‘Saadet zinciri’
Haber
06 Mayıs 2022 - Cuma 12:25 Bu haber 2402 kez okundu
 
‘Saadet zinciri’
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, 'saadet zenciri' adı altında yapılan soygunları değerlendirdi.
Manşet Haberi
‘Saadet  zinciri’

Türkiye’de orta yaş ve yaşlı kuşak yakın tarihte yaşanmış banker faciasının sonuçlarını anımsar Banker Kastelli, Banker Bilo gibi isimler reklamlara, filmlere, şarkılara, kitaplara  konu olmuş, on binlerce  insan  facianın sonuçlarını ağır  şekilde yaşamıştı.

 

Şaka gibi, bir anımsayın.!

 

1980 askeri darbe yönetimi döneminde  ‘Banker Kastelli’ olarak bilinen  Abidin Özden,220 bin kişiden yaklaşık 100 milyar TL. toplayarak ününe ün ve servetine servet katarak , bir anlamda ‘kolay para kazanmanın’ yada ‘paradan para kazanmanın’ bir anlamda kitabını yazmış, oluşturduğu ‘saadet zinciri’ ile ‘efsane ‘ olmuş ve  daha sonra ortaya dökülmüş suistimallerle  dolandırıcılıktan yargılanarak yargı karşısında 8,5 yıl ceza talebiyle yargılanıp, beş yıl sürmüş, yargı sürecinden sonra beraat etmişti. Sonuçta kaybeden kolay yoldan para kazanma hayalleri peşinde koşan on binlerce  insan olmuş birikimleri buhar olmuştu.

 

Sonraki yıllarda Çiftlik Bank ve ‘Tosuncuk’ ile tanıştık. Aynı şekilde kolay para kazanmak umuduyla  ‘tosuncuk’un ağına düşen on binlerce insan, halktan milyonlarca  lira toplayarak  ile bir anda  ortadan kaybolmuş ve birikimler  buharlaşmış, Tosuncuk, Emniyete teslim olup, yargılandığında ’paralarını zorla mı aldım’ diyerek savunmasını yapmıştı.

 

Bugün ayrı faciayı kripto para vakasında görüyor,yaşıyoruz.. Kolayından para kazananların ve dolandırıcıların iştahını kabartan  devlet denetimi ve koruması, yasal çerçevesi belirlenmemiş bir alandan  söz ediyoruz. Örneğin; Thodex’de 356 milyonluk vurgun var ve 400 bin kişi mağdur. Dogecoin Mining sisteminde 100 milyon dolarlık vurgun var ve bin kişi mağdur olmuş. Bitrota'da 200 milyon dolar vurgun olmuş ve 5 bin kişi mağdur durumda. Vatandaş bu sisteme giriyor. Dijital cüzdana parayı yatırıyor. Ve yeterli miktara ulaşıldığında dijital cüzdanlar boşaltılıyor. Sonrasında on binlerce mağdur, feryat figan ‘kurtar bizi Devlet Baba’ diyerek tüm saadet zincirlerinde yaşadığımız, tanık olduğumuz  gibi  devlet yapısına hücum ediyor.

 

Anlamlı bir deyişimiz var: Bedava ve zahmetsiz peynir, fare kapanında bulunur.! Çalışmadan, emek harcamadan, üretmeden kolayından para kazanmak hayaldir, tuzaktır. Zengin olma hayaliyle dolandırıcıların, simsarların elinde oyuncak olur, mağdur kılınır, birikimlerinizden olursunuz.

 

Bizden uyarması..

Kaynak: Editör:
Etiketler: ‘Saadet, , zinciri’,
Yorumlar
Haber Yazılımı