Arıcan: Bandırma'ya vasiyet
Haber
10 Şubat 2023 - Cuma 20:19 Bu haber 2258 kez okundu
 
Arıcan: Bandırma'ya vasiyet
Gazeteci-Yazar Arıcan, eski belediye başkanı Dr. Halil Ünlününandırma' ya vasiyetini yazdı.
Manşet Haberi
Arıcan: Bandırma'ya vasiyet

Evet, bu kentin beRahmetli eski belediye başkanı Dr. Halil Ünlü’yü anımsıyor musunuz?Anımsayın,! Hele Kahraman Maraş depreminin acısının çöreklendiği şu günlerde iyi anımsayın.!Deprem gerçeğini  en yakın yaşadığımız günlerin adıdır Halil Ünlü. Oğlunu 99 Kocaeli/ Gölcük depreminde yitirdiği günleri gün gün yaşadık, acısına ortak olduk.

 

lediye başkanının asker oğlu depreme kurban gitti ve oğlunu yitirmiş Ünlü, o koşullarda başkanlık görevine başarıyla devam etti. O acılı günlerin en yakın tanığı ve hala CHP’den belediye meclis üyeliği görevini yürüten koca yürekli Ümit Durukan’dı.

 

Acıların izini sürmek yaşamın izini sürmektir. Ünlü kendisini ölüme taşıyan son yolculuğa çıktığında aslında ölümü de sessiz sedasız kabullenmişti ama kahırlı yaşamına yön veren son öğüdünü asla  unutamam: “Bandırma için temel hedef, sağlam Bandırma’nın yaratılması olmalıdır!”…

 

Sevgili hocam Yaşar Kırbıyık,’Sevdiğim Başkanlarım’ yazı dizisinde Ünlü’yü ne güzel hicvetmiş, yad etmiş.Yılların dili olsa ama yok.! Dili olsa ben sancılı yıllar derdim. Onun için sürekli yaralı Bandırma, konuşmalı. Bırakın kent konuşsun diyor, yaralarını sarsın istiyorum. 1999-2004 yılları dönemi ile ilgili söylenecek, sorgulanacak çok şey var. Örneğin, Gönen’den taşınan suyun hikayesi. İDO yolu, kentsel demokraside Danışma Meclisi ’atılımı,’Ak saçlı prens’ atraksiyonu gibi onlarca operasyon bu dönemde yaşandı. Ama kent ve hatta toplum olarak bir özrümüz var, ya balık hafızalı ya da ne varsa çabuk unutuyoruz. Ortada sürekli unuttuğumuz ahdı vefa olmalı…!

 

Örneğin ne oldu, bir bakalım:

 

-Kentin bütününün zemin etüdü yaptırıldı, Neresi çürük neresi sağlam röntgeni çekildi. Kısmi açıklandı ve “infial yaşanır tamamını nasıl açıklayalım?” dendi. Yanlıştı. Aradan kaç yıl geçti, açıklanamadı. Buyrun, şimdi açıklayın! Millet nerede, nasıl oturduğunu bilsin.!

 

 -99 depremi sonrası hazırlanan Acil Eylem Planı bu dönemde hazırlandı ve kriz merkezi oluşturuldu. Kamu-özel kurumlar arası koordinasyon sağlandı. Toplanma merkezleri belirlendi ve yeni deprem yönetmeliği yasası, Ünlü döneminde yürürlüğe girdi. Bir anlamda bugün bu alanda yürütülen tüm çalışmaların temeli o yıllar içinde atıldı.

 

-Kentin sıkışıklığı, yolların darlığı biliniyor, Olası bir depremde yangın büyük risk. Kırbıyık’ın da dikkat çektiği gibi, Ünlü döneminde kentin bazı bölgelerine konulan yangın vana sistemleri  ne oldu? Daha komiği, Türkiye’de ilk defa Bandırma’da gerçekleşen Deprem Simülasyon Evi, yok kabul edilmenin ötesinde adeta imha edildi. Oysa ki Ünlü’nün bu işte ne çok emeği vardı.

 

99 depremi sonrası Dr. Ünlü’nün başkanlığı döneminde anımsadıklarım bunlar, Ama fazla ama eksik.  94 yerel seçimlerinden sonra başlatılmış yapılan işlere sahip çıkılmamıştır. Bu noktada önemli olan devamlılıktır. Taşın üstüne taş konmasıdır.

 

Rahmetli Ünlü, bir hedef koydu vasiyet etti kente: ‘Sağlam Bandırma’nın yaratılması.! Bir hekimin, beş yıl hizmet vermiş bir belediye başkanının vasiyetiydi, önemsenmedi.!

 

Aradan yıllar geçtikten sonra Başkan Tosun’un şu sözleri manidardır:   Son dönemlerde yaşanan depremlerden sonra yerel yönetim olarak deprem komisyonu kurduk. Jeoloji mühendisi arkadaşlarımız çalışmalarını gerçekleştiriyor. Fakat daha somut adımlar atmamız gerekiyor. Özellikle kentimizde 99 depremini görmüş binalarda ciddi tehlike olduğuna inanıyoruz. Sadece illerde olan AFAD ekiplerinin ilçemizde de bulunması için valiliğimizle toplantı yapmıştık. Fakat bu konuyla ilgili bazı sıkıntıların olduğu söylendi. Burada yapılacak çalıştayın sonucuna göre Kaymakamımız Engin Aksakal ile birlikte valiliğimiz ve ilgili bakanlıklarla görüşüp ortak akılla hareket edeceğiz.” dedi.

 

Nereye ve ne zamana döndük?

 

2023 yılından 1999 yılına.!

 

Sormak gerekiyor: Depremde bir enkaz başındayız, Nerede kalmıştık?

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Arıcan:, Bandırma'ya, vasiyet,
Yorumlar
Haber Yazılımı