Erzurum'da kışkırtma Sabiha Gökçen'de turuncu prova
Haber
09 Mayıs 2023 - Salı 09:57 Bu haber 1264 kez okundu
 
Erzurum'da kışkırtma Sabiha Gökçen'de turuncu prova
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’da yaptığı korsan miting, bir grubun taşlı saldırısı sonrası yarıda kesildi. Kışkırtmanın ardından CHP'nin Sabiha Gökçen Havaalanı'na yaptığı çağrı, Batı destekli turuncu darbeleri akla getirdi.
Siyaset Haberi
Erzurum'da kışkırtma Sabiha Gökçen'de turuncu prova

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’da yaptığı halk buluşması, bir grubun taşlı saldırısı sonrasında yarıda kesildi. Kışkırtma sonrası CHP'nin Sabiha Gökçen Havaalanı'na yaptığı çağrı, Batı destekli turuncu devrimleri akla getirdi.

İmamoğlu, 7 Mayıs Pazar günü saat 18.00'de Havuzbaşı Kent Meydanı'nda "Halk buluşması" adı altında Erzurumlularla buluşacağını duyurdu. İmamoğlu 13.30 gibi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Erzurum için duyurduğu meydana Erzurum Büyükşehir Belediyesine ait belediye otobüslerinin çekildiğini ve buluşmanın engellenmek istendiğini iddia etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 16.11'de, "Erzurum’un AK Partili Belediye Başkanı'nın yaptığını gördünüz. Biz bu eşiği aşmak zorundayız gençler. Evladım Ekrem Başkan'ı bununla durduramazlar, ona bunlar vız gelir tırıs gider." şeklinde bir paylaşım yaptı.

 

 

'ALAN BELEDİYEYE TAHSİS EDİLDİ'

AK Parti MKYK Üyesi Abdurrahim Fırat ise saat 17.19'da Twitter hesabından Kılıçdaroğlu'na cevap verdi. Günler öncesinden belediyeye araç tanıtımı için alanın tahsis edildiğini öne süren Fırat, “Erzurum Miting Alanına cesaret edemediniz şimdi oyunbozanlık yapıyorsunuz. Çünkü tenhalıkla karşılaşacaksınız." ifadelerini kullandı. 

Gün boyu olayla ilgili sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapılırken İmamoğlu, Sivas'taki mitingin ardından Erzurum'a geçti. Havuzbaşı Meydanı'ndaki alana girdi, bir grup otobüse pet şişe attı. Bu sırada otobüsün üzerine çıkan İmamoğlu, korumaların taşlardan korumak amacıyla açtığı şemsiyenin altında konuşmaya başladı.

 

 

Bir süre sonra seçim otobüsü içinden meydana seslenmeye devam eden İmamoğlu, "Güvenlik sağlanana kadar burada duracağız. Sizler burada provoke edilmiş, kadınların başına, elinde Türk bayrağı olan insanlara taş attırıyorsunuz. Sözüm ona milliyetçilik üzerinden insanlara taş attırıyorsunuz." ifadelerini kullandı. TOMA'lar taş atan gruba, tazyikli suyla müdahalede bulundu. MHP İl Başkanı Adem Yurdagül, alana gelip grubu sakinleştirmeye çalıştı. Polisin güvenlik önlemini sürdürdüğü bölgedeki kalabalık dağıldı. İmamoğlu ise programını yarıda bırakarak havalimanına hareket etti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI: 'YAZILI MÜRACAATLARI YOK'

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İmamoğlu'nun kentteki programına ilişkin sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, "Gayri yasal toplantı ve miting yapmak isteyen Cumhuriyet Halk Partisi, hem kamuoyunu yanıltmakta hem de korsan miting yapma peşinde koşmaktadır. Burada bizim herhangi bir yeri işgal etme, herhangi bir yeri toplantı yapmamak üzere kapatma diye bir durumumuz söz konusu değildir. Biz kendi tanıtımımızı, kendi imkanlarımızla kendi belirlediğimiz alanda yapmaktayız. Bunun dışında partisel yapılacak miting alanı bellidir." dedi. Sekmen, daha sonra Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, şunları söyledi:

