Memnuniyet ve mutluluk.!
Haber
01 Haziran 2022 - Çarşamba 18:29 Bu haber 3103 kez okundu
 
Memnuniyet ve mutluluk.!
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, kantların markalaşması ve yaşadığımız kentlerle kurulan gönül bağını değerlendirdi.
Manşet Haberi
Memnuniyet ve mutluluk.!

Hep yaşamış ve çevremizden duymuşuzdur: “İş ya da ticari amaçlı, gezi ya da öğrenim amaçlı şu kente gittim  ama nefes alamadım, akşamında uyamadım bile ve kendimi bir an evvel yaşadığım kente atabilmek için adeta can attım. Gönen’in havasına, suyuna, yeşiline, insanına kurban olayım” sözleri hiç birimize yabancı değildir.


İnsanların doğdukları, bebeklik, çocukluk ve gençliklerini geçirdikleri yerleşim yerlerine bağlılıkları bilim insanlarının, sosyologların, sosyal psikologların, felsefecilerin hep ilgisini çekmiş, çeşitli bilimsel araştırmalara konu olmuştur. Psikiyatrist ve psikoanalist John Bowlby tarafından geliştirilen “Bağlılık Teorisi” ile insanların yaşadıkları şehirlere bağlılık ve bağımlılığını  ve nedensellikleri  analiz konusu ediliyor. Çünkü, insanın duygusal ve düşüncel, karakter gelişiminde, yaşamını belirlemesinde doğduğu ve büyüdüğü coğrafi ve sosyal ortam önemli. Aynı zamanda doğup, kişisel gelişimimizi tamamladığımız alan eğlendiğimiz, gurur duyduğumuz, üzüldüğümüz, aşık olduğumuz, eğitildiğimiz, neşelendiğimiz, evlenip yuva kurduğumuz, çoluk çocuğa karıştığımız, ter döküp üretim de yerimizi aldığımız da bir alandır.


Peki, doğduğumuz ve doyduğumuz bir kente olan bağımlılığımız ile bağlılığımızın dışında aynı duygu ve düşünceler içerisindeki başka yerleşim yerlerinden insanların  termal  turizm ya da başka ihtiyaç ve taleplerle kentimize yönelimleri ve ziyaretleri, konaklamaları noktasında bu insanların ihtiyaç ve taleplerine en uygun şekilde yanıt vererek, bir daha gelme ve ziyaret etme, konaklama ihtiyacı  duymalarını, kentimizle bir şekilde kalıcı bağlar kurmalarını ve vazgeçilmez uğrak yeri olmayı nasıl başarabiliriz?
Hepimiz biliyoruz ki, kentlerin uluslararası, ulusal, bölgesel çapta markalaşması  özgünlüğü ve ayrıcalıklarının ön plana çıkması ile ilgili bir sorun. Bu ise, bir çok kez Gönen Kaymakamımız Dr. Yurt’un  konuşmalarında bir çok kez dikkat çekip, vurguladığı gibi statükocu anlayışın dışında kenti ve insanlarını  kucaklayan bir anlayışla özgün yanlarımızın bilinçli ve programlı, gelecek vizyonu ile siyaset üstü bir anlayışla birlik-beraberlik içerisinde geliştirilmesinden geçiyor.


Bu nokta da tılsımlı sözcüğün, ’memnuniyet’ ve ‘mutluluk’ olduğuna inanıyorum. Yaşadığımız kentlerde insanlar, yaşamımızı etkileyen ve belirleyen hemen her konuda memnuniyet içerisindeler ve mutluysalar, bu memnuniyet ve mutluluk  bulaşıcıdır ve hangi amaçla  şehrimize gelirse gelsin, memnuniyetimiz ve mutluluğumuz tüm insanlara dokunur ve sarar. Çünkü, memnuniyetimizin ve mutluluğumuzun temelinde, yaşadığımız kente ve insanlarına sevgi vardır.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Memnuniyet, ve, mutluluk.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı