Özsan'ı arkadaşları anlattı
Haber
21 Aralık 2022 - Çarşamba 05:14 Bu haber 2335 kez okundu
 
Özsan'ı arkadaşları anlattı
Gazeteci Nuri Çolakoğlu, Müzik Eğitimcileri Derneği Başkanı Refik Saydam, Türkiye Sanatçılar Birliği Başkanı Murat Demirbaş; Özsan’ın büyük işler başardığını söyledi. Aydınlık'a konuşan arkadaşları, Özsan’ın vefatını haber yapanların siyasi mücadelesini perdelediğine dikkat çekti.
Bandırma Haberi
Özsan'ı arkadaşları anlattı

ALİ ULUSOY

Besteci, müzisyen, akademisyen ve devrimci sanatçı Sarper Özsan, 78 yaşında Ankara’da hayatını kaybetti. Akıllara kazınan 1 Mayıs Marşı ile tanınan Özsan, yalnızca bu parça ile bilinse de, aslında çok sayıda eseri bulunan bir besteci olmasının yanı sıra hayatı boyunca Vatan Partisi saflarında örgütlü mücadelede yer almış bir devrimciydi. 1970’li yıllarda Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) için yaptığı müzikler ve kurduğu Aydınlık Korosu, parti ve sanat ilişkisinde çığır açtı. 1 Mayıs Marşı ise milyonlara hitap etti. Yarım asırlık mücadele arkadaşları, Sarper Özsan’ı Aydınlık’a anlattı.

Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, Sarper Özsan için şunları söyledi:

 

“En eski üyelerimizdendi. Onun kadar dürüst, saf, temiz bir insan çok az rastladım hayatımda. Yunus Emre diyor ya ‘Çok canavarlar yürür donunda dervişlerin’ diye. Mao ‘Benim içimde yüzde kırk maymun vardır’ diye ifade ediyor. Sarper’in içinde tek bir canavar bile yoktu.

Partiye bütün hayatı boyunca bağlıydı. Aydınlık Korosu’nu kurdu ve çalıştırdı. Çok güzel besteler yaptı. Hitler’in Korku ve Sefaleti oyununun bütün şarkılarını o bestelemişti. Orada ‘Durduramayacaklar Halkın Coşkun Akan Selini’ gibi güzel parçalar var. 1 Mayıs Marşı, Enver Gökçe şiirinin besteleri, Türkiye’nin devrim tarihine ve müzik tarihine girdi. 1 Mayıs Marşı’nın sözleri de kendisine aitti. Çok esaslı bir arkadaşımızdı, karakterli, devrimci, tertemiz.  Saygıyla anıyoruz kendisini, unutulmayacak bir insan Sarper Özsan. Türkiye’nin devrim tarihine ve sanat tarihine adını altın harflerle yazdırdı.”

 

CEM KARACA’YI DEVRİMCİLEŞTİRDİ

Cem Karaca’nın 1 Mayıs Marşı’nı söylemeyi çok istediğini fakat Sarper Özsan’ın bunu kabul etmediğini belirten Perinçek, Cem Karaca’nın 1 Mayıs Marşı’nı söylemesi için Özsan’ı ikna ettiğini söyle anlattı:

“Cem Karaca bana geldi. ‘Ağabey’ dedi, 1 Mayıs’ı ne olur Sarper’e bir emir ver de bana versin söylemem için.’ Dedim ki öyle emirle olmaz, onu ikna edelim. Bakırköy’de bir gün Cem Karaca’yı ve Sarper Özsan’ı çağırdım, beraber yemek yedik. Sarper, ‘Cem Karaca marşı söylemeyi bilmiyor, hakkını vermiyor, marşı rock gibi söylüyor’ diyordu. Sonunda 1 Mayıs marşını Cem Karaca’nın söylemesi için ikna ettik.

Sarper Özsan’ın Cem Karaca’yı çok etkilediğini belirten Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ethem Sancak da, Cem Karaca’nın devrimcileşmesinde Sarper Özsan’ın büyük rolü olduğunu aktardı. Sarper Özsan’ın partili hayat konusunda Cem Karaca’yı eğittiğini belirten Sancak, Özsan’ın 1 Mayıs Marşı’nı vermesi için Cem Karaca’nın sıradan bir koro neferi olarak sahneye çıkmasını şart koştuğunu belirtti. O koro konserini ise Adnan Akfırat anlattı:

“1977-78’de Sarper Özsan’ın çalıştırıp yönettiği, işçi, köylü ve öğrencilerden oluşan Aydınlık Korosu’nun en az yetenekli üyesi idim. Çok çalışarak, konserlerde yer alacak kadar yetkinleşmenin mümkün olacağını Sarper ağabeyden öğrendim.

