Doğu ve Güneydoğu'da coşkulu 29 Ekim kutlamaları
Haber
30 Ekim 2022 - Pazar 02:53 Bu haber 1525 kez okundu
 
Doğu ve Güneydoğu'da coşkulu 29 Ekim kutlamaları
PKK baskısından kurtulan yurttaşlar, terör nedeniyle sokağa bile çıkılamayan il ve ilçelerde ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhuriyetin 99'uncu yılını kutladı. 'Artık huzurluyuz' diyen yurttaşlar, fener alayı yürüyüşlerine katıldı.
Türkiye Haberi
Doğu ve Güneydoğu'da coşkulu 29 Ekim kutlamaları

Doğu Güneydoğu illerimizin terörden temizlenmesinin bir sonucu da 29 Ekim kutlamalarındaki coşkuya yansıdı. Adı uzun yıllar terörle anılan illerimizdeki yurttaşlar, ellerinde Türk Bayrakları ve fenerlerle özgürce yürüyüşler yaptı.

ŞEMDİNLİ: ARTIK KORKU YOK

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde yüzlerce vatandaş, Kaymakamlık ve Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşü için bayrakları ve sloganlarıyla sokaklara döküldü.

 

İlçede Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında “Fener Alayı yürüyüşü yapıldı. İlçe Jandarma Komutanlığı önünde bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde dev Türk bayrakları, Atatürk'ün fotoğrafları ve meşalelerle Cumhuriyet Caddesi'ne kadar yürüdü.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Kaymakam Batuhan Taşgın, güzel ve anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdiklerini belirtti. Bundan sonraki bayramları da hep birlikte güzel etkinliklerle kutlayacaklarını aktaran Taşgın, Türk bayrağının dalgalanması için tüm kurumlarla en iyi şekilde görev yaptıklarını ve her zaman vatandaşların yanında olacaklarını aktardı.

Ekip araçlarından sirenlerin çaldığı ve vatandaşların şehir turu attığı törene, İlçe Emniyet Müdürü Yılmaz Demirel, Belediye Başkan Vekili Halit Alp, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kurum amirleri, şehit aileleri, gaziler ve yurttaşlar katıldı.

 

‘ARTIK HUZURLUYUZ’

Vatandaşlar, “Şemdinli’nin sahipsiz olmadığını gösterdik.” dedi. Yürüyüşe katılan bir güvenlik korucusu, “Artık korku yok, bölgemiz emin ellerde, güvenlik kuvvetlerimiz sayesinde bölgenin güvenliği üst seviyede sağlanıyor.” diye konuştu.

Vatandaşlar ise terörün yıllarca kendilerine acı çektirdiğini şu anda ise bölgeye huzurun geldiğini belirttiler. Bir vatandaş, “Çok memnunuz, sabahlara kadar restoranlarımız, lokantalarımız açık, park yerlerinde rahatça geziyoruz, pikniğimizi huzurla yapıyoruz.” dedi.

Atatürk fotoğrafıyla Şemdinli sokaklarında...

50 METRELİK TÜRK BAYRAĞI

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında kortej yürüyüşü ve fener alayı gerçekleştirildi. Cizre Kaymakamlığınca düzenlenen etkinlik çerçevesinde Belediye binası önünde bir araya gelen vatandaşlar, ellerindeki Türk bayrakları ve meşalelerle İdil Caddesi'ne kadar yürüdü.Yürüyüşte 50 metrelik Türk bayrağı da taşındı. Güzergah boyunca polis araçları da siren çalarak destek verdi. Yürüyüşünün sonunda saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

IĞDIR'DA BİNLER TOPLANDI

Iğdır Valiliğince, Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen kutlama etkinlikleri kapsamında binlerce kişi Zübeyde Hanım Bulvarı'nda toplandı. Iğdır Valisi ve Belediye Başkanvekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ, İl Jandarma Komutanı Albay Nejdet Karaca, İl Emniyet Müdürü Oğuzhan Yonca'nın da içinde bulunduğu kalabalık, saatlerin 19.23'ü göstermesiyle bayraklarla Tansu Çiller Caddesi'nde yürüdü.

 

Dev Türk Bayrağı ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün posterinin de taşındığı yürüyüş, Vali Konağı Caddesi'nde tamamlandı. Etkinlik, havai fişek gösterisiyle sona erdi.

Kutlamalar dün de devam etti. Iğdır'da Zübeyde Hanım Bulvarı’ndaki kutlama töreninde, Vali ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, Garnizon ve 5. Hudut Alay Komutanı Piyade Albay Ramazan Sedat Baş, alanda dolaşarak öğrenciler ve vatandaşların bayramını kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim mesajı okundu. Sarıibrahim, Cumhuriyet'in 99. yıl dönümünü kutlamanın milletçe mutluluk ve heyecanını yaşadıklarını söyledi. Öğrencilerin şiirler okumasıyla devam eden program, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce gerçekleştirilen müsabakalarda dereceye girenlere Sarıibrahim ve MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ ile protokol üyelerinin hediye vermesiyle tamamlandı.

