29 KURUMDAN ZAMLARA TEPKİ
Haber
14 Şubat 2022 - Pazartesi 02:37 Bu haber 3771 kez okundu
 
29 KURUMDAN ZAMLARA TEPKİ
Balıkesir’de Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Deva Partisi, Gelecek Partisi, Sol Parti, Emek Partisi, Türk-İş, DİSK, Kristal-İş, Belediye-İş, Yol-İş, KESK, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Enerji-Sen, Genel Sağlık-İş, Tüm Köy Sen, Balıkesir Tabip Odası, Balıkesir Diş Hekimleri Odası, Balıkesir Eczacı Odası, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, 29 Ekim Kadınları Derneği, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Balıkesir Kadın Platformu kurumları hayat pahalılığını protesto etti.
Bölge Haberi
29 KURUMDAN ZAMLARA TEPKİ

Başta elektrik, akaryakıt ve gıda maddelerine yapılan zamların gündeme geldiği açıklamada ortak basın metnini okuyan Kristal-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Tangüder Tatar, “ Mevcut iktidar 20 senede enerjide dışa bağımlılığı çözememiş, yılbaşı gecesi elektriğe kullanım miktarlarına göre yüzde 52 ile yüzde 125 oranında kademeli zam yaparak krizin yükünü yine halkın üzerine yıkmıştır. İran gazında yaşanan kesinti ve BOTAŞ’ın santral ve sanayiye yönelik gazda yaptığı kısıtlamanın ardından TEİAŞ da sanayide elektrik kısıtlamasına gitti. Yaşanan doğalgaz ve elektrik kesintisi yurdun dört bir yanındaki sanayi bölgelerinde üretimi büyük ölçüde durdurdu. Bu durum ülke ekonomisine milyarlarca dolar zarar verirken kesintinin faturası yine halka kesildi. Birçok esnafımızın sadece elektrik faturası yüzünden dükkan kapatmak zorunda kaldı ya da eleman azaltma yoluna gitti” dedi.

PAZARLAR ATEŞ PAHASI OLDU

Üst üste gelen zamlar sonrasında vatandaşların temel gıda maddelerini almakta zorlandığını kaydeden Tatar, “ Zamlar yağmur gibi yağıyor. Ürünlerin etiketleri durmadan değişiyor. Cebimizdeki para sürekli eriyor. Markete giremez, kasabın önünden geçemez olduk. Faturalar çığ gibi büyüyor. Elimiz elektrik düğmesine, doğalgaz vanasına gitmez oldu. Battaniyelere sarılıp mum ışığında kara düşüncelere dalar olduk. Pazarlar ateş pahası oldu. Meyveleri tane ile alıp sebzelerin en uygun fiyatlısını arar olduk. Çocukların okul masrafları aşılması zor dağlar gibi önümüzde dururken evlatlarımızın gözlerine bakamaz olduk. Birilerinin döviz kuru garantili mevduat hesapları şişerken, bizlerin omuzundaki yük artmaktadır. Gözlerimizdeki ışıltı kaybolmaktadır.  Aralık ayında 4 bin 250 TL olarak belirlenen asgari ücret daha çalışanların cebine girmeden eridi. TÜİK Yine halkı şaşırtmadı, yüksek enflasyon ve tüm ürünlere yapılan zamlara rağmen yıllık bazda TÜFE 36,06 ÜFE 79,89 olarak açıklandı. Milyonlarca kamu emekçisi ve memur emeklisi 3 Ocak Pazartesi günü hükümetin yapacağı açıklamayı bir umutla beklerken tam anlamışla bir hayal kırıklığı yaşatılmış yıllarca kamu hizmeti üreten, üretmeye devam eden milyonlar açlığa, yoksulluğa mahkum edilmiştir. Kamu emekçilerine yüzde 28 yapılan artış oranı yüzde 30,5’e çıkarıldığı açıklandı. Emeklinin sefaleti ortadayken en düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL olarak müjde diye sunuldu. Açıklanan TİS taslağı ile istedikleri zammı alamayan ezilen işçiler, bir saatlik çalışma karşılığı 1 dolar bile olmayan asgari ücretli işçiler, traktörüne haciz gelen üretici köylüler ve emekliler açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilmek isteniyor. Yoksulluk sınırının 13 bin 100 liraya çıktığı bir dönemde tüm emekçiler yoksulluk sınırının altında bir ücretle yaşamaya çalışıyor. Bir avuç para babası patron hariç herkes geçim sıkıntısı çekiyor” dedi.

ZAMLAR KABUL EDİLEMEZ

Yapılan zamların fahiş tutarlarda bulduğu ve kabul edilemez olduğunu kaydeden Tangüder Tatar, “Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlar fahiştir, kabul edilemez. Zamlar geri alınmalıdır. Elektrikte konutlar için yüksek tarife kaldırılmalıdır. Yoksul ailelere elektrik yardım sınırı da aylık 230 kWh’a yükseltilmelidir. Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suda KDV oranı yüzde 1’e düşürülmelidir. Maddi imkansızlık nedeniyle faturalarını ödeyemeyenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, kamu kaynaklarından sağlanacak desteklerle, halkın karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir. Hızlı artan fiyatlar karşısında alım gücü de hızla gerileyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkan verecek düzeye yükseltilmelidir. Ücretler üzerindeki vergi oranı düşürülmeli ve sabitlenmelidir. Başta KDV olmak üzere temel tüketim mallarından alınan dolaylı vergiler kaldırılmalıdır. Vergide adalet için zenginlere servet vergisi getirilmelidir.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: 29, KURUMDAN, ZAMLARA, TEPKİ,
Yorumlar
Haber Yazılımı