Başkan Erdoğan: Fiyatları düşürün..!
Haber
24 Aralık 2021 - Cuma 15:18 Bu haber 4453 kez okundu
 
Başkan Erdoğan: Fiyatları düşürün..!
Fahiş fiyatlarla ilgili Erdoğan, 'Kurdaki fiyatları bahane ederek, fahiş fiyat artışları yapanlar oldu. Günde birkaç defa fiyat listesi düzenleyenlerin etiket değiştirenlerin millet adına takipçisi olacağımızı hatırlatmak istiyorum. İndirimi de özellikle yükselişteki hızdaki gibi bekliyoruz.' açıklamasını yaptı.
Siyaset Haberi
Başkan Erdoğan: Fiyatları düşürün..!

Toplantı, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde sat 14.00 sıralarında basına kapalı olarak bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantı öncesinde kısa bir konuşma yaptı.

 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Ülke olarak İzmir İktisat Kongresinden beri ekonomide bizi hedefimize ulaştıracak bir yön tayin etmenin gayreti içindeyiz. Dönemin ruhuna uygun araçlar ve yöntemlerle başlatıtğımız tüm hamleler maalesef bir kısım küresel, bir kısmı kendi iç dinamiklerimize bağlı sebepler dolayısıyla yarım kalmıştır. Hep söylediğim gibi 1923 İktisat Kongresi kararlarının ömrü, 1929 Büyük Buhranı’na kadar sürmüştür. Rahmetli Menderes ve Özal’ın başlattığı atılımların akıbeti de hepinizin malumu.

 

"TAMAMLAMAYI BAŞARDIK"

Türkiye ilk defa bizim hükümetlerimiz döneminde yaklaşık 20 yıllık kesintisiz bir kalkınma süreci yaşamıştır. Bu sayede asıl büyük ekonomik hamlemizi yapabilmemiz için gerekli olan altyapıyı önemli ölçüde tamamlamayı başardık. Tabii burada bir konuyu özellikle vurgulamak istiyorum. Hatırlarsanız Mayıs 2013 faiz 4,5'e kadar indirdiğimiz dönemdir. Enflasyon yine o dönemde 6,51... Buraya kadar düştü.

 

Arkadan patlayan malum Taksim Gezi olayları oldu. Çünkü bizim bu manevramızı hazmedemeyen güçler bu adımı attılar ve bununla orada adeta bir duvara çarpma olayı oldu. Burada tabii bir konu daha var. Biz göreve geldiğimizde IMF'e olan borç 23,5 milyar dolardı. Biz bu IMF'e olan borcumuzu yine Mayıs 2013’te son taksiti ödeyerek IMF’le olan işimizi bitirdik. Şu anda IMF’e borcumuz olmadığı gibi, IMF’le herhangi bir kontağımız da yok. Ama ana muhalefet, yanında birileriyle birlikte otellerin arka kapılarında malum bazı çalışmaları IMF’le yaptılar. Ana muhalefetin sözcüsü eski hazineci midir nedir o da o kulislerin içerisinde bizzat bulundu. Bunlar bize de zaman zaman IMF’i tavsiye edenler. Biz IMF’le bağları kopardıktan sonra kendileri ana muhalefet, yavru muhalefet beraber bankaların veya otellerin arka kapılarında veya kulislerinde kendilerine göre bazı çalışmaları yürüttüler.

 

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ 115 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

Bizim bu adımları atarken ilginç olan şey, başbakanlığım döneminde Nisan 2013 Merkez Bankamızın rezervi, 135,243 milyar dolardı. Sonra tabii bir iniş yaşandı ve en düşük nokta ise Eylül 2020, 83,517 milyar dolar. Ondan sonra tekrar toparlanma dönemine geçtik. Bu toparlanmayla beraber de şu anda geldiğimiz nokta, bugün itibarıyla 115 milyar doların üzerindeyiz ki bu aradaki gidişle çok daha iyi bir konuma gelecek.

