Miçotakis’ten 19 Mayıs’ta ‘Pontus Soykırımı’ mesajı
Haber
20 Mayıs 2024 - Pazartesi 15:47 Bu haber 555 kez okundu
 
Miçotakis’ten 19 Mayıs’ta ‘Pontus Soykırımı’ mesajı
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 19 Mayıs günü yayınladığı mesaj ile Türklerin Pontus Rumlarını katlettiğini ileri sürerek bu sözde katliamın ‘soykırım’ olarak tanınması çağrısında bulundu
Dünya Haberi
Miçotakis’ten 19 Mayıs’ta ‘Pontus Soykırımı’ mesajı

Yunanistan  Başbakanı Kiryakos Miçotakis, dün sosyal medya platformu Facebook üzerinden kışkırtıcı bir mesaj yayınladı. 19 Mayıs’ı, Pontus Rumlarının Türkler tarafından vahşice yok edildiği gün olarak niteleyen Miçotakis, şu ifadeleri kullandı:

 

“Her yıl 19 Mayıs'ta yaptığımız gibi, imha edilen, işkence gören ve ata yurtlarından koparılan binlerce Pontus Rumunun anısına başımızı öne eğiyoruz. Aynı zamanda, ulusumuzun bu köleleştirilememiş kesiminin, anavatanımızın ekonomik ve sosyal dönüşümüne katkılarını da onurlandırıyoruz. Onların zengin kültürel mirası, dünyanın her yerinde Yunan kimliğinin ayrılmaz bir parçası olmuştur, olmaktadır ve olacaktır.”

‘ISRAR EDİYORUZ!’

Miçotakis, “Bazı yaralar asla iyileşmeyebilir.” dedi. Tarihi hafızayı canlı tutmanın, kalıcı bir borçları olduğunu söyleyen Miçotakis, “Bu acının unutturulmasına karşı sürekli teyakkuz halinde olunmalıdır. Protestomuz, haklılığımızı savunurken çıkan sesimiz, zamanı durduracak ölçüde yüksek olmalıdır. Ta ki uluslararası toplum Pontus Helenizmi Soykırımı’nı resmen tanıyana kadar.” ifadelerini kullandı.

Miçotakis şöyle devam etti:

 

“Bu nedenle bu yılki ‘Anma Günü’, gürleyen bir sorumluluk çağrısına dönüşmelidir. İnsanlar, dünün tutsakları olmayı bırakmalı, barış ve adalet pusulasıyla, yaşadıkları günleri inşa etmelidirler. Ve tarihten alınan bu dersleri, daha iyi bir geleceğe götüren ivmeye dönüştürmelidirler. İşte bu yüzden dinlenmiyoruz. Savaşmaya devam ediyoruz! Unutmuyoruz da. Sahip çıkmakta ısrar ediyoruz!”

BARTHOLOMEOS’UN MAĞARA ZİYARETİ

Fener Rum Patriği Bartholomeos da 2018 yılında bu konuyla ilgili dikkat çeken bir Karadeniz gezisine çıkmıştı. Samsun'un Bafra ilçesine giden Bartholomeos, Nebiyan Dağlarına çıkmıştı. On Dokuz Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, o ziyaretin anlamına Aydınlık’a anlatmıştı:

“Bafra, Rum çetecilerin büyük katliamlar yaptığı yerdir. Nebiyan Dağları var orada. Rum çeteciler Türkleri göçe zorlamak için etraftaki köylere saldırıyorlardı. Orada iki köy var mesela. O iki köyde yaşayan 372 kişinin hepsini öldürüyorlar. Erkekler o dönem harpte. Dolayısıyla köyde sadece yaşlılar, kadınlar ve çocuklar var. Bu çok büyük bir infial yaratıyor. Topal Osman Ağa, müfrezesinden bir grubu gönderiyor oraya. Bunlar geliyorlar, bu işi yapanları tespit ediyorlar. O katliamı yapanları Otkaya Mağarası'na götürüp infaz ediyorlar. İşte Bartholomeos o mağarayı ziyaret etti. Yanında bir profesör var. Diyor ki; işte efendim Otkaya Mağarası'nda şehit edilen azizlerimizi anmaya geldik. Atalarımızı anmaya geldik... İzinsiz olarak gidiliyor oraya da. Bartholomeos bu tür tahrikleri sıkça yapıyor.

PONTUS HAYALLERİ

“Biliyorsunuz tıpkı sözde Ermeni Soykırımı'nda olduğu gibi bir de sözde Pontus Soykırımı ortaya çıkardılar. 1997'de Yunan Parlamentosunda bunu kabul ettiler. Bartholomeus'un Amerika'ya patrik olarak atadığı adam, orada çok ciddi bir çalışma yürütüyor ve Doğu Karadeniz'de 353 bin Rum'un Türkler tarafından katledildiğini anlatıyor. Her 19 Mayıs'ta Selanik'te, şurada, burada büyük anmalar yapıyorlar. Bu anma toplantılarına meclis başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları katılıyor. Hatta bir belediye başkanı bir ara 'Böyle şey olmamıştır.' dedi, adamı linç etmeye kalktılar. Türkiye düşmanlığı üzerinden bir kimlik oluşturmaya çalışıyorlar.

“Şimdi o mantıkla biz de devam edersek, yüzyıllarca kaldığımız Balkanlar'ı istememiz lazım. Ama bugün orada çeşitli devletler var. Buralar bizim mi? Yani tarihin sayfalarını belli bir yerde kapatmak lazım. 15 Ağustos 1461'de Trabzon, Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildi. Bunlar hala 'Trabzon 1461'den beri işgal altında' propagandası yapıyorlar. Bu bir hayal.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: Miçotakis’ten, 19, Mayıs’ta, ‘Pontus, Soykırımı’, mesajı,
Yorumlar
Haber Yazılımı