Siyasi polemikler bitti.!
Haber
21 Şubat 2022 - Pazartesi 14:09 Bu haber 3258 kez okundu
 
Siyasi polemikler bitti.!
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan yazdı...
- Haberi
Siyasi polemikler bitti.!

2022 yılının siyasal ve sosyal yaşamımızda  Büyükşehir ve ilçe  belediyelerinde en büyük tartışma konusu Meclis üyelerinin ‘devamsızlığı’ üzerinden meclis üyeliklerinin düşürülmesi oldu. Bu konuda şalteri indiren İyi Parti  oldu ve kısa sürede Susurluk AK Partili Meclis üyesi  İbrahim Dürmüş’ün İP-CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla  Büyükşehir Meclis üyeliğinin düşürülmesi sonrası   yine İP’li Meclis üyesinin verdiği önerge ile Bandırma Meclis üyeliğinden 4 meclis üyesinin üyeliklerinin düşmesi gündeme alındı.

Konu, seçilmiş meclis üyelerinin yasal ve demokratik, vicdani  sorumluluklarını layıkıyla yerine getirip-getirmedikleri konusu olmaktan hızla çıkarak, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde  muhalefetin hassas sayısal dengeler üzerinde oynayarak, sayısal çoğunluğu  kendi lehlerine çevirip, Başkan Yücel’i  ve AK Parti grubunu büyükşehir ve ilçelerde zora sokmak olduğu anlaşıldı.

Bu çabaların nafile olduğunu ve Bu çabaların gerek iktidar gerekse muhalefet partilerine yarar sağlamayacağını, seçmen idaresine zarar vereceğini hep vurguladık.

Öyle de oldu ve Çevre  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un imzasıyla yayımlanan ve valiliklere gönderilen 18 Şubat tarihli genelge de özetle şöyle denilmekte: “5393 sayılı kanunun 29. ve 32. Madde hükümleri uyarınca meclis tarafından üyelerin mazeretleri nedeniyle verilecek izinlerin, bir yıl içindeki toplantı süresinin yarısını aşmayacak şekilde belirlenmesi gerekmekte olup, diğer taraftan hastalık halinin izin olarak değerlendirilmesi gerekmekle beraber, hastalık süresinin kanunda belirtilen hadlerin üzerinde olması ve belgelenmesi halinde arka arkaya üç birleşime veya bir yıl içinde yapılan toplantıların yarısına katılmayan üyelerin üyeliği düşürülemeyecektir.

Bu konuda yaşanan tartışmalar da fiilen bitti. İktidar ya da muhalefet partilerinin ‘eski’ ya da mevcut defterleri karıştırmasına gerek kalmadı. Bundan böyle başta iktidarı ve muhalefetiyle siyasi partiler, belediye başkanları ve Meclis üyelerinin seçmenin verdiği görev ve sorumlulukları ihmal etmeyerek, yaşananlardan gerekli dersleri çıkartarak,yasal ve demokratik sorumluluklarını  layıkıyla yerine getirmelerine titizlikle yaklaşmalı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Siyasi, polemikler, bitti.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı