Bandırma'da 1 Mayıs coşkusu
Haber
03 Mayıs 2022 - Salı 06:22 Bu haber 2415 kez okundu
 
Bandırma'da 1 Mayıs coşkusu
1 Mayıs İşçi Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Bandırma’da da düzenlenen törenlerle kutlandı.
Bandırma Haberi
Bandırma'da 1 Mayıs coşkusu

1 Mayıs İşçi Bayramı sebebiyle, ilçede gerçekleştirilen kutlamalar kapsamında işçilerden oluşan gruplar, İstanbul Deniz Otobüsü (İDO) iskelesi önünde toplanarak, atılan sloganlar ile Cumhuriyet Caddesi üzerinden yürüyüş yaptı. Saat 11. 00’de başlayan yürüyüşte, geniş güvenlik önlemleri altında Cumhuriyet Meydanı’na sloganlar eşliğinde ve ellerindeki dövizlerle yürüdüler. Grupların meydandaki yerlerini almalarından sonra, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Bandırma Emek Platformu Dönem Sözcüsü Serkan Ünlü ve Petrol İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı İlyas Satırlı günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

-Ülkede yaşamak zorlaşıyor

 

Emek Platformu Dönem Sözcüsü Serkan Ünlü  “Bu ülkede yaşamak her gün zorlaşıyor; hayat pahalı ama emeğimiz ucuz, canımız ucuz. Enflasyon her gün rekor kırıyor, zamlar durmak bilmiyor. Asgari ücrete, memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yılın başında yapılan artışlar eridi gitti. İşsizliğe çare bulunmuyor, her evde en az bir işsiz var. İşsizlik Sigortası Fonu ise işsizlere değil işverenlere dağıtılıyor” dedi.

-Bu böyle gitmez

Ülkeyi yönetenlerin bu ağır ekonomik koşullarda geçim mücadelesi veren halkı korumak yerine, zenginleri, bankaları ve sermayeyi koruduğunu öne süren Ünlü “İşsize iş, yoksula aş vermek yerine sermayeye teşvik dağıtıyor. Yandaş şirketlerin vergileri sıfırlanıyor. Dövize endeksli ihaleler ile ayrıcalıklı şirketler ihya ediliyor. “Kur Korumalı Mevduat Hesabı” adı altında bankalara ve zenginlere kaynak aktarılıyor. Bu adaletsiz düzende fakir daha fakir, zengin daha zengin oluyor. Evet, günlerin getirdiği zam, zulüm, baskı, sömürü ve adaletsizlik! Ancak bu böyle gitmez” ifadesini kullandı.

-İnsanca yaşamak istiyoruz

Geçinmek ve insanca yaşamak istediklerinin altını çizen Ünlü “Bizler biran önce elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar tüm vergilerden muaf tutulmasını, asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlerin artırılmasını, en düşük emekli aylığının en az asgari ücret düzeyine çekilmeli, EYT’lilerin emeklilik haklarının verilmesini istiyoruz”şeklinde konuştu.

-Yasal engeller kalkmalıdır

Emeklilerin yıllardır sendikal mücadele verdiğini anımsatan Ünlü “Emeklilerin sendikalaşmasının önündeki yasal engeller kaldırılmalıdır. Ücretlerin üzerindeki vergi yükü azaltılmalı, çok kazananın çok vergi verdiği adil bir vergi düzeni kurulmalıdır.  Tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır. İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grevli toplu sözleşme hakkıdır. Sendikal hakların kullanımının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır” ifadesini kullandı..

–Bıçak kemiğe dayandı

Petrol İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı İlyas Satırlı’da konuşmasında sorunlarının çok, sıkıntılarının büyük olduğunu söyledi. Satırlı “Emeğiyle geçinen milyonlarca işçinin iş ve aş sorunu bugün had safhaya çıkmıştır. Enflasyon resmi rakamlarda dahi yüzde 60 seviyesinin üzerindedir. Gerçekte fiyatların daha fazla arttığını biliyoruz. Asgari ücrete, emekli aylıklarına ve diğer ücretlere yapılan artışlar, daha yılın ortasına gelmeden erimiştir. Emekçilerin temel tüketim kalemlerine zam üstüne zam gelmekte, gıdadan enerjiye işçinin masraf ve faturaları şişmektedir. 2022 yılı, adeta bir zam sağanağıyla gelmiştir. İşçiler, emekçiler için artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Kamu ve özel ayrımı yapılmadan, tüm ücret ve aylıklarda düzeltme yapılmalıdır” dedi.

-Emekçiyi koruyacak düzenlemeler şart

Hızla yoksulluğa itilen işçileri ve emeklileri koruyacak mekanizmaların kurulması gerektiğinin altını çizen Satırlı “Reel ücret düzeylerindeki kayıplar giderilmelidir. Elektrik ve doğalgaz zamları geri alınmalıdır. Belimizi büken ve gelirimizi düşüren vergi adaletsizlikleri giderilmelidir. Düşük ücretli, güvencesiz, geçici ve esnek çalışmaya dur denmelidir. Çalışma yaşamını bir ur gibi saran taşeron çalışma, kamu ve özel sektörde tümüyle ortadan kaldırılmalıdır. İşçilerin güvenceli, insan onuruna yakışır ve sendikalı biçimde çalışmasının koşulları oluşturulmalıdır. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır” ifadesini kullandı.

-Sıkıntının kaynağı yanlış ekonomi politikalar

Bugün yaşanılan ekonomik sıkıntıların çoğunun izlenen yanlış politikalardan kaynaklandığını öne süren Satırlı “Özelleştirmeler ve serbestleşme politikaları nedeniyle devletin ekonomi üzerindeki gücü zayıflamıştır. Türkiye sanayileşmesini sırtlayan KİT’lerin zayıflatılması ekonomiye vurulan bir başka darbedir. Bu yanlıştan derhal dönülmeli, özelleştirme politikalarına son verilmelidir” ifadesini kullandı.

-Eti Maden Varlık Fonundan çıkartılmalıdır

Bandırma’nın can damarı olan Eti Maden ile diğer KİT’ler güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Satırlı devamında şunları söyledi “Kamu öncülüğünde yeni bir sanayileşme hamlesinin merkezinde bor madenlerimiz ve Eti Maden duracaktır. Bu gerçekten hareketle, hem istihdam hem de kurumsal açıdan Eti Maden’i büyütmek zorunda olduğumuzu biliyoruz. Eti Maden’in kamusal niteliği yıpratılmamalı, hizmet alımları vb. yollarla kuruluş zayıflatılmamalıdır. Eti Maden geleceğimizdir, geleceğimizin ipotek altına alınmasına izin verilemez. Eti Maden, Varlık Fonu’ndan çıkarılmalıdır”

Konuşmaların ardından toplanan işçiler, söylenen türküler eşliğinde halay çektikten sonra olaysız bir şekilde dağıldılar. Kutlamalara CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Bandırma Belediye Başkanı Av Tolga Tosun, bazı siyasi parti, sivil toplum örgütlerini temsilcilerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bandırma'da, 1, Mayıs, coşkusu,
Yorumlar
Haber Yazılımı