Oy birliği ile gazetelere ilan desteği
Haber
17 Ocak 2022 - Pazartesi 09:45 Bu haber 2188 kez okundu
 
Oy birliği ile gazetelere ilan desteği
Ankara ve Hatay Belediyeleri, meclis kararlarını gazetelerde yayımlama kararı aldı. Belediyelerdeki iktidar ve muhalefet kanatları bu konuda uzlaşıyor. İlanlarla yazılı basını destekleme uygulaması hızla yayılıyor
Türkiye Haberi
Oy birliği ile gazetelere ilan desteği

Ankara ve Hatay Büyükşehir Belediyeleri meclisleri, ithal kaynaklı krizle yaşam mücadelesi veren yazılı basına destek kararı aldı. İki büyükşehir meclisinde tüm partilerin oy birliğiyle, meclis kararlarının gazetelerde ilan karşılığında yayımlanması kararlaştırıldı. Kararı değerlendiren Basın İlan Kurulu (BİK) Genel Kurul üyeleri ve meslek örgütü temsilcileri, desteğin zor günler geçiren gazetelere nefes aldıracağını vurguladı.

Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gazetecilerle buluşmasında, alınan kararların BİK aracılığı ile gazetelerde yayımlanacağını söylemişti. Söz konusu önerge HBB Meclisi’nde de oy birliği ile kabul edildi. Konu, Ankara Büyükşehir Belediyesinde de (ABB) Cumhur İttifakı'nın önerisiyle gündeme geldi. Hukuk ve Tarifeler Komisyonunun hazırladığı raporda "Belediyemiz hizmet ve faaliyetleri ile ilgili alman Meclis Kararlarının özetlerinin Belediyemiz şeffaflık ilkesi doğrultusunda vatandaşlarımıza en hızlı ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılabilmesi ayrıca demokrasimizin vazgeçilmezi olan gazetelerin hayatını sürdürülebilmesi" ifadeleri kullanıldı. Karar oy birliğiyle onaylandı.

‘KARAR YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRDÜ’

Abdullah Temizyürek

Kararı değerlendiren Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abdullah Temizyürek duyduğu memnuniyeti aktardı. Yerel basının yıllardır kriz içerisinde olduğunu hatırlatan Temizyürek şöyle konuştu:

"Basına destek açısından olması gerekiyordu, biz de olması için yoğun bir çaba harcamıştık. Tüm meclis üyeleri olumlu yaklaştı buna. Yerel basın ancak böyle ayakta tutulur. Kağıt kalıp fiyatları vs ciddi anlamda yerel basın çok zor durumda. Karardan dolayı parti gruplarına tek tek teşekkür de ettim.

“10 Ocak'ta Antakya Belediye Başkanıyla beraber Ak Parti İl başkanı ziyaretimize gelmişti. Orada kendileri bu konuyu meclise taşıyacaklarını söylemişti. Aynı gün HBB Başkanı da bu kararın müjdesini verdi. Ortak bir karar olması çok iyi oldu. Karardan dolayı mutlu olduk. Bu ekonomik krizde ciddi anlamda yüzümüzü güldürdü. Bize bir heyecanı oldu."

‘OLUMLU BİR GELİŞME’

Nazmi Bilgin

BİK Genel Kurul Üyesi Nazmi Bilgin de kararları olumlu bulduklarını belirtti. aynı zamanda Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı da olan Bilgin şöyle konuştu:

"Bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Ankara'da resmi ilan alan 9 gazete var. Son dönem dövizin artması yerel gazetelerin girdi fiyatlarını etkiledi. Her yıl yapılan resmi ilan zamları BİK Genel Kurulu 1 yıldır toplanamadığından yapılamadı. Hiçbir siyasi görüş ayırmaksızın halka açık olması gereken meclis toplantılarının resmi ilan şeklinde yayınlanmasını yerel basına bir destek olarak değerlendiriyorum."

‘YEREL GAZETELERE SOLUK OLACAK’

Dilek Gappi

Belediye kararlarının yerel basında yayınlanması modelinin 2 yıl önce İzmir'de başladığını hatırlatan BİK Genel Kurul Üyesi Dilek Gappi, bu gelişmenin yerel basın için soluk yaratacağını belirtti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı da olan Gappi şöyle konuştu:

"Tabi ki sorunlar hala devam ediyor. Ama en azından aylık sabit bir gelir oldu. Öte yandan da belediyenin yaptığı icraatlar şeffaf bir şekilde yazılı basında yer almış oldu. Kağıt masraflarına yetişmenin imkanı yok. Günlük gazetelerde en az 20-25 kişilik kadrolarla çıkmak zorundasınız. Bu da ciddi bir yük oluşturuyor. Ağustos ayında Marmaris'te de İzmir modelini anlattık. Hızla Türkiye'de artmasını umut ediyoruz. Üstüste bu haberleri de alıyoruz ve gerçekten çok mutlu oluyoruz. Kesinlikle bu bir çözüm yaratmaz ama soluk yaratır. Hem yerel basına verilen değer açısından hem de şeffaflık açısından bir modeldir. İzmir'de bu modeli ilçe belediyelerine de taşımayı düşünüyoruz.”

‘TÜM BELEDİYELERE YAYILMALI’

Yılmaz Karaca

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, ilanların BİK üzerinden verilecek olmasının iyi bir destek olduğunu vurguladı. Bu modelin tüm belediyelere yayılması için çalışmalarına devam ettiklerini belirten Karaca şöyle konuştu:

"BİK üzerinden verilecek olması iyi bir destek. Anadolu basını yeteri kadar destek alamıyor. Biz TGF olarak daha önce Aydın'da yaptığımız bir toplantıda belediyelere bu yönde bir çağrı yapmıştık. Hem vatandaşların olaylardan haberdar olması hem de basına destek için bunu önermiştik. Yavaş yavaş devam ediyor. Biz bu modeli Türkiye'de tüm belediyelerin alıp Anadolu basınına destek vermesini istiyoruz. Bu konuyla ilgili görüşmelerimizi sürdüreceğiz.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: Oy, birliği, ile, gazetelere, ilan, desteği,
Yorumlar
Haber Yazılımı