Yeni asgari ücret 5500 TL
Haber
01 Temmuz 2022 - Cuma 18:22 Bu haber 2435 kez okundu
 
Yeni asgari ücret 5500 TL
Asgari ücrete yüzde 30 oranında ek zam zam yapıldı. Yeni asgari ücret Temmuz ayından itibaren net 5 bin 500 lira olarak belirlendi. Karar işçi, işveren ve hükumetin ortak mutabakatıyla alındı.
Ekonomi Haberi
Yeni asgari ücret 5500 TL

Milyonların beklediği yeni asgari ücret rakamını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin Temmuz ayından geçerli olacak şekilde net 5 bin 500 lira olduğunu açıkladı. Böylece asgari ücrete yüzde 30 oranında ek zam yapıldı.

Asgari ücrete Temmuz ayında ara zam belirlendi. Açıklamayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İstanbul'daki Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde yaptı. Açıklamaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Özgür Burak Akkol da katıldı.

 

 

SOSYAL DEVLET İLKESİNİN YANSIMASI

Çalışanları enflasyona karşı koruyacaklarını belirten Bakan Vedat Bilgin konuşmasında şunlara yer verdi:

“Bugüne kadar koruduğumuz gibi koruyacak bir neticeye ulaştırdık, size arz ettik. Asgari ücretin bütün ücretlilerden vergi dışı bırakılması tüm çalışanlara yansıyacaktır. Tüm kamu çalışanları ortalama olarak 300-350 lira gelir elde edeceklerdir. Cumhurbaşkanımızın sosyal devlet ilkesi gereğince yansıması olarak değerlendirilmesi olarak altını çizmek isterim.”

VERGİ ALINMAMAYA DEVAM EDECEK

İşveren tarafı ise tüm imkanları zorladıklarını belirtti. Üçlü mutabakat ile kararın alındığına dikkat çeken Özgür Burak Akkol, “Aralık ayında başlayan uzun yılların konusu olan asgari ücrete kadar olan kısımdan vergi alınmaması konusu aynen devam ediyor olacak. 15 milyonun üzerinde çalışanın istifade ettiği bir konu. Çalışan ve işletmeler için büyük kazanımdır” dedi.

 

 

TALEPLERİMİZİ İLETTİK

İşçi tarafını temsil eden Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da açıklamasında şunları belirtti:

“15 gün evvel yaptığımız ziyarette taleplerimizi ilettik, siz de komisyonu topladınız. İnşallah bugün toplumu memnun edecek bir rakam olur da toplum rahat eder biz de dua ederiz.”

VATANDAŞIN SORUNLARINA ÇÖZÜM

Dünyanın küresel bir kriz ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan da şunları söyledi:

“Enflasyon tüm dünyanın en öncelikli sorunudur. Kendi gerçeklerimiz ve alışkanlıklarımız nedeniyle enflasyon rakamları farklı tezahür etmektedir. Fiyat artışlarının oranları değişik olsa da ekonomik işleyişe etkisi aynıdır. Bu anlayışla her gelişmeyi yakından takip ederken asıl dikkatimizi kendi vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne verdik. Yatırım, istihdam, üretim, ihracatla büyüme esasına dayalı ekonomi programıyla yapıyoruz. Terörle mücadelede çok iyi seviyeye geldik.

 

 

YÜZDE 50 ARTIŞ YAPILMIŞTI

“Ekonomi programımızı kararlılıkla uygulayarak bu durumdan en az kayıpla çıkarmanın içindeyiz. Kendimizi dünyadan pozitif ayrıştırarak gördük. Tedarik zincirlerinin çöktüğü dönemde Türkiye hem kendi hem de ihracatıyla elindeki imkanları herkesle paylaşan ülke olarak öne çıkmıştır. Tüm bunları yaparken vatandaşlarımızı günlük hayatlarında fahiş fiyat artışları ve enflasyon sebebiyle yaşadığı sıkıntıları görmezden gelmedik. Pek çok tedbiri devreye aldık, almaya devam ediyoruz. Her alanda üretimi destekleyerek çarkların durmasına müsaade etmedik. İstihdamın 30.5 milyona yaklaşması ihracatın 250 milyar dolar eşiğine gelmesi bu çabaların ürünüdür. Kimseyi sahipsiz çaresiz bırakmadık. Bir diğer tedbirimiz çalışanları sadece enflasyona ezdirmemekle kalmayıp hayat pahalılığı karşısında daha güçlü şekilde desteklemektir. Yılbaşında maaşlara çok ciddi artışlar yapmıştık. Asgari ücretlilerin ücretlerinde yüzde 50 artış gerçekleştirmiştik. Gelen yükün tamamını da işverenin üstüne yıkmadık. Devlet olarak tüm maaşların Asgari Ücret kadarki kısmından alınan vergilerden feragat ettik. Aralık-Ocak aylarının enflasyonda yol açtığı kamburun artışın yetersiz kalmasına yol açtığını tespit ettik.

İŞVERENE 100 LİRA DESTEK

“Asgari ücretlilerin kayıplarını telafi etmeyi uygun gördük. Komisyonu toplantıya çağırdık. Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Yeni asgari ücret Temmuz ayından itibaren yüzde 30 oranında ara artış yapıyoruz. Yeni asgari ücret net 5500 lira olacaktır. İşçi başına devletimiz işverenlere 100 lira destek verecektir. Yeni asgari ücretin tüm çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Asıl asgari ücret yılbaşında gerçekleşecek. Yılbaşında devreye aldığımız asgari ücret kadar gelirin vergi dışında kalması nedeniyle kamu çalışanlarına bu artış ortalama 300 lira olarak yansıyacaktır. Türkiye büyüdükçe, geliştikçe elindeki imkanları milletin her bir ferdiyle paylaşmayı sürdürecektir.”

ERDOĞAN'DAN ATALAY'A: SENİN BAŞINDA DA SAÇ KALMADI YA

Asgari ücret açıklamasından sonra Fotoğraf çekimine geçen heyetin arasındaki sohbet yüzleri gülümsetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'a, "Senin başında da saç kalmadı ya" dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Yeni, asgari, ücret, 5500, TL,
Yorumlar
Haber Yazılımı