Hindistan ve Vatikan'dan ruble adımı
Haber
31 Mart 2022 - Perşembe 16:22 Bu haber 2229 kez okundu
 
Hindistan ve Vatikan'dan ruble adımı
Hindistan, Rus silahlarına bağımlı olması ve küresel fiyatlar yükselirken daha ucuz petrol satın alma olasılığı nedeniyle ikili ticareti büyütmek istiyor. CNBC ve Bloomberg’e konuşan kaynaklar doların etkisini kırma amacıyla iki ülke arasında yerel paraların kullanılacağını söyledi.
Ekonomi Haberi
Hindistan ve Vatikan'dan ruble adımı

usya, Batı’nın uyguladığı yaptırımların etkisini kırmaya devam ederken Hindistan ile ticarette önemli bir adım atıyor. Hindistan İhracat Örgütleri Federasyonu (FIEO) başkanı A Sakthivel dün CNBC'ye verdiği demeçte, Rusya ve Hindistan arasındaki ticarette doğrudan yerel para kullanımına izin veren bir sistemin bu hafta başlatılabileceğini söyledi. Düzenleme, Hindistan ve Rusya'nın ABD dolarını devre dışı bırakarak finansal operasyonlar yürütmesine izin verecek.

YAPTIRIMLARA RAĞMEN HİNDİSTAN ISRARLI

 Yetkiliye göre, Hindistan hükümeti ulusallaştırılmış beş Hint bankasının yerel para ticaret mekanizmasına dahil olmasına izin veren bir teklif üzerinde çalışıyor ve merkez bankası başkanı, maliye bakanı ve bankalar arasında konuyla ilgili tartışmalar sürüyor. Düzenleme, Hintli ihracatçıların Rusya ile iş yapmaya devam etmesine izin verecek.

 

 

Sakthivel'e göre, Hindistan ekonomisi, Hindistan ihracatçılarına Rusya pazarında genişleme fırsatı verdiği için Rusya'nın karşı karşıya olduğu yaptırımlardan yararlanabilir.

AMBARGO FIRSAT YARATTI

Sakthivel, yaptırımların Rusya ile ticareti genişletecek bir fırsat olduğunu belirterek, “Rusya'ya ihracat fazla değil, sadece tarım ve eczacılık ürünlerinde. Şimdi tüm Batı Rusya'ya ambargo uyguladığına göre, Hintli firmaların Rusya'ya girmesi için birçok fırsat doğacak.” dedi. Hindistan maliye bakanlığı ve Hindistan Merkez Bankası, yeni ticaret düzenlemesi hakkında henüz yorum yapmadı. ABD ve AB'nin aksine Hindistan, Rusya'yı Ukrayna'daki askeri operasyonu nedeniyle eleştirmedi ve son BM oylama turlarında Moskova'yı kınamadı. Hindistan'ın Rusya ile devam eden ticaretinin Batı'nın öfkesini çekip çekmeyeceği sorulduğunda Sakthivel, ülkesinin Ukrayna'daki durum hakkında tarafsız bir tavır aldığını söyleyerek, “Hükümet tüm faktörleri dikkate alacaktır. Hükümet bunu çok dikkatli yönetiyor.” dedi.

SPFS SİSTEMİNE GEÇİLECEK

Bloomberg’in haberine göre ise Hindistan, Rusya merkez bankası tarafından geliştirilen bir sistemi ikili ödemeler için kullanmak için Rusya'dan bir teklifi düşünüyor. Gizli müzakereler tartışılırken kimliğinin açıklanmamasını isteyen kişiler, planın Rusya'nın mesajlaşma sistemi SPFS kullanılarak rupi-ruble cinsinden ödemeleri içerdiğini söyledi. Kesin bir karar alınmadığı ve konunun muhtemelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov perşembe günü iki günlük bir ziyaret için Hindistan'a gittiğinde tartışılacağı belirtiliyor. Kaynaklar, Rus merkez bankası yetkililerinin ayrıntıları görüşmek üzere önümüzdeki hafta Hindistan'ı ziyaret etmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Başka bir kaynak ise, Hindistan Merkez Bankası'nın, Rusya'ya yaptırım riski de dahil olmak üzere bazı konuları görüşmek üzere bankacılık sisteminden yöneticilerle düzenli olarak bir araya geldiğini söyledi.

