Bizden uyarması
Haber
09 Haziran 2022 - Perşembe 14:18 Bu haber 2356 kez okundu
 
Bizden uyarması
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, internet ve sosyal medyada bot hesaplar konusunda kamuoyunu uyardı..
Manşet Haberi
Bizden uyarması

Dünya genelinde günümüz ‘bilgi’ ve ‘iletişim çağı’ olarak kabul ediliyor. Sadece ülkemiz değil tüm ülkelerde temel sorun ve sıkıntıların başında ise özellikle sosyal medya üzerinden  genellikle farklı nedenlerle açılan ‘bot’ hesaplar yani kamuoyunda ‘sahte hesap’ olarak nitelendirilen  mesajlaşma ağı geliyor.Bu aynı zamanda her ülke için bir güvenlik sorunu olarak kabul ediliyor. Çünkü, ülkeler istihbarat amaçlı, hedef  olarak belirlediği ülke ve yönetimini amaç ve çıkarları yönünde sahte hesaplar(bot’lar) üzerinden kamuoyunu etkileme ve yönlendirme ,kaos ortamı yaratma, gerçek olmayan bilgilerle kişi ve kurumlara yönelik itibar suikastleri gibi onlarca benzer nedenlerle  denetim ve kontrolden uzak faaliyetlerini  sürdürüyor. Bu nedenle her ülke çeşitli yasal düzenlemelerle bu boş ve kontrolsüz alanı yasal olarak çıkardıkları yasalarla sınırlamaya ve denetim altına çalışıyor.

 

Günümüz Türkiyesi’nde bilgisayar ve akıllı telefonların kullanım alanı gün geçtikçe genişleyip, büyüyor.Bu çerçevede sosyal medya ve sosyal medya üzerinden iletişim ve paylaşımlar doğal ve yasal bir özgürlük alanı.Ancak, Emniyet Genel Müdürlüğü, ‘bot hesaplar’la ilgili yaptığı son açıklamada sosyal paylaşım ağları üzerinden  oynan oyunun ciddiyetini gözlerimizin önüne serdi.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü, Twitter’da mayıs ayı içerisinde ülkemizdeki 12 milyon 479 bin hesap üzerinden 145 milyon adet paylaşım yapıldığını, bu paylaşımları yapan hesapların yüzde 23’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen 'bot' yani sahte hesaplar olduğunu duyurdu: “Twitter üzerinden ülke gündemini meşgul ederek algı operasyonları yapan hesapların çoğunun bot hesap olduğu tespit edildi.Bot hesapların niteliği incelendiğinde ortaya çıkan tabloya bakın: Suriyeliler, enflasyon, dolar kuru, akaryakıt zamları ve hayat pahalılığı, TSK harekatları..

 

Emniyet Genel Müdürlüğü, ’bot’ yani sahte hesaplarla amaçlananı ise söşye özetliyor:  Bilgi manipülasyonu, bilgi ekosistemini etkilemek, bozmak veya çarpıtmak için çeşitli içeriklerden yararlanır. Bu içerikler, halkın tutumlarını veya inançlarını etkilemek, bireyleri belirli bir şekilde hareket etmeye, davranmaya ikna etmek veya nefret ve şiddeti kışkırtmak için kullanılabilir. Yanlış bilgi ve propaganda yoluyla yürütülen dezenformasyon ve manipülasyon çalışmaları ile toplumsal gerilimleri istismar etmek, toplumda var olabilecek kutuplaşmayı artırmak ve kurumlara olan güveni azaltmak hedeflenmekte...

 

Bilgisayar yada akıllı telefon kullanıcıları, sosyal paylaşım ağlarında  etiketli haber ve yorumlarla karşılaştığında, haber ve yorum gerçek mi diye öncelikle araştırmalı ve haber ve yorumu’ tıklayıp’ paylaşımda bulunmadan bot hesapların algı operasyonlarına yada tuzağına düşmemeli.

 

Bizden uyarması..

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bizden, uyarması,
Yorumlar
Haber Yazılımı