Akşener'den çarpıcı ifşaatlar
Haber
13 Eylül 2022 - Salı 13:47 Bu haber 1794 kez okundu
 
Akşener'den çarpıcı ifşaatlar
Meral Akşener, adayın kendisinin değil aday önerisinin 6'lı masadan çıkacağı mesajı verdi ve sahayı işaret etti. İYİ Parti kurmayları son dönemde sahada en çok Mansur Yavaş'ın adını duyduklarını vurguluyorlardı. Öte yandan Akşener, "Osmanlı" tartışmasında AKP'lileri değil Tunç Soyer'i "dikkatli olmaya" çağırması dikkat çekti.
Siyaset Haberi
Akşener'den çarpıcı ifşaatlar

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, FOX TV’de Çalar Saat programında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı kararının 6’lı masadan çıkacağını ve liderlerin o karara katılımını sahada gördüklerinin belirleyici olduğunu söyledi. İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, geçen haftalarda sahada en çok duydukları ismin Mansur Yavaş olduğunu söylemiş, ardından İYİ Parti’nin önemli isimlerinden Yavuz Ağıralioğlu da aynı görüşü dillendirmişti.

Akşener’in açıklamalarının satır başları şöyle:

Cumhurbaşkanı adayının bu masadan çıkacağını ilk olarak Kılıçdaroğlu dile getirdi. Biz o masada bulunanlar olarak bunu olumlu bulduk. Dolayısıyla karar masadan çıkacak. Yani karar masadan çıkacak. Altılı Masa’yı oluşturan liderlerin o karara katılımını seçmenleri ve sahada gördükleri belirleyecek. Tartışacağız, biz Cumhur İttifakı gibi değiliz. Altılı Masa bir ortak akıl platformu.”

“Cumhurbaşkanı adayı olmayacağımı ifade ettim. Başbakan adayı olacağımı söyledim. 31 Mart’ta CHP ile birlikte seçime gitmek ve teklifin onlardan gelmesi seçmeni tekrar ayaklandırmak içindi. Derdim parlamenter sisteme dikkat çekmekti. Hâlâ tek adaylığa gidilmeli gerektiğini düşünüyorum.”

“Kazanacak bir aday. Parlamenter sisteme geçilmesi gerektiğini vurgulayacak bir adam. Devlet tecrübesi olan bir adayımız olacak. Millet İttifakı’nın adayı olacak. Olması gereken bu.”

MJUHALEFET İÇİNE ‘HDP’ GÖNDERMESİ

CHP’li Gürsel Tekin’in “HDP’ye bakanlık” açıklaması sorulan İyi Parti lideri Akşener, “İktidarın elindeki imkanlarla, biz HDP üzerinden terbiye dilmeye çalışılıyoruz. Diğer taraftan da muhalif görünen, tırnak içinde ‘kanaat önderi’ de HDP ile aynı yere yan yana getirebilmek için bizi terbiye ediyor” dedi.

“Muhalefetin içinde HDP ile kendilerini yan yana getirmeyi iddia eden bir yapı olduğunu” söyleyen Akşener, “Kavramsal olarak son derece aşağılayan, bize çok çirkin tavırlar koyan, ciddi tavırlar koyan gerçekten kötü bir dilli bir yapı. Muhalefeti de tanzim ettiğini düşünen, tırnak içi ‘kanaat önderleri’ diyelim adına. Biz tutumu belli siyasi bir partiyiz. Biz başka siyasi partilerin başka partilerle olan tutumuna karışmamız, hakaret etmemiz yok. Onların ilişkilerine saygı duyuyoruz bizim de tutumumuza saygı duyulmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

TUNÇ SOYER’E TEPKİ: DİKKATLİ OLUNMASI GEREKİR

Akşener’den, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 9 Eylül konuşmasıyla ilgili de yorum geldi.

Akşener, “Atatürk’ün sözlerini hüküm cümlesi olarak kurduğu için bu dönemde bizim yarattığımız atmosferi bozuyor. Bunlardan kaçınılması gerektiğini düşünüyorum. Daha dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Akşener şöyle devam etti:

“Atatürk’ün sözlerini ‘olabilirler’ sözünü hüküm cümlesi olarak kurmuş. Orada bir sorun var hüküm cümlesi olarak kurduğu için. Bu dönemde bu iktidarın cumhur ittifakının bizimle ilgili yaratmaya çalıştığı atmosfere ve ekonomideki ağırlığın kapatılması için ortaya koyabilecekleri her bir hatamızı onlar üstünde tepiniyor. Bunlardan kaçınmamız lazım. Ben İnkılap tarihi hocasıyım. Bu tür hüküm cümleleri genelde toplumu rahatsız eder. Dolayısıyla gerek yoktu. Hüküm cümlesi olarak kurduğunuzda zaten toplum yeterince parçalandı. Bizim cenahın, altılı masanın yöneticilerinin hepsinin daha sağduyulu daha dikkatli olmasında fayda var.”

SOYER’İN SÖYLEDİKLERİNDE YANLIŞ NE?

Tunç Soyer’in kutlamada yaptığı konuşma, iktidar ile muhalefet arasında “Osmanlı” polemiği başlatmıştı. Soyer’in konuşması “Osmanlı Devleti” düşmanlığı olarak etiketlendi. Ancak Soyer o konuşmada, Milli Mücadele döneminde Osmanlı hanedanı ve saray yönetiminin emperyalistlerle işbirliğine vurgu yapmıştı.

Soyer şu ifadeleri kullanmıştı: “Yüz yıl önceydi, bu toprakları yönetenler gaflet, delalet ve hatta hıyanet içindeydi. Gençleri kadınları çocukları geleceği hiç düşünmediler. Sadece ve sadece saraylarındaki saltanatı korumak için bütün milleti ateşe attılar.”

CHP, Soyer’e sahip çıkarken, AKP ve MHP’den tepkiler gelmişti.

Soyer ise eleştirilere “Osmanlı, Selçuklu bizim atamız. Sadece bir fikre inanan insanların ataları değil ki, hepimizin ataları ama Vahdettin ile Fatih Sultan Mehmet Han bir mi? Mustafa Kemal için ‘hain’ demiş, suikastler düzenlemiş. Nihayet hayran olduğu İngiliz teknelerine binip kaçmışlar. Siz o atalarımızla bir tutabilir misiniz bu hırsızları, haramileri? Tutamazsınız.” diye yanıt vermişti.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Akşener'den, çarpıcı, ifşaatlar,
Yorumlar
Haber Yazılımı