İŞKUR-BAGFAŞ-Bodur ve Şahinkaya
Haber
13 Eylül 2022 - Salı 09:33 Bu haber 3004 kez okundu
 
İŞKUR-BAGFAŞ-Bodur ve Şahinkaya
12 Eylül 1980 Amerikancı/NATO'cu askeri darbenin üzerinden 42 yıl geçti. Ancak hafızalarda bıraktığı izler hala tazeliğini koruyor. Peki ABD'den yapılan en büyük F-16 ithalatının perde arkasında hangi general var? 12 Eylül'ün geniş çaplı rüşvet ve yolsuzluğunun hikayesi kan dondurur cinsten.
Ekonomi Haberi
İŞKUR-BAGFAŞ-Bodur ve Şahinkaya

12 Eylül'ün karanlık generali: ABD ile derin ilişkisi... - Resim: 1

Dönemin Milliyet gazetesi, F-16 savaş uçaklarını yapan Amerikan General-Dynamics silâh tekellerinin Türkiye’de “forslu kişilere” 23 milyon dolar rüşvet dağıttığını ortaya çıkarmıştı.

General-Dynamics’in Türkiye’deki Bağfaş, İşkur, Gama, Kalebodur gibi şirketlerle bağını tek tek sergiledi. Peki, General-Dynamics’le ilişkili bu bir dizi şirketin hepsinde karısı aracılığıyla pay sahibi olan “forslu kişi” kimdi?

12 Eylül'ün karanlık generali: ABD ile derin ilişkisi... - Resim: 2

Bu kişi, 12 Eylül cuntanın Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’dır.

Şahinkaya’nın vurguncu kapitalistlerle ilişkisi, Bandırma’da Hava Taktik Üs Komutanı olarak görev yaptığı yıllara rastlar.

12 Eylül'ün karanlık generali: ABD ile derin ilişkisi... - Resim: 3

1968-1972 yılları arasında tümgeneral olan Şahinkaya, yöredeki işadamlarıyla ilişki kurar. Bunlar, Çanakkale Seramiğin başı İbrahim Bodur ve adı Bağfaş olan Bandırma Gübre Fabrikası’nın kurucusu Recep Gençer’dir. Kalebodur seramikleriyle tanınan Çanakkale Seramik ile Bağfaş, birbirleriyle sıkı ilişki içinde olan iki firmadır. Bandırma-Erdek yolu üzerindeki Bağfaş tesislerinde Fosfat’tan yapay gübre üretilir. Bağfaş patronu Recep Gençer, aynı yerde kükürtü işleyip sülfürik asit yapacak İşkur adlı bir yeni fabrika kurar. İnşaatın kazı ve tesviye işlerini Şahinkaya askeri birliklere yaptırır.

12 Eylül'ün karanlık generali: ABD ile derin ilişkisi... - Resim: 4

Şahinkaya, İbrahim Bodur ile Recep Gençer’e “o yıl emekli olmasının ihtimal dâhilinde bulunduğunu” söyler ve “istikbalinin teminat altına alınması için bu iş adamlarından yardım” rica eder. Hava tümgeneralinin bu ricası adı geçen parababalarının tarafından kabul edilir ve generalin eşi Sema Şahinkaya İşkur’a hissedar yapılır. Böylece Şahinkaya eşi vasıtasıyla İşkur’un 16 kurucu ortağından biri durumuna gelir. (Gerçek gazetesi, Ocak 1984)

Kaynak: Editör:
Etiketler: İŞKUR-BAGFAŞ-Bodur, ve, Şahinkaya,
Yorumlar
Haber Yazılımı