 

Sarper Özsan, yaptığı işin hakkını vermek için özenli ve titiz olmanın ustalarından biriydi. Son derece sabırlı, merhametli, kazanıcı ancak bir o kadar da doğru sesi vermeyi ve uyum içinde hareket etmeyi öğretmek için ısrarcıydı. En iyiye ulaşmak için tekrardan bıkmazdı. En iyisini yapma isteğini bütün koro üyelerine aşılayacak kadar da liderdi.

1978 yılında Spor Sergi Sarayı’nda düzenlenen Aydınlık Şenliği için çalışmalarımızı hızlandırmıştık.

Aydınlık Korosu, bir dönem çalışmalarını öğrencisi olduğum Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü’nün salonunda yapılıyordu. Her hafta koro çalışma saatinden yarım saat önce gelirdi.

Koro ile çalışmaya başlamadan önce benim gibi aksayan üyeleri özel olarak çalıştırırdı. Bir gün tam koro çalışması başlayacak iken Cem Karaca salona girdi ve sessizce Sarper ağabeyin gösterdiği sıraya, benim yanıma girdi. O yıllarda Cem Karaca, ününün doruğundaydı. Biz sıradan Koro üyeleri müthiş heyecanlanmıştık. Sarper ağabey ise her zamanki sade titizliğiyle Koro’yu yönetti. Cem Karaca ile birlikte bazı parçaları ve bazı bölümleri defalarca tekrar ettik. Cem Karaca’nın Koro Şefimize gösterdiği saygı ve uyum ise hayranlık uyandırıcı idi. Cem Karaca üç kez Boğaziçi Üniversitesi’ndeki çalışmaya katıldı. Spor Sergi Sarayı’ndaki Aydınlık Korosu konserine de sade bir koro üyesi gibi katıldı. Koro salona girerken Cem Karaca’nın bütün vücudunu titreten heyecanı beni çok etkilemişti. Cem Karaca, heyecanını dindirmek için elimi tutu. Salona Cem Karaca ile el ele girdik. Konserimizi verip disiplin içinde çıktık. 8 Şubat 2004’te yitirdiğimiz değerli sanatçı Cem Karaca’nın elinin sıcaklığı hala ellerimde. Türk milletinin yetiştirdiği en seçkin müzisyenlerinden Sarper Özsan ağabeyimiz ise bilincimizi ışıtmaya, yüreğimizi coşturmaya devam ediyor.”

Sarper Özsan 2014 Nisan'ında İstanbul'da MÜZED tarafından düzenlenen
Uluslararası 1. İpekyolu Müzik Konferansında.

 

‘SİYASİ ÇİZGİSİNİ KENDİSİ BULMUŞTU’

Sanatçının arkadaşı gazeteci Nuri Çolakoğlu, Sarper Özhan’ı şöyle anlattı:

Ben Sarper Özsan’ı TRT’de çalışırken tanıdım. Kendi kendine gelişerek kendi siyasi çizgisini bulmuş, Türkiye’nin ciddi sorunları olduğuna inanmış bir arkadaşımızdı. Beraber çok güzel şeyler yaptık. Ankara Sanat Tiyatrosu’yla tanıştıktan sonra çok güzel işler yapmaya başladı. Bu arada Gorki’nin Ana oyunu sahneye koyulacaktı. Sahneye girerken bir marş söylenmesi gerekiyordu fakat metinde böyle bir marş yoktu. Sarper oturdu ve marşı kendisi besteledi ve 1 Mayıs oradan çıkarak bütün Türkiye’nin ağzına yapıştı ve herkesin söylediği bir marş haline geldi. Çok kolay söylenen, sözü kuvvetli, müziği kuvvetli, akılda kalan bir marştı. Çok değerli bir arkadaşımızdı. Çok inanmış bir arkadaşımızdı. Çok iyi işler yaptı ve bana kalırsa biraz erken bir saatte hepimize veda etti gitti.

 

DEVRİMCİ SANATÇININ NASIL OLMASI GEREKTİĞİNİ GÖSTERDİ

Sarper Özsan’ın üyesi olduğu Türkiye Sanatçılar Birliği (TSB), şu açıklamayı yaptı:

Türk Milletinin başı sağ olsun

Türk Müziğinin büyük ustası Sarper Özsan’ı kaybetmiş olmanın büyük üzüntüsünü yaşıyoruz. Yaşamı, kişiliği ve eserleriyle Türk Müziğinde eşsiz bir yere sahip olan Sarper Özsan, devrimci duruşu ile de genç sanatçılara örnek olmuştur. Bertolt Brecht tarafından Maksim Gorki’nin “Ana” adlı eserinden sahneye uyarlanan oyun için yaptığı müzikle emekçilerin sesi olan Özsan aynı zamanda Türk müziğine kazandırdığı çok sesli besteleriyle de tanınmaktaydı. Ankara Sanat Tiyatrosu’nda sahnelenen oyundaki müziklerin sözlerini de kendisi yazmış ve bu marş işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs 1974’te ilk kez meydanlarda seslendirilmiştir. Literatüre 1 Mayıs Marşı olarak geçen bu eser, yarattığı duygu ve müzik altyapısı ile emekçilerin devrimci özlemlerinin en güçlü ifadesi olmuştur.