"Bu kaosa sebebiyet veren CHP İl Başkanlığı, Ekrem İmamoğlu ve parti yöneticileridir. Başta Kılıçdaroğlu, CHP İl Başkanı ve İmamoğlu twitler atarak kamuoyunda yanıltıcı bilgiler paylaşıyorlar. İl Seçim Kuruluna 'Size böyle bir müracaat var mı' diye sordum. CHP İl Başkanlığının miting yapacağıyla ilgili herhangi bir yazılı müracaatları yok.

"Maalesef hazırlıklı gelinmiş ki bakın görüyorsunuz. Taşlar sopalar CHP grubu içerisinden."

 

 

Suç duyusunda bulunacağını açıklayan Sekmen, "Hemen bu olayların arkasından Kaftancıoğlu ne diyor, 'havaalanında seni bekliyoruz.' Çok büyük olaylar oldu, havaalanında bekliyor. Acaba nasıl kışkırtılış yapacağız? Bu şehri emellerinize, gayenize araç edemezsiniz, ettirmeyiz." ifadelerini kullandı.

Sekmen pazar günü yaşanan durumdan saat 13.00'e doğru haberinin olduğunu, bunun üzerine de 'araçları çekin' diye talimat verdiğini söyledi.

GÖZALTINA ALINDILAR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, A Haber canlı yayınında “Adli tahkikat başlatılmış, gözaltı kararları verilmiş durumda. Süreç hem başsavcılığımız hem adli kolluk tarafından takip ediliyor.” açıklamasını yaptı.  13 kişi gözaltına alındı. Bozdağ, “Hukuk neyi emrediyorsa yargı elbette o çerçevede değerlendirip kararını verecektir." dedi.

 

GERGİNLİĞİ TIRMANDIRDI

CHP, Erzurum'da yaşanan kışkırtmayı kullanmaya kalktı. CHP’nin eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile İmamoğlu, gündüz Erzurum'da yaşanan gerginliği gece İstanbul'a taşıdı. Kaftancıoğlu, İmamoğlu'nu karşılamak için vatandaşları, Sabiha Gökçen Havaalanı'na çağırdı. Seçime giden Türkiye'de sağduyu  yerine kışkırtma tercih edildi. Emperyalist Batı'dan Türkiye'ye yönelen "tek adam" eleştirilerine sarılan İmamoğlu, "Türkiye'yi bir şahsın devleti yapmalarına asla müsaade etmeyeceğiz." diyerek yaşananlara yanıtın haftaya verileceğini söyledi. Eylemin şekli Batı destekli "turuncu devrim"leri hatırlattı. Millet İttifakı'nı destekleyen gazeteler olayı köpürterek yansıttı. Cumhuriyet "Demokrasiye saldırı", Sözcü ise "Siyasetteki tehditler Erzurum'da miting meydanına yansıdı, İmamoğlu'na taşlı saldırı" manşeti attı.

 

VALİ MEMİŞ: ÜST DÜZEY TEDBİR ALDIK

Erzurum Valisi Okay Memiş de olayların ardından Valilik'te düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Esnaf ziyaretinden sonra uygun olan yerlerde konuşma yapılacağı, halka hitap edileceği söylendi. Havalimanından şehir merkezine gelene kadar, ondan sonraki muhtemel konuşma alanlarında çok üst düzeyde tedbir aldığımızı söyleyebiliriz. Havuzbaşı’na geldiler. 1000'in üstünde polis kardeşimizi görevlendirmiştik. Konuşmasını yaparken bariyerlerin arkasına su şişeleri atılmaya başlandı. Konuşmayı yarıda bırakarak havaalanına döndüler.

