Yüzler güldü ama..
Haber
04 Temmuz 2022 - Pazartesi 12:00 Bu haber 2822 kez okundu
 
Yüzler güldü ama..
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, son asgari ücret ve emekli maaşlarının zamlanması konusunu değerlendirdi..
Manşet Haberi
Yüzler güldü ama..

 

Geçtiğimiz hafta Cuma günü  C.başkanı Erdoğan, 30 zam ile net asgari ücretin 5500 TL olarak belirlendiğini duyurdu.Keza dünde memur ve emeklilerin maaş düzenlemeleri yapılarak, memurlar yüzde 41,69'luk zammı garantilerken, SSK ve Bağkur emeklileri ise maaşlarına 42,35 oranında zam alacak.

 

Bu önemli mi, evet, önemli!

 

Çünkü,2021 yılı son aylarından başlayarak 2022 yılında yükselen enflasyon ve fahiş fiyat uygulamaları ile artan hayat pahalılığının  asgari ücretle geçinen milyonları ve SSK, Emekli Sandığı, SSK ile Bağkur emeklilerini vurduğu, ezdiği biliniyor.

 

Başkan Erdoğan,  yüksek enflasyon ile hayat pahalılığı karşısında çalışanları, üretenleri, emeklileri “ezdirmeyeceğim” dedi ve ezdirmemek için de gerekli düzenlemeleri ve maaş artışlarını yapmaya çalışıyor. Yeterli mi, kuşkusuz yeterli değil. Yazıp, dikkat çektiğimiz gibi, fiyat atışları ile çalışan, üretici kesimlerin gelirini sürekli ihtiyaca binaen artırma yarışına girer, fiyat-ücret sarmalına yakalanırsanız işiniz zor. Bu özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler de ekonomik ve sosyal yaşamda yaşanan sürekli bir kriz, gerilim, ayrışma ve hatta çatışma noktasıdır. Temelinde ise, sosyal adalet ve  paylaşım sorunu vardır.

 

Ülkemiz de  ücretli çalışan sayısı yaklaşık 30 milyon 500 bin kişi. Yapılan araştırmalara  göre, asgari ücret düzenleme ve zamlarından ise, ancak ücretlilerin 10’u faydalanabiliyor. Ayrıca, toplam emekli sayısı ise,13 milyonu geçiyor. TESK verilerine göre de, ülkemizde esnaf sayısı, yaklaşık 2.5 milyon.1 milyon 100 bin olan çiftçi sayısı ise, günümüzde 530 bine gerilemiş durumda.

 

Bu rakamlar niçin önemli?

 

Çünkü, ülkemizde ekonomik-sosyal ve ticaret yaşamında memur ve asgari ücret artışları  toplumun tüm kesimlerinin yaşamını etkiliyor. Piyasalar hareketleniyor, piyasalara para akışı artıyor ve sonuçta ama az ama çok  her kesim bu artıştan nasibini alıyor. Çark bir şekilde dönüyor. Bunun ekonomik ve sosyal bir sarmala  dönüşmemesi için ise, yüksek enflasyon ile hayat pahalılığını besleyen haramiler düzeninin üretim merkezli ve kamu yararına geriletilmesi kaçınılmaz..

Kaynak: Editör:
Etiketler: Yüzler, güldü, ama..,
Yorumlar
Haber Yazılımı