BASKİ’DE YATIRIMLAR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ŞARTLARINA GÖRE PLANLANIYOR
Haber
01 Nisan 2022 - Cuma 14:14 Bu haber 2955 kez okundu
 
BASKİ’DE YATIRIMLAR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ŞARTLARINA GÖRE PLANLANIYOR
BASKİ Genel Müdürlüğü EKO İKLİM “Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesinde” yerini aldı.
Bölge Haberi
BASKİ’DE YATIRIMLAR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ŞARTLARINA GÖRE PLANLANIYOR

 

30-31 Mart 2022 tarihinde Ankara ATO Congresium Merkezinde gerçekleşen İklim değişikliğine karşı farkındalığın yaratıldığı, sorunların tartışıldığı ve çözümlerin sunulduğu “Dünyanın İlk Eko İklim Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarında” BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal, Sektörler Meydanında Ankara, Gaziantep ve İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürleri ile beraber “İklim Değişikliğine Uyumda Yerel Su Yönetimi” konulu oturumda konuşmacı olarak yer aldı.

“İklim Değişikliği” ve “Yeşil Dönüşüm” konularında küresel düzenlemelere en doğru şekilde hazırlanmak, iklim değişikliği ile mücadele ve ekonomiye etkisinin en aza indirilmesi için ortak akıl oluşturmak amacıyla gerçekleşen Zirve, dünyanın ilk ekonomi ve iklim değişikliği fuarına da ev sahipliği yaptı. Zirveye Devlet Başkanları, Kamu Kurumları temsilcileri, yirmiyi aşkın uluslararası kurum ve kuruluş, otuzu aşkın üniversiteden akademisyen, iyi örnek uygulamalarıyla belediyeler, organize sanayi bölgeleri, teknokentler ve sektör temsilcileri katılırken, 150 konuşmacının yer aldığı zirvede aynı zamanda “Ekonomi ve İklim Değişikliği” temalı Fuar kuruldu, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve BASKİ Genel Müdürlüğü fuarda sürdürülebilir kalkınmada hayata geçirilen iklim değişikliğine uygun projeler ile yerini aldı.

 

BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal, Sektörler Meydanı’nda “Su kaynaklarının korunması, iklim değişikliğine uyum ve direnç sağlanması, yeşil enerji-su ve çevresel ayak izi” konularında istişarelerde bulundu.

 

Günal şu bilgileri verdi:

“Kuruluşumuzdan bu güne kadar geçen süreçte, Balıkesir’imizin içmesuyu ve kanalizasyon altyapılarını güçlendirmeyi, kurumsal kapasiteyi geliştirmeyi, vatandaşlarımıza 7 gün 24 saat en iyi ve hızlı hizmeti sağlamayı ve kurumumuzu stratejik plan doğrultusunda yönetmeyi amaçlamaktayız. İklim değişikliğinin getirdiği şartlar doğrultusunda yatırımlar yapıyoruz. 15 bin km2’lik alanda 1 milyon 240 bin sabit, yaz aylarında yaklaşık 3 milyon 500 bin kişiye ulaşan nüfusa sağlıklı içmesuyu sağlıyoruz. 750 bin aboneye, 32 adet 1 milyon 317 bin kişi kapasiteli Atıksu Arıtma Tesisine, 9 adet 1 milyon 790 bin kişi kapasiteli içmesuyu Arıtma Tesisine, 1.375 adet içmesuyu deposuna ve İl genelinde DSİ tarafından tarafımıza devir edilen 53 adet yaklaşık 18 bin hektar alanı içeren Tarımsal Sulama Tesisine sahibiz.

Dünyada etkisini çok net hissettiğimiz Küresel İklim Değişiklikleri sebebiyle, son yıllarda Ülkemizin yeterince yağış alamamasından dolayı su kaynaklarında azalma meydana gelmiştir. Şehrimizde suya sahip çıkmak adına kayıp-kaçak oranlarını en aza indirebilmek için; yaklaşık 3 milyon metre içmesuyu şebeke hattı yapımı gerçekleştirdik. İçmesuyu depo-bakım onarımlarını her yıl rutin bir şekilde yaparak depolardaki fiziki kayıpların önüne geçiyoruz. İlçe Merkezlerine hizmet edecek servis depolarına debimetre takılması çalışmalarına devam ediyoruz. Sulama alanlarının genişletilmesi ile vatandaşlarımızı sulama alanlarına yönlendirerek yüksek işletme maliyetli içmesuyu ile bahçe tarımı yapmalarının önüne geçiyoruz. Aynı zamanda idari kayıpları engellemek için ekonomik ömrünü tamamlamış 10 yılı aşmış sayaçların da değişimini yapıyoruz.

Su kayıp-kaçaklarını önlemek temel eğitim ile olacağından yaklaşık ilkokul çağındaki 15 bin çocuğumuza “10 Numaralı Şehrin 10 Numaralı Çocukları” projesi kapsamında; suyun tasarruflu kullanılması ve su döngüsü hakkında eğitimler vermeye başladık.

 Sadece su kayıp-kaçaklarında değil aynı zamanda enerji tüketimini de en aza indirebilmek için Yenilebilir enerji (Yeşil Enerji) çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. İlgili Daire Başkanlığımız ile hazırladığımız projelerimizi tamamlandık ve finansal desteğimizi sağladık. Önümüzdeki günlerde ilk defa Şehrimize 4.5 megawatt’lık bir yenilebilir enerjiyi hayata geçireceğiz.”

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: BASKİ’DE, YATIRIMLAR, İKLİM, DEĞİŞİKLİĞİ, ŞARTLARINA, GÖRE, PLANLANIYOR,
Yorumlar
Haber Yazılımı