SUBAŞI:DÜNYA HABİTAT GÜNÜ BALIKESİR’DE KUTLANACAK
Haber
02 Ekim 2022 - Pazar 08:19 Bu haber 1760 kez okundu
 
SUBAŞI:DÜNYA HABİTAT GÜNÜ BALIKESİR’DE KUTLANACAK
AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısıyla Pazartesi günü Balıkesir’de gerçekleştirilecek olan Habitat günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Bölge Haberi
SUBAŞI:DÜNYA HABİTAT GÜNÜ BALIKESİR’DE KUTLANACAK

Basın toplantısının ilk bölümünde geçtiğimiz günlerde Mersin Mezitli’de meydana gelen hain terör saldırısına değinen Milletvekili Yavuz Subaşı şunları dile getirdi;
“Sözlerimin başında Mersin Mezitli’de terör örgütü PKK tarafından yapılan hain saldırıda şehit olan polis memurumuz Sedat Gezer’i rahmetle anıyor, Yüce Rabbimden rahmet diliyorum.
Ailesine ve Emniyet Camiamıza başsağlığı diliyorum.
Bu hain saldırıyı gerçekleştiren terör örgütü pkk’yı kınayamayan muhalefeti, 6 ‘lı masayı kınıyorum.
Eylemi gerçekleştiren alçağın ismi, CHP’nin hiçbir şey yapmadı, iktidarı eleştirdi diye hapse atılan, tutuklanan gazeteciler olarak hazırladığı raporda maalesef geçmişti.
Bu durumu Aziz Milletimize havale ediyorum.”

DÜNYA HABİTAT GÜNÜ BALIKESİR’DE KUTLANACAK

Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi kutlanan Habitat Günü’nün bu yıl Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın katkılarıyla Balıkesir’de kutlanacağını ifade eden AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı konuya ilişkin şunları dile getirdi;
“Habitat, Birleşmiş Milletler programı olup sürdürülebilir insan yerleşimleri oluşturmak, herkes için yeterli konut sağlamak gibi belli amaçları vardır.
20 yılda bir bu amaçlar çerçevesinde konferanslar düzenlemektedir.
İlk konferans, 1976 yılında Kanada Vancouver kentinde;
İkinci konferans, 1996 yılında İstanbul’da;
Üçüncü konferans, 2016 yılında Ekvator Kito’da yapılmıştır.

Buna ilave olarak her yıl da Dünya Habitat Günü, her yılın ekim ayının ilk pazartesi günü kentlerin ve kasabaların durumunu göz önüne almak için kutlanır. Toplantılar yapılır, çalışmalar yapılır.
Dünya Habitat Günü ilk olarak 1985 yılında Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği tarafından kararlaştırılmış ve ilk defa 1986 yılında kutlanmaya başlanılmıştır. 
Dünya Habitat Günü’nün hedefi tüm insanların en temel hakkı olan barınma konusunda çalışmalar yapmak ve tüm yerleşimlerde bu hakkı elde etme konusunda yaşanan eksiklikleri gidermektir. 
Bu hedeflerle birlikte Dünya Habitat Günü insanlara yaşadıkları kentin geleceğini belirleyebilecekleri güce sahip olduklarını hatırlatmayı sağlar.
1986 yılından itibaren Birleşmiş Milletler Genel Kurul kararı ile kutlanan Dünya Habitat Günü, her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanır ve Birleşmiş Milletler tarafından kasaba ve şehirlerin durumu ve herkesin yeterli barınma hakkı üzerinde düşünmesi için kabul edilir.
Geçtiğimiz yıllarda New York, Londra, Dubai, Brüksel, Washington DC, Şangay gibi şehirlerde kutlanan Dünya Habitat Günü Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Yücel Yılmaz’ın 2020 yılında başlatmış olduğu girişimler sonucunda 2022 yılında Balıkesir’de yapılmasına Birleşmiş Milletler tarafından karar verilmiştir.”

AK PARTİLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI CHP’Lİ BELEDİYELER GİBİ EŞEK AYI HEYKELİ DİKMİYOR

Son dönemde yaptırdıkları heykeller ile gündeme gelen CHP’li Belediyelere de atıfta bulunan Milletvekili Yavuz Subaşı, AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın yaptığı faaliyetleri örnek göstererek şu ifadeleri kullandı;
“20 Eylül tarihinde New York BM Habitat Binasında Habitat gününün yapılması kararlaştırılıp protokol imzalanmıştır.
Ve 3 Ekim 2022 Pazartesi günü Dünya Habitat Günü Balıkesir’de yapılacaktır. 
Evet, belki Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP belediyeleri gibi çekirdek çitleyen eşek heykeli, ayı heykelleri vb. faaliyette bulunmuyor.
Teröristlerin ve ahlaksızların kitaplarını basıp dağıtmıyor.
İşte burada AK Parti’li Belediyeler ile CHP’li belediyelerin vizyon farkları ortaya çıkmış oluyor.

