Bişey yapmalı
Haber
14 Eylül 2022 - Çarşamba 12:16 Bu haber 2161 kez okundu
 
Bişey yapmalı
Ozan Utku Arıcan, yazdı..
Manşet Haberi
Bişey yapmalı

  Bazen ülke gündemini değerlendirirken, tartışmanın geldiği son nokta da, ‘vatan-millet sakarya hurraaa,’ ülkeyi kurtuluşa erdiriyoruz.  Her kafadan bir ses çıkıyor, farklı düşünceler öne sürülüyor, kimi zaman aynı düşünce etrafında birleşiliyor. Ancak bir şekilde ‘üç türk bir araya gelirse, o masada devlet kurulurmuş’ felsefesini yine yaşıyor ve yaşatıyoruz.

 

    Aslında, Türk halkını kendimizden pay biçerek düşündüğümüzde, illaki bir masa etrafında  ülke kurtarılıyordur. Doğru ve yanlış bir dert edinme alışkanlığımız var. Tabii ki herkes aynı değil. Kimisi hiç umursamaz gözüküp hayatına devam ediyor ve  kimisi de her fırsatta ülke için savaş veriyor. Tarihte bu kadar Türk devleti kuran Türk gruplarıyla karşılaştıkça, artık genlerimize işlemiş bir devlet anlayışının olduğuna da şahitlik ediyoruz. 21. yüzyıl içerisinde, her şeyin mekanikleştiği, tüketim açlığının bizi sarıp sarmaladığı bu günlerde de olsak, geleneksel anlayışlarımızdan, kültürümüzden tam anlamıyla kopma yaşadığımız söylenemez. Ne mutlu ki binlerce yıldır oluşmuş, taşınmış olan hazinemizi, davranışsal olarak taşıyabilmişiz.

 

   Kahvehanede, çay ocağında, cafede, barda, restaurantta vs. ; hatta  bayram ile seyranda nerede ve ne zaman olursa olsun bizim insanımız, bir şekilde konuyu ülkeye getirir. Belki bundan ülkemizin her gün kazan gibi kaynamasının da etkisi var. Sonuçta dur durak bilmeyen, dinamik bir coğrafyadayız. İster istemez günlük hayatımız bundan etkileniyor. Siyaset belki de bizi yoruyor da biz alıştık bu duruma. Kimi toplumların arada sırada yaşadıkları şeyleri biz yıllardır, asırlardır yaşıyoruz. Ne hikmet ki ne sorun ya da sıkıntı yaşarsak yaşayalım bir şekilde atlatmayı başarıyor, ayakta kalıyoruz. İyi ki tarihimiz ve kültürümüz mevcut ve bu kadar zenginiz. Öyle zenginliklerimiz olmasa herhalde bu kadar yaşayamazdık . Bunca badireyi atlatamazdık.

 

   Kahvehane muhabbeti deyip geçmeyin. Neden mi?

 

Mesela, Balıkesir Kuva-yı Milliyesi denilince, tam da bu konuyla ilgili verebileceğim en doğru isim ‘Leblebici Hurşit’ olur. Adı üstünde Leblebici... Leblebici deyip geçmeyin, öyle ki bir lafıyla bir çok şeyi özetledi zamanında. O sadece neferlerden biriydi ama sıradan bir leblebiciydi. Sıradan dediğime bakmayın sakın! Amacım onu küçültmek değil. O dönemin koşulları, aksiyona katılması onu kahraman yaptı. O yüzden her gün karşılaştığımız kahvedeki, çay ocağındaki  amcaların, dedelerin, gençlerin içinden ne cevherler çıkacağını öngörmemiz mümkün değil.  Kat’a ezmeyin, hor görmeyin kimseyi.  Gün gelir, ümit ettiğiniz dağlara karlar yağmış, bohçasını alan başka yol tutmuş olur, şaşırıp kalmayın diye söylüyorum.

 

  Gelelim meselenin asıl vurucu noktasına.

 

 Bu meselenin temelinde hep bir mantalite, bir his, bir amaç var:  N’olcak bu memleketin hali’ muhabbetlerinin ardından altın değerinde şu soru gelir: ‘ Bi şey yapmalı!’.

 

Bu arzuyu sürekli birbiriyle paylaşıp, çay üstüne çay içen, dertlenen eminim çok insan var. Hep bişeyler yapmalı kısmına geliyoruz, ancak tam kırılma noktasında olmadığımız için elbette hemen her şeyi geride de bırakamıyoruz.  Bu da çok doğal. Bir savaş dönemindeyiz, ancak bizler güvenli bir alanında içinde var olanı takip ediyor, destek dahi veriyoruz. Ki savaşların büyük bir bölümü sadece askeri silahlarla yapılmıyor. Farklı versiyonları ve çeşitleri mevcut.  Ancak, ‘bir şey yapmalı’ noktasına dönüp dolaşıp gelen, ülke ve vatan sorunlarını dert edinip düşünen, ‘nasıl olacak ülkenin hali’ diyen bir kültürün fertleri olarak ne kadar değerli bir hazineye sahip olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bu vurguyu ya da içimizdeki umudu o kadar çok yeşerten ve büyüten, hatta geçmişte kayıp gitse de, kavgasını geleceğe taşıyan kitaplar yazarak sürdüren kahramanlar var ki, en azından onların ektiği umut tohumlarının her zaman yeşermeyi beklediğini bilmemiz gerektiğine inanıyorum. Ya da bu umudu geleceğe taşımak için canını feda edenler için ümidimizi ve direncimizi hiç kaybetmemeliyiz.  Her zaman ‘bir şey yapmalı’ diyebilmeliyiz.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bişey, yapmalı,
Yorumlar
Haber Yazılımı