 

 

Bir yetkili ise, Rusya'nın Visa ve Master’ın faaliyetlerini askıya almasının ardından Hindistan ve Rus bankaları tarafından verilen kartların sorunsuz kullanımı için Hindistan'ın Birleşik Ödemeler Arayüzünü MIR ödeme sistemlerine bağlamasını istediğini söyledi.

‘ORTAKLARIMIZIN ÇIKARINA’

Rubleyle ödeme konusunda ise Peskov, “Ödemeler ve gaz sevkiyatları zaman alan bir süreçtir. Putin’in rubleyle ödeme sisteminin belirlenmesi için belirlediği süre 31 Mart’ta sona eriyor. Bu, yarın sevkiyatlar yapılacak ve hemen yarın akşam rubleyle ödeme yapılacak anlamına gelmiyor.” şeklinde konuştu.

Peskov, Rusya’nın ihracatta farklı ürünlerde de rubleyle ödeme sistemine geçebileceğine işaret ederek “Ulusal para birimlerinin kullanımını genişletmek, hükümetimizin de üzerinde çalıştığı bir alan. Bu bizim ve ortaklarımızın çıkarınadır.” ifadelerini kullandı.

ABD dolarının rezerv para birimi olarak prestij kaybettiğini vurgulayan Peskov, “Mevcut süreçlerin tek ve kaçınılmaz alternatifi, ulusal para birimleri kullanımının artırılması olacaktır." dedi.

 

 

HACİM 10,2 MİLYAR DOLAR

Rusya ve Hindistan arasındaki ticaret hacmi 2021 yılında 10,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hindistan, 2021'de Rusya'ya çoğunlukla ilaç ürünleri, çay ve kahve olmak üzere 3,3 milyar dolar değerinde mal ihraç etti. İthalat açısından Hindistan, silah ve savunma malları, maden kaynakları, gübre, metal, elmas ve diğer değerli taşlar dahil olmak üzere 6,9 ​​milyar dolar değerinde Rus ürünü satın aldı. Hindistan'ın da hızla artan emtia fiyatları nedeniyle gübre üretimi için Rusya ve Beyaz Rusya'dan hammadde satın almayı düşündüğü bildiriliyor.

DOLAR KARŞISINDA OPERASYON ÖNCESİ SEVİYEYE GELDİ

Rusya’nın Batılı ülkelere doğal gaz ihracatında rubleyle ödeme alınacağını duyurmasından bu yana gerileyen dolar/ruble paritesi, operasyonun başladığı 24 Şubat’tan bu yana ilk defa 83 seviyesine indi.

Moskova Borsası verilerine göre, bugün dolar/ruble paritesi yüzde 6,65 düşüşle 83,7 seviyesine, avro/ruble paritesi de yüzde 4 düşüşle 92,8’e indi.

Ukrayna’da 24 Şubat’ta başlayan savaş öncesi yaklaşık 80 bandından işlem gören dolar/ruble paritesi, 9 Mart’ta 120’ye kadar çıkarken, bu seviyeden yaklaşık yüzde 30 gerileyerek 25 Şubat’tan bu yana ilk defa 83 seviyesine düştü. Analistler, Rus gazına yönelik rubleyle ödeme adımının yanı sıra, bugün İstanbul’da gerçekleşen Ukrayna-Rusya müzakereleri sonucunda olumlu yönde bazı ilerlemeler sağlanmasının da Rus rublesini desteklediğini bildirdi.

RUBLE İLE ÖDEME YAPAN İLK AVRUPA DEVLETİ OLDULAR

Rusya’nın gaz ve petrol ihracatında ruble kullanma kararından sonra ilk ruble ödemesini yapan ülke Vatikan oldu. Vatikan Bankası, Rus doğalgazını ruble olarak ödedi. Roma'nın merkezinde yer alan devletin, Rusya Merkez Bankası'ndan 10 milyon avro eşdeğerinde bir ruble satın aldığı kaydedildi. Kaynaklara göre Vatikan, ruble cinsinden gaz satın almak için sistemde yer alan tüm gerekli adımları tamamladı. Enerji kaynaklarını Rus para biriminde satın alma yöntemi daha önce Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından tanımlanmıştı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Hindistan, ve, Vatikan'dan, ruble, adımı,
Yorumlar
Haber Yazılımı