Sarper Özsan’ın yaşamı boyunca örgütlü mücadeledeki ısrarı ve yaratıcı kişiliği devrimci bir sanatçının nasıl olması gerektiği konusunda örnek olmuştur.

Sanatını devrimci mücadelesinin harcına karıştırarak milletimizin gönlünde taht kurmuş Sarper Özsan’ın anısı Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde hep yaşayacaktır.

 

ÇAĞDAŞ TÜRK MÜZİĞİNİN USTASI

Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) Başkanı Refik Saydam, Özsan’ı şöyle anlattı:

Sarper Özsan, konservatuvar eğitimi, besteciliği, eğitimciliği, devrimci mücadelesi sürecinde ulusal müziğimizin bütün türlerini, uluslararası sanat müziğini, dünya devrimci müziklerini titizlikle incelemiş ve kendi müziksel biçemini oluşturmuş bir müzik ustasıydı. Uluslararası armoni sistemini öğrendikten ve uyguladıktan sonra Muammer Sun, Ertuğrul Bayraktar ve diğer başka bestecilerle birlikte Kemal İlerici’nin Türk Müziği Armoni sistemini, bestecinin kendisinden öğrenerek benimsemiş, yapıtlarında uygulamıştı. Etkisi ülkemiz sınırlarını aşan 1 Mayıs Marşı ve diğer devrimci şarkılarının yanında seçkin tiyatro, film müzikleri, koro ve çalgısal yapıtları, eğitim müziği çocuk ve gençlik şarkıları vardır. Emekçilerin devrimci mücadelesi içinde bestelediği, yarattığı şarkıları aynı zamanda kendi çalıştırdığı Aydınlık Korosunda, daha sonra Ruhi Su ve Dostlar Korosunda uygulamış, konserleri yankılar yaratmıştı.

“Ermeni Soykırımı” yalanına karşı 2006 yılında Almanya’nın Berlin kentinde düzenlenen
Talatpaşa Harekâtı’na katılan Sarper ÖZSAN, MÜZED Genel Başkanı Refik SAYDAM ile
Berlin'de Marks-Engels heykeli önünde.

‘SİYASAL MÜCADELESİNİ GİZLİYORLAR’

Sarper Özsan, Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) Üyesiydi. Derneğin İstanbul’daki 2014 1. İpekyolu Uluslararası Müzik Konferansında ve başka etkinliklerinde görev almış, katkılar sunmuştu.

Sarper Özsan emekçilerin, üretenlerin iktidar mücadelesinde gençlik yıllarından itibaren yaşamının sonuna kadar yerini almış, Vatan Partisi Merkez Karar Kurulunda görev yapmış bir halk önderiydi. Sarper Özsan’ın vefatını haber yapan kimi basın organlarının bestecinin siyasal mücadelesini, görevlerini gizlemeleri, sansürlemeleri besteciye ve gerçeğe saygısızlıktır.

Müzik eğitimcileri, sanatçıları, emekçiler Sarper Özsan’ı unutmayacaktır. Değerli müzik ustası Sarper Özsan üretenlerin, emekçilerin iktidar mücadelesinde, emperyalist zulme başkaldıran dünya halklarının mücadelesinde yaşayacaktır.

 

1 MAYIS MARŞI

Günlerin bugün getirdiği baskı, zulüm ve kandır

Ancak bu böyle gitmez sömürü devam etmez

Yepyeni bir hayat gelir bizde ve her yerde

 

1 Mayıs 1 Mayıs, işçinin emekçinin bayramı

Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı

 

Yepyeni bir güneş doğar dağların doruklarından

Mutlu bir hayat filizlenir kavganın ufuklarından

Yurdumun mutlu günleri mutlak gelen gündedir

 

1 Mayıs 1 Mayıs, işçinin emekçinin bayramı

Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı

 

Vermeyin insana izin, kanması ve susması için

Hakkını alması için kitleyi bilinçlendirin

Bizlerin ellerindedir gelen ışıklı günler

 

1 Mayıs 1 Mayıs, işçinin emekçinin bayramı

Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı

 

Ulusların gürleyen sesi yeri göğü sarsıyor

Halkların nasırlı yumruğu balyoz gibi patlıyor

Devrimin şanlı dalgası dünyamızı kaplıyor

 

Gün gelir gün gelir, zorbalar kalmaz gider

Devrimin şanlı yolunda bir kağıt gibi erir gider... 

Sarper Özsan

Kaynak: Editör:
Etiketler: Özsan'ı, arkadaşları, anlattı,
Yorumlar
Haber Yazılımı