"Burası resmi alan olarak ilan edilen bir miting alanı olmuş olsaydı, daha fazla güvenlik tedbiri alıp bunu sağlayabilirdik. Bizim yaklaşımımız, yasaklayıcı bir yaklaşım değil, herkesin seçim ortamında, yasaların mevzuatın bize vermiş olduğu yetki çerçevesinde hareket edip gerekli güvenlik tedbirlerini almaktır.

"Yerinde müdahalede bulunduğumuzu değerlendiriyoruz. Ancak kendileri tarafından 'çok yerinde olmadı' şeklinde değerlendirildi."

 

 ‘KANUNSUZLUK YAPTI’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Ülke TV'de Haftanın Raporu Programı'nda, Erzurum'daki olaylara ilişkin soruyu cevapladı. İmamoğlu'nun Sivas programı için CHP İl Başkanlığınca seçim kuruluna yapılan müracaata ilişkin evrakı okuyan Soylu, başvuruda kurnazlık yapılıp "miting" değil de "halkı selamlama" için izin istenildiğini aktardı.

Halkı selamlama demenin "miting" demek olduğunu kaydeden Soylu, İmamoğlu'nun Sivas'taki halkı selamlama yapma talebinin seçim kurulunca oy çokluğuyla reddedildiğini de söyledi. Seçim kurullarının partiler için ayarladıkları yerler olduğunu vurgulayan Soylu, "Kurayla çıkmış bunlar. Seçimin de kendine ait bir kanunu ve bir ilkesi var. Bu beyefendi, buna rağmen Sivas'ta miting yaptı. Aynı tahriki orada yapmak istedi. Bu bir kanunsuzluk." değerlendirmesinde bulundu.

'OLAY ÇIKARTMAK İSTİYORLAR'

Esnaf ziyareti için böyle bir başvuru yapmaya gerek olmadığını vurgulayan Soylu, "Ben belgeyle konuşuyorum. Ekrem İmamoğlu, Türkiye'ye gelmiş en büyük sahtekarlarından bir tanesidir. Yani halka yalan söyleyen sahtekardır." dedi. İmamoğlu'nu "tahrikkar bir adam" olarak niteleyen ve acıdığını dile getiren Soylu, "Devletin valisine hakaret ediyorsunuz, devletin emniyet müdürüne hakaret ediyorsunuz. Ne eksiklik yapmış? Biz sana koruma vermişiz, orada korumaların var senin. Bin polis var orada." diye konuştu. Olayların ardından 19-20 kişinin hastaneye başvurduğunu ancak bir kişinin başında, büyük ihtimalle itmeden kaynaklanan dikiş olduğunu aktaran Soylu "Yani bir tiyatroyla karşı karşıya. Tamamen kitleyi tahrik etmeye yönelik, provokasyona yönelik bir konuşma ortaya koyuyorlar." dedi.

 

 ESKİ FOTOĞRAFI GÖSTERİP POLİSİ HEDEF ALDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katıldığı "Erzurum Halk Buluşması"nda yaşanan gerginliğe ilişkin açıklamalarda bulundu.  Öztrak, konuşması sırasında 4 Haziran 2015 yılında eski HDP Eş Genel Başkanı, terör hükümlüsü Selahattin Demirtaş’ın paylaştığı bir fotoğrafı çıkartarak olay önceki gün Erzurum’da yaşanmış gibi aktardı. Fotoğraf üzerinden polisi ve devlet yetkililerini hedef aldı. CHP sözcüsü Öztrak "Polisler eli taşlı zorbaları işte böyle izledi… Partizan İçişleri Bakanı da görevini yapmayan valiye, emniyet müdürüne bir kere daha sahip çıktı.” dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Erzurum'da, kışkırtma, Sabiha, Gökçen'de, turuncu, prova,
Yorumlar
Haber Yazılımı