “1915 Olayları” başlıklı etkisiz bir panel düzenledi. Etkinliğe video mesaj gönderen İletişim Başkanı Fahrettin Altun, konuşmasında, Türkiye’nin Ermeni meselesinde en büyük kozu olan Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde kazandığı zaferden bahsetmedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: ABD, Kongresi’nde, ‘soykırım, anması’,
Yorumlar
Haber Yazılımı