Arıcan:İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi
Haber
07 Kasım 2022 - Pazartesi 11:30 Bu haber 1856 kez okundu
 
Arıcan:İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, Cumhuriyet tarinin en büyük sosyal konut projesini değerlendirdi.
Manşet Haberi
Arıcan:İlk Evim, İlk İş Yerim  Projesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesiydi ve toplumun hemen her kesiminden büyük ilgi gördü. Projeye ülke genelinden yaklaşık 8 milyon vatandaşın başvuruda bulunduğu ve 5 milyondan fazla vatandaşın  da başvurularının kabul gördüğü biliniyor.

 

İlk günlerinde özellikle muhalefet partileri sosyal konut projesine inanmadı ve  proje  seçime dönük iktidar partisinin  siyasi atraksiyonu olarak kabul edildi. Alınan başvuru paraları ile kura çekimi sonrası vatandaşlardan alınacak aidatların iktidar tarafından farklı amaçlar için kullanacağı, söz verilen konutların  asla gerçekleştirilemeyeceği iddia edildi.

 

Ancak, ne emekliler ne şehit ve gazi yakınları, ne de gençler bu açıklamaları inandırıcı bulmadı. Bankaların önünde sıraya giren her yaştan erkek ve bayan vatandaşların , özellikle de gençlerin büyük ilgisinin yaklaşık on milyona ulaşması, yaşanan ekonomik kriz,hayat pahalılığı ve  halkın alım gücünün düştüğü  bir süreçte yine irili- ufaklı muhalefet partilerinin ülke ve millet ‘bitti-çöktük’ beyanlarına karşın, ’bu nasıl bir çöküş’ ironik yorum ve değerlendirmelerini de beraberinde getirdi.

 

Dalgalı ve fırtınalı havada yüzdük yüzdük ve kıyıya vardık.. İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi'nde ilk kuralar  dün (7 Kasım) Şırnak ve Ardahan'da çekildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İlk Evim, İlk İş Yerim sosyal konut ve arsa projesine gösterilen yoğun ilgi nedeniyle son başvuru tarihinin  7 Kasım’dan 15 Kasım’a kadar uzatıldığını ve projenin ilk ayrıntılarının   25 Ekim’de Başkan Erdoğan tarafından açıklanmasından  40 gün sonra ilk kuraların Şırnak ve Ardahan illerinde törenle atıldığını, Güneydoğu Anadolu bölgemizde 5 ilimiz, Doğu Anadolu Bölgemizde 7 ilimiz olmak üzere 12 ilimizde, 7-16 Kasım tarihleri arasında 22 bin 57 konutun kura çekimlerinin de gerçekleştirileceğine dikkat çekerek, kuraların noter huzurunda, şeffaf ve canlı yayınla tüm vatandaşların TOKİ'nin resmi sosyal medya hesaplarından takip edebileceklerini belirtti.

 

Bilindiği gibi, 20 yılda TOKİ, tam 1 milyon 170 bin konut , 30 bine yakın sosyal donatı gerçekleştirdi ve dünya da hiçbir ülkede böyle bir örnek yok. Cumhuriyet tarihinin bu en büyük ve en kapsamlı sosyal konut projesinde temellerin atılmasıyla birlikte Türkiye adeta tam bir şantiyeye dönüşecek ve proje kapsamında inşaatlar iyi yıl içerisinde tamamlanarak,vatandaşların hizmetine,kullanımına sunulacak.

 

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, 250 bin konutluk bu dev proje dışında TOKİ’nin aktif 750 şantiyede 130 bin konutun inşaatının devam ettiğine dikkat çekerek,  konut  üretimi ve istihdamda bereket ve hareketlilik  yaşanacağını vurguladı. 

 

Vatandaşların bu ilgi ve hareketliliğinin altında ne var  ve bunun iyi analiz edilmesi gerekiyor. Birincisi, devlet ve iktidar TOKİ eliyle  vatandaşına konut ve işyeri edindirmede tarihsel ve ciddi bir başarıya imza attı. Yüzbinlerce yurttaş  TOKİ sayesinde konut ve iş yeri sahibi oldu. Örnekleri, 81 vilayet ve ilçelerde mevcut. Aynen Gönen’de olduğu gibi. İkincisi,  ülkemizde ve toplumumuzda yurttaşlarımızın  yaşamlarında en büyük ve en ciddi sorun öncelikle başını sokabileceği güvenilir ve sağlam  bir konuta sahip olabilmek ve kiracı konumundan kurtulmak. Bu yurttaşlar ve aileler için ailelelerin geleceği için en büyük  kurtuluş ve başarı olarak kabul ediliyor.

 

Bunun içindir ki, ya yıllarca devlet memuru ya da bürokrat olarak emekli oluncaya kadar bekliyor ya   aile bireylerinden mali katkı ve destek sağlayarak  ya da bunun için kendi imkanlarıyla birikim yaparak, tarlasını, traktörünü, binek aracını, altınlarını satarak konut ve iş yeri edinebilmenin yollarını arıyor. Bu zor ve çileli bir yol. Devlet ve iktidarın, yurttaşların güvenilir ve sağlam konut ve işyeri imkanını uygun koşullarda  konut ve işyeri edinebilmesinin önünü açması büyük bir fırsat olarak kabul ediliyor. Ayrıca, bu olanak ve yükümlülüğün devlet güvencesinde olması da  sosyal devlet olmanın gereği.

 

Projenin  kendi içinde eksikleri ya da yanlışları olabilir. Konuşulup, tartışılarak bunlar düzeltilebilir. Asıl önemli olan atılmış adım ve alınmış kararlardır ki, yüz binlerce yurttaşın devlet ve iktidar sayesinde konut ve iş yerine sahip olabilmesi, sosyal devlet anlayışının gereğinin hayata geçirilmesidir. Projenin orta gelir grubu sahiplerine yönelik olarak geliştirilmiş olması da   olumlu olmanın ötesinde  alkışı, övgüyü ve desteği fazlasıyla hak etmektedir.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Arıcan:İlk, Evim,, İlk, İş, Yerim, , Projesi,
Yorumlar
Haber Yazılımı