 

Yüksek faizle enflasyonu kontrol altında tutma modelini bıraktık.

Faizleri yükseltmek yönünde baskılara maruz kaldığımızı biliyorsunuz. Hatta kendi arkadaşlarımız arasında bile aynı yönde değerlendirmeler oldu. Kurdaki köpük bir günde gitti. Yeni paketi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.

Önümüzdeki yaz aylarıyla ülkemizin bambaşka bir ekonomik iklime girdiğine şahit olacağız.

 

FAHİŞ FİYAT UYARISI

Fırsatçılar bu dönemde de kendilerini belli etmiştir Kurdaki ve küresel Emtia fiyatlarındaki yükselişi bahane ederek maliyetlerindeki gerçek değişimle orantısız fahiş fiyat artışı yapanlar oldu. Tüm milletime sesleniyorum. Aynı şekilde tüm esnaflara sesleniyorum. Sanayicilere sesleniyorum. Günde birkaç defa fiyat artıranlarla stokçuların fahiş fiyatlarda ısrar edenlerin üzerine gideceklerdir. Vatandaşımızı huzursuz eden hiçbir hadiseye göz yumamayız. Bu makamda bulunmamızın gereği budur. Milletimiz bu makama boşu boşuna getirmedi. Benim haklarıma sahip çıkacaksın diye getirdi. Biz de onların haklarını korumak zorundayız. Ülkemizi yüksek faiz ve hormonlu kur artışı cenderesinden çıkardığımız gibi yüksek fiyat artışı bataklığından da uzak tutmakta kararlıyız.

 

"YOL GÖSTERİCİ OLACAK"

Gerektiğinde arkadaşlarımıza da söz vererek tüm sorularınızı açık yüreklilikle cevaplayacağız. Sizlerden tek isteğim durum tespitinden çok çözüm önerilerinizi almak. Bu çözüm önerilerini bizlere açık yüreklilikle söylersiniz bu bize aynı zamanda yol gösterici olacaktır. Türkiye ekonomisi konusundaki değerlendirmelerinizi özellikle de yalan yanlış malum bilgiler geliyor. Bunlar değil burada konuşulanlar üzerinden yapalım. Eğer bunu yaparsak bu bizim için yol gösterici olur ve bu yol gösterici tavsiyelerinizle birlikte de bizler bu başlattığımız özellikle kur endeksli TL konusunda çok daha süratle yol almış oluruz ve halkımızı vatandaşımızı kimseye de ezdirmeyiz.

 

"RASTGELE SEÇİLMİŞ BİR UYGULAMA DEĞİL"

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: Bu modelleme rastgele seçilmiş bir uygulama değildir. Önümüzdeki dönemde göreceğiz. Bunun en üst perdeden Cumhurbaşkanı tarafından söylenmesi bu işe sahip çıkılması anlamına geliyor.

 

Buna benzer enstrümanların da önümüzdeki dönem uygulanmaya koyulacağını gösteriyor. Koordinasyon içerisinde Merkez Bankası ve Hazine içerisinde bu işin, kamu bankaları var. Alınan bu kararın sonraki süreçte de kararlılıkla uygulanacağını görüyoruz.

 

Özellikle yastık altındaki döviz ve altınlara yönelik olarak da birtakım enstrümanların devreye alınacağını düşünüyoruz. Kur üzerindeki köpük dediğimiz konu aslında şudur: İşletmeler firmalar ileri vadeli planlarını yapıyorlar. İleriye dönük yaparken işletme diyor ki 2 ay sonra kur yükselir diye planlama yapıyor. Özellikle verilen mesaj burada kurlar üzerindeki baskıyı gidermeye yöneliktir. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığımız müdahalelerle kuru indirdik fiyatları da aşağı çektik demek istiyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Başkan, Erdoğan:, Fiyatları, düşürün..!,
Yorumlar
Haber Yazılımı