ÜRETİCİ MALİYETİNİ KARŞILAYAMIYOR
Haber
30 Kasım 2021 - Salı 16:07 Bu haber 2476 kez okundu
 
ÜRETİCİ MALİYETİNİ KARŞILAYAMIYOR
Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Şahin Demirbağ ve üç milletvekili tarımsal konularda sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmek için Balıkesir’e geldi. Balıkesir’in tarımsal anlamda öne çıkan bir il olmasına karşın yanlış tarım politikalarından dolayı üretimin düştüğünü belirten Genel Başkan Yardımcısı Demirbağ, “Maliyeti 3.75 liraya gelen çiğ sütü üretici 3.20 liraya satıyor. Maliyetin çok altında. Yemin kilosu neredeyse 4 lirayı geçmiş ama üretici sütü 3.20 liraya satabiliyor” dedi.
Bölge Haberi
ÜRETİCİ MALİYETİNİ KARŞILAYAMIYOR

 

Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Şahin Demirbağ, İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy, Yalova Milletvekili Özcan Özel tarım ve hayvancılıkla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmek için geldikleri Balıkesir’de basın mensuplarına gündemi değerlendirdi. Genel merkezden gelen ekibi İl Başkanı Sinan Diker, ilçe başkanları ve partililer karşıladı.  Tarımsal üretimde ülkenin son yıllarda geriye gittiğine dikkat çeken Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Şahin Demirbağ, üreticinin 1 litre sütü 3.70 liraya ürettiğini ancak 3.20 liraya maliyetinin altında sattığını belirtti. Çiftçinin yanlış tarım politikaları sonucunda topraktan koptuğunu ifade eden Demirbağ, “ Balıkesir’de süt ve et hayvancılığı ağırlıkta yoğunlukta tarımsal bir program düzenledik. Balıkesir tarımsal üretimiyle öne çıkan bir il. Böyle bir coğrafyada doğru tarım politikalarıyla Türkiye’yi tek başına doyurabilecek bir şehir.  Son yıllarda Türkiye tarımsal anlamda kendine yetebilen ülkeler sıralamasında 36.sıradan 47.sıraya kadar gerilemiş. Bu son yılda 6 basamak gerilemiş. Türkiye’de ithalata bağımlı politika izlenmesi sonucunda buğday üretim alanlarını hızla kaybediyor. Son 10 yılda 9 milyon hektardan 6.8 milyon hektara düşmüş” dedi.

 

BU FİYATLAR ÜRETİM DEVAM ETTİRİLEMEZ

Tarımsal üretimlere zam gelmesine rağmen fiyat artışlarının üreticilere yansımadığına işaret eden Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Şahin Demirbağ, “ Buğday fiyatı son altı ayda iki kat artmış ve bu bize zam olarak yansıyor. 50 kiloluk bir un çuvalı haziran ayında 160 lirayken şu anda 320 liraya yükseldi. Maya bir yılda yüzde 300 artmış. Süt özelinde; kesif yem yılbaşından bu yana yüzde 70 artmış. Enerji maliyetleri yüzde 50 artış göstermiş. Üreticinin sattığı çiğ süt fiyatında hiçbir artış yok sadece yüzde 14,3 artış olmuş. İki gün önce 7 tane sivil toplum kuruluşu bu fiyatlarla, bu kadar fiyat artışıyla çiğ sütü devam ettiremeyeceklerini açıkladı. İnekler kesiliyor. Sonuçta bu işin maliyeti bize 9.2 milyar dolara geldi. Maliyeti 3.75 liraya gelen çiğ sütü üretici 3.20 liraya satıyor. Maliyetin çok altında. Yemin kilosu neredeyse 4 lirayı geçmiş ama üretici sütü 3.20 liraya satabiliyor. Bu sadece yem ve girdilerle açıklanamaz. Üretici zam yapamıyor ancak üreticiden çıktıktan sonra her aşamada zam gelerek raflara kadar fiyatlar katlıyor. Çiğ süt fiyatları acilen revize edilmelidir” dedi.

 

“ATATÜRK’Ü TARTIŞTIRMAYIZ”

 

Memleket Partisi’nin kuruluş felsefesi ve faaliyetleri hakkında bilgi veren İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi,  “ Memleket Partisi’nin farkı ne diye herkes soruyordu. Biz istifa ederken 6 neden ortaya koymuştuk. Bir biz Atatürk’ü tartıştırmayız. Tartışanlar var. Teröre net mesafe koyarız. Arkadan destek vermeyiz. Net bir şekilde duruşumuzu ortaya koyarız. Senin teröristin benim teröristin olmaz. Ayrımcılık olmaz. Din-dil-mezhep- cinsiyet her türlü ayrımcılığın net karşısındayız. Buna asla müsaade etmiyoruz. Doğaya ve çevreye saygılı olmaktır. Beşinci ilkemiz siyasetten rant elde etmeye karşı olmak. Türkiye’de maalesef siyaset bir ticaret alanı gibi görülmeye başlandı. İnsanlar siyaset üzerinden ticaret yapmaya çalışıyorlar. Son olarak da kadına şiddet ve çocuğa istismar konusunda duyarlı olmak. Diğer farkımız parti içi demokrasi. Parti içi demokrasi uygulamayan ne parlamentoya ne ülkeye demokrasi falan getiremez. İlk başlanması gereken siyasi partiler yasasıdır. İlk önce tek adam diktatörlüklerini yıkmamız lazım. Biz yaptık mı? Yaptık. Genel başkanı üyeler seçiyor. Türkiye’de devrim. Cumhurbaşkanı adayımızı da üyeler seçecek. Genel başkan görev süreci. Diğer bir konu kadına değer. Fermuar metodu uyguluyoruz bir kadın bir erkek şeklinde. Biz cumhuriyetçi demokratız. Cumhuriyetin eşitlik felsefesiyle demokrasinin özgürlük anlayışını birleştiren felsefe cumhuriyetçi-demokrat felsefe. Bu da bize özgü bir felsefe” dedi.

 

ÇELEBİ: “ÇİFTÇİNİN BORCU 83 KAT ARTMIŞ”

Türkiye’deki ekonomik durumun iyi gitmediğine ve bunun istatistiklere de yansıdığını vurgulayan Mehmet Ali Çelebi, “Sayın Cumhurbaşkanı asgari ücret 16 kat arttı diyor ama bakalım başka neler arttı. İcra dosyası sayısı 2002 yılında 8 milyon, 2021 yılında 22 milyon. 5 milyon KYK borçlu öğrenci var. 6 milyar liraya dayanmış borçlar 300 bini de icralık. Çiftçinin borçları 2002 yılından bu yana 83 kat artmış. Almanya bir asgari ücretli 1055 litre benzin alabiliyor, Türkiye’de ise 284 litre alabiliyor” dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: ÜRETİCİ, MALİYETİNİ, KARŞILAYAMIYOR,
Yorumlar
Haber Yazılımı