'Neodimyum-Demir-Bor' mıknatıs Labaratuarda üretildi
Haber
25 Aralık 2021 - Cumartesi 15:13 Bu haber 2943 kez okundu
 
'Neodimyum-Demir-Bor' mıknatıs Labaratuarda üretildi
Elektronik cihazlarda yaygın kullanılan "Neodimyum-Demir-Bor (NdFeB)" mıknatısların "sıcak preslenmiş - izotropik" türü Türkiye'de laboratuvar ortamında Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde (SBTÜ) üretildi.
Türkiye Haberi
'Neodimyum-Demir-Bor' mıknatıs Labaratuarda üretildi

SBTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Fatih Kılıçaslan, 2 yıl önce Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle elektrik motorlarından cep telefonlarına, televizyonlardan bilgisayar ve insansız hava araçlarına kadar elektronik cihazların yapımında kullanılan NdFeB mıknatısların yerli imkanlarla üretilmesi için proje geliştirdi.

 

 

SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, AA muhabirine, uzun süren çalışmalar sonucunda tamamen yerli cihazlarla laboratuvar ortamında söz konusun mıknatısların "sıcak preslenmiş - izotropik" çeşidini üretmeyi başardıklarını söyledi.

 

Projenin, Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsünün (NATEN) ilgisini çekmeyi başardığını aktaran Kul, enstitünün mıknatısların endüstriyel boyutta üretilmesi için çalışmayı fonlamak istediklerini aktardı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: 'Neodimyum-Demir-Bor', mıknatıs, Labaratuarda, üretildi,
Yorumlar
Haber Yazılımı