BİZ İŞİMİZE BAKIYORUZ

AK Partili Belediyelerin yaptıkları icraatlar ile ön plana çıktığını ifade eden Vekil Subaşı sözlerini şöyle sürdürdü;
“Biz işimize bakıyoruz. Dünya Habitat Günü çerçevesinde her yıla özel bir tema belirlenir ve yapılacak etkinlikler bu temayla birlikte ilgili alt temalar etrafında toplanmaktadır. 
Önceki yıllarda seçilen temalara örnek olarak; 
“Evsizler için Barınak”, “Bizim semtimiz” ve “Daha Güvenli Şehirler” gösterilebilir.
Birleşmiş Milletler kuruluşundan bugüne dünyanın dört bir yanında yoksulluk ve açlık başta olmak üzere bu sorunlarla mücadele etmektedir. UN-Habitat ile birlikte bu geniş çaplı mücadelenin konut ve yaşam alanlarındaki çözümleri aranmaktadır. 
Dünya Habitat Günü ile her yıl belirli temalar çerçevesinde bu sorunların dile getirilmesi, harcanan kaynakların doğru yönlendirilmesi ve sorunlara doğru yöntemlerle yaklaşılması açısından kayda değer bir mihenk taşı olmaktadır.
Yapılacak toplantıda Kentlerin sorunları, kentlerde yaşanan yoksunluk, evsizlik ve eşitsizlik konuları ve bir kentte bütün olarak hissedilen yoksulluk sorunlarına dikkat çekilmesi için D.H.G. önemli bir alan sergilemektedir. 
New York, Hong Kong ve İstanbul gibi metropol kentlerde dışlanan topluluklar, işsizler, evsizler ve gecekondu sakinleri gibi ortaya çıkan belirli kesimlerle sınırlı olduğu düşünülen sorunlar Afrika ya da bazı Orta Doğu ülkelerinde ulusal düzeyde ortaya çıkabiliyor. 
UN-Habitat için Dünya Habitat Günü’nde göz önünde bulundurulması gereken konulardan bir diğeri de kentsel yayılma. 
Habitat kentsel yayılma ve beraberinde getirdiği sorunlar için kent planlaması ihtiyacını ve kentlerdeki büyümenin kontrol altına alınması gerektiğini ortaya koyuyor.
Kentlerin gelişmesiyle birlikte köyden kente göç de artmaya devam ediyor. Geçmişte 30’larda olan kentte yaşama oranı bugün 50 seviyesini geçmiş durumda. İnsanlar kentleri fırsatların kaynağı ve daha iyi bir yaşama açılan kapı olarak görmekte. 
Köyden göç edenlerin bir kısmı hayallerindeki fırsatları yakalayamazken, bu sonucun kente olan göçe bir etkisi olmamakta ve göç devam etmektedir.
Şehirler, özellikle büyükşehirler gerçekten de birçok fırsatlar barındırır. Üretimin, tüketimin, canlılığın ve fikirlerin kaynağı şehirlerdir. 
Ancak şehirler insanlarla birlikte yaşamaktadırlar.
Fırsatları yaşatmak için bu fırsatların sürdürülebilir ve ticari olarak “kârlı” olmaları gerekir.
İnsanların çekindiği, dışladığı ve uzaklaştığı bölgeler bu biçimde fırsatlar yaratmaktan yoksundurlar. 
Bu bölgeler bazen bir mahalle, bir sokak ve başlı başına bir kent olabilmektedir.
Adil kent, Adil yaşam Hakkı bir başka çalışma konusu olup iyi planlanmış şehirler yeni iş kolları yaratabilir ve kent bünyesinde yeni girişimlere olanak vererek hem kent sakinleri hem de gelecekteki kentliler için de fırsatlar üretmeye devam edebilir. 
UN-Habitat dünya genelinde eşitlikçi politikalar yürütmekte ve başkaları tarafından yürütülen bu politikaları desteklemektedir. 
Kent içerisindeki ayrışım ve adaletsizliğe karşı farkındalık yaratmak için çalışmalar devam etmekte, Habitat tarafından raporlanmaktadır.
Yine önemli konulardan bir diğeri; Küresel Isınma’nın Etkileri tüm dünyayı etkilemektedir.
Küresel Isınma ile ilgili sakıncaların artmasıyla birlikte Dünya Habitat Günü de atık yönetimi ve atık üretiminin azaltılmasıyla ilgili temalarla atık mücadelesine destek vermiştir.
Az önce de ifade ettiğim gibi BM, her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi gününü ise “Dünya Habitat Günü” olarak çeşitli etkinliklerle, çeşitli temalarla kutlanmaktadır.
2022 yılı “Dünya Habitat Günü” ise 3 Ekim tarihinde Balıkesir’de yapılacaktır. 
Muhalefetin bu etkinliği tüm önemsizleştirici, alaylı ifadelerle küçümseyici tavrı sadece bizim azmimizi arttırmaktadır.
Bunların sadece ve sadece kendi çaplarını ve vizyonlarını ortaya koyan muhalefet anlayışı bize üstat Necip Fazıl Kısakürek’in şu sözlerini hatırlatıyor.
Ey Muhalefet,
Sen benim ifadem ve hızımsın;
Gündüz geceye muhtaç, bana da sen lazımsın.
Evet, sözlerimin sonunda Dünya Habitat Gününün Balıkesir’de yapılmasını gerçekleştiren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yücel Yılmaz’ı tebrik ediyorum. İlgi duyan herkesi Dünya Habitat Gününe bekliyoruz.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: SUBAŞI:DÜNYA, HABİTAT, GÜNÜ, BALIKESİR’DE, KUTLANACAK,
Yorumlar
Haber Yazılımı