Susurluk Belediyesi’nin 23 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirdiği 13 arsanın satış ihalesinden ikisinin hukuka aykırı olduğunu aktaran “Susurluk’ta İhaleye Fesat” başlığındaki haberle ilgili tekzip talebi yargı tarafından ret edildi. Susurluk Sulh Ceza Hâkimliği, Susurluk Belediyesi’nin açtığı davayı basın hürriyeti kapsamında değerlendirip Anayasası’nın Basın Hürriyeti başlıklı 28.maddesine atıfta bulunulan kararda “Basın hürdür, sansür edilemez” ilkesi bağlamında söz konusu talebi ret etti.  Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun aldığı temel kriterlerin hiç birinin ihlal edilmediği belirtilen karar metninde haberde kişilere hakaret, iftira,  tehdit gibi unsurların geçmediğine dikkat çekildi.

BİLGİ SOMUT OLAYLARLA BAĞLANTILI

Haberde gerçeğe aykırı bir durumun bulunmadığına dikkat çekilen karar metninde, “.. Haberde elde edilen bilgilerin somut olaylarla bağlantılı olarak yorumlanmaya çalışıldığı, basının ülke gündemini yakından ilgilendiren güncel bir konuda yaptığı haberi, başta AİHS ve Anayasa olmak üzere yukarıda yer alan mevzuat ve emsal yargı kararlarında anlatılmaya çalışılan temel kriterler çerçevesinde ifade ve basın özgürlüğü bağlamında kaldığı anlaşılmaktadır,” dedi

SUSURLUK’TA İHALEYE FESAT

Susurluk Belediyesi’nin geçtiğimiz kasım ayında yaptığı 13 arsanın satış ihalesinden ikisinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Balıkesir İdare Mahkemesi ihaleyi iptal etti. İhaleden gelen pis kokular nedeniyle olayın Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney ve encümen üyeleri hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçuna kadar gidebileceği konuşuluyor.

İKİ İHALEDE ŞAİBE

Susurluk Belediyesi’nin belediyeye gelir sağlamak amacıyla 23 Kasım 2021 tarihinde yaptığı 13 arsanın satış ihalesinin ikisinde hukuka aykırı karar verildiği ortaya çıktı. Kapalı zarf usulüyle gerçekleşen ihalenin birinci turunda teklif veren yedi firma arasından en yüksek üç teklifi verenin ikinci turda ihaleye devam etmesi gerekirken ihaleye katılım gösteren yedi firmanın da ikinci turda fiyat teklifinde bulunması ihaleye şaibe kattı. İlk turda en yüksek ilk üç teklifi veren firmanın yanı sıra diğer dört firmanın da ikinci tur fiyat teklifinde bulunmasıyla ihale kurallara aykırı bir şekilde gerçekleştirilmiş oldu. İki ihalede ikinci tura katılma ehliyeti olmayan firmaların kazanmasıyla hem kafalarda soru işareti bırakırken hem de olayı adli boyuta taşındı.

YARGI İHALE “HUKUKSUZ” DİYOR

Balıkesir İdare Mahkemesi, “…kapalı zarf usulüne göre gerçekleştirilen ihalede, ilk teklif tutarına göre ihaleye hiç devam etmeyecek ve pey sunamayacak isteklinin üzerinde ihalenin bırakılması gibi ihaleyi hukuken sakatlayacak ağır bir sonuç doğurduğu dikkate alındığından, söz konusu ihalede hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır” ibaresi yer aldı. Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney, Encümen Üyeleri İYİ Partili Ömer Öztürk, CHP’li Murat Kula ve sorumlular hakkında ihaleye fesat karıştırma sucundan işlem yapılması bekleniyor.