ŞIRNAK

ERZİNCAN'DA RESMİ GEÇİT

Tunceli'de Atatürk Stadı'nda tören düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Vali Mehmet Ali Özkan, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Öğrencilerin şiirler okuduğu, çeşitli halk oyunları gösterilerin yapıldığı törende, bazı yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Erzincan'da Vali Mehmet Makas'ın makamında tebrikleri kabul etmesi sonrası Ordu Caddesi'nde tören gerçekleştirildi. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, 3. Ordu Komutanlığına bağlı bando takımı çeşitli marşlar seslendirdi. Makas, programda yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in ilanının 99. yıl dönümünün, milletçe büyük gurur ve coşkuyla kutlandığını belirterek, şöyle devam etti:

“Cumhuriyet'imizin 100. yıl dönümünü coşkuyla kutlamaya hazırlandığımız son yılda, ülkemizi içeride ve dışarıda kıskaca almak isteyen şer odaklarına asla fırsat vermeyeceğiz. Bundan bir asır önce vatanımızı parçalamak ve aziz milletimizi yok etmek isteyen emperyalistlere karşı meydan okuyan ve tüm zorluklara ve yokluklara rağmen bu kutsal toprakları bizlere vatan kılan şanlı ecdadımızın torunları olarak bizler de gelecek nesillere daha güzel bir vatan bırakacağız.”

Öğrencilerin de şiirler okuduğu programın ardından, resmi geçit yapıldı. Vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarını sallayıp alkış tutarak askerlere sevgilerini gösterdi.

AĞRI'DA KONVOY

Ağrı'da, Vali Osman Varol'un, Belediye Başkan Vekili Reşit Acarbay ile Valilik makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından adliye önündeki tören alanına geçildi. Varol ve Acarbay, askeri araca binerek alanda bulunan öğrenci, vatandaş ve güvenlik güçlerinin bayramını kutladı.

Vali Varol, burada yaptığı konuşmada, milletin birliğini bozmak isteyenlerin hiçbir zaman amaçlarını gerçekleştiremeyeceğini belirterek, “Binlerce şehidimizin kanıyla sulanmış topraklara sahip bu güzel vatanımızı gafillere, hainlere, düşmanlara ve onların ortaklarına bırakmadık, bırakmayacağız." diye konuştu.

Çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerin verildiği program, askeri birlikler, öğrenciler ve araçların geçişişinin ardından sona erdi.

 

DİYANETTEN ATATÜRKLÜ MESAJ

 ANKARA

Diyanet İşleri Başkanlığı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayınladı. Mesajda, “Aziz milletimiz, şanlı bayrağımız inmesin, ezanlarımız dinmesin, harim-i ismetimiz çiğnenmesin ve mabetlerimizin göğsüne namahrem eli değmesin diye sağlam imanı ve sarsılmaz inancıyla onlarca cephede destanlar yazmıştır. Zor şartlara ve imkansızlıklara rağmen, inanç, azim ve sabırla verdiği bağımsızlık mücadelesini, tarihe altın harflerle yazılacak şekilde kazanmış, iradesine vurulmak istenen prangaları kırmış ve milli iradenin gücünü tescil ederek 29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti ilan etmiştir.” denildi.

Türkiye Cumhuriyetinin varlığını ve birliğini koruyacağı vurgulanan mesaj şöyle devam etti:

“Milli mücadelemizin önderi ve cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, saygı ve minnetle anıyoruz. Millî mücadele kahramanlarımıza; istiklal, istikbal, vatan ve mukaddesat uğruna canını feda eden tüm şehitlerimize ve ahirete irtihal eden gazilerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyoruz. Aziz milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Yüce Rabbimiz, bu güzel vatanda birbirimize kenetlenerek ilelebet özgürce ve kardeşçe yaşamayı bizlere nasip etsin.”

 

DİYARBAKIR ANNELERİ BALON UÇURDU

Mühürlenen HDP Diyarbakır İl Binası önünde Evlat Nöbeti tutan aileler, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı Türk bayraklı balonlar uçurarak kutladılar, evlatlarının da bu şekilde dönmesini dilediler.

Evlat nöbeti tutan babalardan Süleyman Aydın aileler adına şöyle konuştu: “Bu güzel ülkeyi kuran ve bu güzel günü bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyoruz. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Evlat mücadelemiz, burada kararlılıkla devam ediyor. Aile sayısı 319’a yükseldi. Sonuna kadar bu evlat mücadelesi devam edecek. Bütün Türkiye’nin Cumhuriyet Bayramı’nı en içten dileklerimizle evlat nöbeti tutan anne ve babalar olarak kutluyoruz. Türk bayraklı balonlarımızı da evlatlarımız için ve Cumhuriyet Bayramımız için göklere uçuruyoruz.”

 
 
poster
 
  
 
 
 
Kaynak: Editör:
Etiketler: Doğu, ve, Güneydoğu'da, coşkulu, 29, Ekim, kutlamaları,
Yorumlar
Haber Yazılımı